Sähköauton lataus Baltiassa – Liettua

Liettua oli Puolanreissun rennoin paikka ajaa sähköautolla. Virtaa tuntui saavan joka paikasta, ja vieläpä ilmaiseksi. Sähköauton latauspisteet on merkitty esimerkillisesti omalla opasteella, joten niiden löytäminen ei vaadi kännykän tai navigaattorin räpläämistä ajon aikana.

Jokamies-Sähköauton-lataus-Liettuassa-liikennemerkki

Valtiolliset latauspisteet

Valtio on ottanut Liettuassa ison roolin sähköautoilun edistämisessä. Pääteillä pisteitä on sopivin väliajoin, ja etenkin vilkkaasti liikennöity Vilna-Kaunas-Klapeida -moottoritie on erinomaisesti laturein miinoitettu. Tarjolla on nykypäivän standardiksi muodostuneet 50 kW CCS- ja CHAdeMO- DC-lataukset, sekä 43 kW Type2 AC-lataus. Jotta autoilijat löytäisivät pisteille, on ne merkitty selkeästi.

Jokamies-Teslalla-Puolaan-Kaunas-lataus
Moottoriteiden varsilla on runsaasti ilmaisia latauspisteitä. Latausta ei tarvitse miettiä. KUVA: Joose Luukkanen

Lataaminen on valtion ylläpitämissä pisteissä ilmaista. Tunnistautumista ei tarvita. Verkosto on selvästi rakennettu etupeltoon, koska yhdelläkään laturilla en törmännyt muihin sähköautoilijoihin saati joutunut odottamaan vuoroani.

Jokamies-Sähköauton-lataus-Liettuassa-Laturi
Tyypillinen latauspiste Baltiassa antaa tasavirtaa 50 kW teholla ja pikalataus onnistuu joko CHAdeMO- tai CCS-liitynnällä. Vaihtovirtaa on saatavilla 43 kW teholla Type2-johdosta. Liettuan lataus on yleensä ilmaista. KUVA: Joose Luukkanen

Kaupat ja hotellit

Useassa Lidlissä on mahdollisuus ilmaiseen lataukseen. Lataus on maksuton ja kerralla virtaa saa tunnin (voi toki startata uudelleen). Tuttuun tyyliin tarjolla on 50 kW CCS- ja CHAdeMO- DC-lataus, sekä 43 kW Type2 AC-lataus.

Jokamies-teslalla-Puolaan-Lidl-Liettua
Lidl tarjoaa Liettuassa ilmaisen latauksen asiakkailleen. KUVA: Joose Luukkanen

Rimeissä on suomalaisen Enston valmistamia latauspisteitä, joissa tosin on tarjolla ainoastaan 22kW Type2-lataus. Matkalle osuessa nämäkin ovat hyödyllisiä, mutta käytännössä kannattaa hakeutua nopeammille pisteille.

Hotelleissa ja kauppakeskuksissa on myös panostettu lataamiseen. Tarjolla on jopa muualla tuntemattomia 120 kW CCS-latureita, esim. Grand Spa Lithuaniassa Druskininkaissa. Myös CHAdeMOa on tarjolla 60 kW teholla, joten asiat ovat mallillaan.

Tesla Supercharger

Tesla on avaamassa Liettuaan yhden latauspisteen Kaunasin lähistölle. Aikataulu on avoin, kuten muidenkin Via Baltican Superchargereiden kohdalla. Mahtilatausta voi siis odotella saatavan aikaisintaan vuoden 2020 kuluessa. Sitä ennen Tesla latautuu nopeimmin Liettuassa CHAdeMO- tai CCS-adapterin avustuksella.

Superchargerien saapumista Via Balticalle odotellaan vielä tovi. Siihen saakka vanhemmalla Teslalla matkaavan kannattaa varustautua CHAdeMO- ja CCS-adapterilla.Joose Luukkanenhttp://sahkoautokirja.fi
Sähköautoileva Huippumyyjä tarinoi Teslan ratin takaa matkakokemuksia ja raportoi uusista jutuista sähköautorintamalla. Alfamer julkaisi syyskuussa 2020 Joosen kirjan Sähköautoista. Hyödynnä alekoodi TYYLINIEKKA tilatessasi kirjan allaolevasta linkistä.

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.