Sähköautokanta jatkaa kasvuaan – näitä sähköautoja rekisteröidään eniten Suomessa

Kaupallinen yhteistyö: Nordic Plug

Suomen täyssähköisten autojen osuus autokannasta jatkaa kasvuaan. Tuoreessa Sähköinen liikenne ry:n teettämässä raportissa kerrotaan, että jo yli joka kolmas Suomen teillä liikkuva sähköauto on täyssähköinen. Vahvana jatkunut täyssähköautojen osuuden kasvu rekisteröinneissä tuo Suomen täyssähköautokannan lähemmäs pohjoismaista tasoa.

Suomen sähköautokanta vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla ylitti jo 182 000 kappaleen rajan. Uusia sähköautoja rekisteröitiin siis 33 304 kappaletta. Raportissa huomiota kiinnittyi myös maakuntakohtaisiin ensirekisteröinteihin, sähköautoilu ei ole enää ainoastaan pääkaupunkiseutulaisten hupia. Sähköajoneuvoja rekisteröidään enenevissä määrin koko Suomessa. Erityisesti sähköisten pakettiajoneuvojen kasvu alkaa toteutua, vuotuisen kannan kehityksen ollessa jo yli 100%.

Autokaupan sakkaamisesta on uutisoitu pitkin vuotta, mutta sähköautot pitävät pintansa haastavassa markkinatilanteessa. Jääkin nähtäväksi, millaisilla toimilla positiivista kehitystä kohti nollapäästöistä liikennettä vauhditetaan niin EU:n, kuin valtion tasolla.

TESLA, Skoda ja Volkswagen suosiossa

Sähköautoissa useat perinteiset autovalmistajat jäivät kyydistä, kun maailmanlaajuinen sähköautoilun yleistyminen alkoi. Usealle sähköautoista tulee mieleen nimenomaan Tesla. Se onkin suosituin rekisteröitävä täyssähköauto myös Suomessa, sillä noin joka neljäs rekisteröitävä täyssähköauto on merkiltään Tesla. Takana kärkkyvät perinteisemmät merkit Volkswagen ja Volvo selkeästi pienemmillä rekisteröintimäärillä. Hybridiautoissa Volvo vie kärkisijan BMW:n sekä Mercedes-Benzin edessä.

Myydyimmät täyssähköautot Suomessa vuonna 2023 (tammi-maaliskuu), top 10:

 1. Tesla Model Y (1689 kpl)
 2. Volkswagen ID.4 (1037 kpl)
 3. Skoda Enyaq (1020 kpl)
 4. Volvo XC40 (698 kpl)
 5. Audi Q4 (572 kpl)
 6. Volkswagen ID.3 (564 kpl)
 7. BMW i4 (534 kpl)
 8. Volvo C40 (530 kpl)
 9. Polestar 2 (455 kpl)
 10. Toyota BZ4X (413 kpl)

Myydyimmät täyssähköautot Suomessa vuonna 2022, top 10:

 1. Skoda Enyaq (1163 kpl)
 2. Tesla Model Y (1143 kpl)
 3. Nissan Leaf (895 kpl)
 4. Polestar 2 (893 kpl)
 5. Volkswagen ID.4 (881 kpl)
 6. Volvo XC40 (713 kpl)
 7. BMW i4 (651 kpl)
 8. Volvo C40 (596 kpl)
 9. Volkswagen ID.5 (585 kpl)
 10. Kia EV 6 (527 kpl)

Myydyimmät täyssähköautot Suomessa vuonna 2021, top 10:

 1. Volkswagen ID.4 (1428 kpl)
 2. Tesla Model 3 (1082 kpl)
 3. Skoda Enyaq (784 kpl)
 4. Volkswagen ID.3 (746 kpl)
 5. Nissan Leaf (569 kpl)
 6. Hyundai Kona (501 kpl)
 7. Tesla Model Y (434 kpl)
 8. Seat Mii Electric (412 kpl)
 9. Kia Niro (397 kpl)
 10. Ford Mustang Mach-E (381 kpl)

Sähköauton hankintatuki

Henkilöautoissa hankintatuki tuli päätökseen jo edellisenä vuonna. Uusi hankintatuki on ollut jatkuvasti keskusteluissa, mutta neuvottelupöytiä pidemmälle uuden tuen julkistaminen ei ole edennyt. Sen sijaan hankintatukea myönnetään vuonna 2023 ja 2024 sähköisten kuorma-autojen ja pakettiautojen hankintaan.

Sähköauton latausaseman hankintatuki

Latausasemien hankintatuet ovat siivittäneet länsinaapurimme Ruotsin latausverkoston kehityksessä valovuoden Suomea edelle. Ruotsissa kotiin asennettaviin latausasemiin ja asennuksiin myönnetään jopa 50% hankintatuki. Tämän on katsottu olevan kannattavin ja konkreettisin tapa lisätä sähköautoilun houkuttelevuutta.

Suomessa latausaseman hankintatukea myönnetään kotitalouksille vain normaalin kotitalousvähennyksen muodossa. Lisäksi saatavilla on ARA:n myöntämät tuet niin yrityksille, kuin taloyhtiöille.

Näin lataat sähköautoa kotona

Sopivan sähköauton kotilatausaseman tai latauspisteen valinta kotiin voi tuntua hankalalta. Onneksi et ole yksin asian kanssa, koska sitä se on kaikille muillekin. Sähköautoilu on perinteisen autoilun mullistava asia, eikä tietoutta ja kokemuksia ole kertynyt riittävästi vielä kuluttajille, automyyjille, asentajille tai edes valmistajille.

Hyödyllisiä linkkejä sähköautoiluun sekä sähköauton lataamiseen:

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Turvallinen hybridiauton lataus kotona – DEFA Solid säästää omakotiasujan työläältä kaapelinvedolta

Hellmanin perheen tarina on esimerkki siitä, miten DEFA Solid latausasema voi tarjota turvallisen ja käytännöllisen ratkaisun hybridiauton lataamiseen kotona.Isä Oskari Hellmanilla on Volvo...

DEFA Power: Älykäs ja edullinen sähköauton latausasema

DEFA toi tänä vuonna markkinoille uuden latausaseman kiinteällä latauskaapelilla.Uusia sähköautojen latausasemia julkaistaan ​​koko ajan, eikä valinta ole kuluttajana helppoa. Hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat paljon.DEFA...

Sähköautokanta jatkaa kasvuaan – näitä sähköautoja rekisteröidään eniten Suomessa

Suomen täyssähköisten autojen osuus autokannasta jatkaa kasvuaan. Tuoreessa Sähköinen liikenne ry:n teettämässä raportissa kerrotaan, että jo yli joka kolmas Suomen teillä liikkuva sähköauto on...

Tyyliniekan uusimmat