Nostalgia Car Show -tapahtumassa nähtävillä myös vanhojen autovalokuvien näyttely

Tulevana lauantaina Helsingin Jäähallissa avaa ovensa uusi Nostalgia Car Show -autonäyttely, jonka ensimmäisen vuoden teemana on Suomalaisen Hot Roddingin synty. Näyttelyssä retroillaan 70- ja 80-luvuille ja hieman 90-luvunkin puolelle. Esillä ovat vuosikymmenet, jolloin jenkkiraudat, rock’n’roll, farkut ja hampurilaiset vyöryivät Suomeen ja harrasteautoilu sekä -moottoripyöräily saivat maassamme uuden merkityksen, amerikkalaisen nuorisokulttuurin rantauduttua Suomeen.

Nostalgia Car Show:ssa nähdään ajoneuvojen lisäksi myös valokuvanäyttely, joka koostuu autoaiheisista valokuvista, jotka asettuvat ajallisesti noin kolmenkymmenen vuoden taakse. Oululainen harrastajavalokuvaaja Niko Jaatinen on ottanut kuvat ensimmäisellä kamerallaan, hänen ollessaan noin kymmenvuotias. Jaatinen kiersi nuoruudessaan paljon autoaiheisia tapahtumia, kuten autonäyttelyitä, ralleja ja autotapaamisia. Reissuilta on kertynyt kuvia jopa muutama kenkälaatikollinen. Näyttelyyn Jaatinen on valinnut parhaat päältä ja esillä on kymmeniä otoksia, jotka herättävät varmasti monessa näyttelyvieraassa nostalgisia tunteita.

Hot Rod & Rock -show. Kuva: Niko Jaatinen
Hot Rod & Rock -show. Kuva: Niko Jaatinen

–  Näyttelyssä esillä olevat kuvat on otettu vuosina 1987-1990, jolloin olin noin kymmenen vuoden ikäinen. Kuvat on otettu ensimmäisellä kamerallani, joka oli taskukokoinen Olympuksen 35 mm filmikamera ja jonka sain aikoinaan joululahjaksi. Vuonna -85 otin ensimmäiset kuvani Forssan Pick Nickiltä ja sen jälkeen innostus kasvoi vuosi vuodelta valokuvaukseen. Vanhempani kuskasivat minua ja kavereitani tapahtumiin minä kamera aina mukana, kertoo Niko Jaatinen.

American Car Show. Kuva: Niko Jaatinen
American Car Show. Kuva: Niko Jaatinen

– Vuosittain käytäviin tapahtumiin vakiintui tuolloin Forssan Pick Nick, Tampereen Hot Rod&Rock Show, Helsingin American Car Show, sekä muita synnyinkaupunkini Hämeenlinnan lähettyvillä olevia pienempiä paikkakuntia, joissa järjestettiin erilaisten harrasteautojen näyttelyitä tai kokoontumisia. Näistä tapahtumista löytyi koko tuon ajan Suomen sekä myös Pohjoismaitten harrasteautojen kerma ja sen ajan rakennustrendit näkyvät kuvissa. Eniten minua kiinnosti kustomoitujen autojen kuvaus, mutta myös muskeleita sekä klassikoita on filmille tarttunut. Idea kuvissa on, että halusin tallentaa sen ajan autoja, mutta myös näyttää mitä kaikkea käsin voi tehdä. Tämä keino tuntui juuri sopivalta siihen tarkoitukseen. Kaiken kaikkiaan kuvia on kertynyt arkistoihini useita satoja, Jaatinen lisää.

Niko Jaatinen 10v.
Niko Jaatinen 10v.

– Nyt nähtävässä ensimmäisessä Helsingin Nostalgia Car Show:ssa on nähtävillä kolmisenkymmentä kuvaa edellä mainituista tapahtumista. Ehkäpä joku löytää oman tai naapurin kulkupelinsä kuvista ja saa sitä kautta poristavaa aiheesta pidemmäksikin aikaa. Se onkin tämän jutun suola, summaa Jaatinen.

Aihepiirin uusimmat

Tältä näyttää maailman kevein Toyota Land Cruiser 70

Kuvassa ei ole maailman vahvimmat miehet, vaan klassisen maastoauton uutuusmallin yksityiskohtainen ja täysikokoinen versio, joka on taitavasti valmistettu styroksista.

Toyota esitteli pienen sähkö-SUV:n konseptin – Volvo EX30:n kilpailija tulee myyntiin jo ensi vuonna

Toyota järjesti Brysselissä Euroopan markkinoille suunnatun tilaisuuden, jossa tuotiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen vanhan mantereen asiakkaiden makuhermoon iskevä pieni sähkö-SUV. Tällä hetkellä kyse on vielä tutkielmasta, mutta autoa voidaan odottaa myyntiin jo ensi vuonna.

Vihdoinkin uusi Lancia – täyssähköinen Ypsilon esitellään helmikuussa

Lancialla on hieno historia, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista tuskien taivalta perinteikkäälle italialaismerkille. Lancia on myynyt ainoastaan Italiassa pahasti ikääntymään päässyttä Ypsilonia, mutta tilanteeseen on luvassa helpotusta jo pikapuoliin.

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Tyyliniekan uusimmat