Neliörenkainen polkupyörä näyttää silkalta noituudelta

Tämän polkupyörän suunnittelija on selvästikin lähestynyt toteutustapaa ”laatikon ulkopuolelta”.

Nykyajan tekninen kehitys on mahdollistanut tavallisillekin ihmisille tilaisuuksia luovuuteen, joka ei menneinä vuosikymmeninä olisi ollut aina edes mahdollista. Tässä jutussa saamme vilauksen yhdestä sellaisesta projektista. Kyseessä on neliönmuotoisilla renkailla toteutettu polkupyörä, joka vieläpä toimii – ainakin omalla tavallaan. Vitsiniekat voisivat jopa väittää tämän miehen keksineen pyörän uudelleen!

The Q -nimistä YouTube-kanavaa isännöivä keksijä kuvailee kanavaansa ”tieteisvideoiksi ja sen sellaiseksi”. Luonnehdinta pitää ainakin tämän keksinnön kohdalla paikkansa, sillä moisella projektilla ei juurikaan ole mitään oikeata tieteellistä, tahi suurta käytännön arvoa. Tästäkin huolimatta on varsin mielenkiintoista nähdä, mitä ruohonjuuritason insinööriosaamisella, ja oikein valituilla työkaluilla on mahdollista saada aikaiseksi ideoidensa toteuttamisen saralla.

Videon alussa nähdään, kuinka keksijärakentelija tekee neliömäiset tukikehykset, joiden ympäri telat pyörivät. Tämän jälkeen jokaiseen nurkkaan lisätään pyörivä hammaspyöräpari. Sitten alkaakin iso homma, kun polkupyörän ketjut hitsataan yhteen pienten teräslevyjen avulla. Näin syntyy polkupyörän varsinainen originelli tekninen osuus, josta koko vekottimen erikoisuus muodostuu.

Seuraavassa vaiheessa otetaan alkuperäinen polkupyörän rengas, joka leikataan paloiksi vastaamaan uuden pyörimisradan teräskappaleita. Ruuvit pitävät kumia jokaisessa telassa kiinni, ja koko valmis kappale pyörii neliömäisen ”pyörän” ympäri. Projekti ei kuitenkaan ole vielä ohi, sillä perinteinen polkupyörä siirtää tunnetusti poljinvoimaa eturattaalta takapyörän keskelle ketjun kautta. Koska näiden uusien pyörien keskikohta ei enää pyöri, keksijäinsinöörin on tehtävä jotain erilaista. Sen sijaan eturatas siirtää nyt poljinvoiman kammesta kahden muun vaihteen kautta, ennen kuin kohtaavat takarenkaan teloja pyörittävän hammasrattaan.

Videolla näemme pyörän liikkuvan eteenpäin neliömäisillä pyörillään ilman ilmeisiä ongelmia, mutta varsinaista polkemisajoa kuvaavat klipit ovat kovin lyhyenläntiä. Meillä ei ole esimerkiksi mahdollisuutta nähdä, kuinka ketterästi moinen keksintö vaikkapa kääntyy tavalliseen pyörään nähden. Myös mäkien nousemisen raskaus mietityttää, kuten myös jyrkkien mäkien turvallinen alastulo moisella telaketjupyörällä.

Suosittelemme

Joka tapauksessa kyseessä on hauska pieni insinööriosaamisen taidonnäyte. Se ei ole myöskään kovin kaukana muista kanavan polkupyöräprojekteista, jotka sisältävät mm. puolikasrenkaisen polkupyörän, pienimmän mahdollisen toimivan polkupyörän ja kokonaan muttereista tehdyn pyörärungon. Mihin joutuisimmekaan ilman kahjuja keksijäinsinöörejä!

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat