Longines Record Heritage tuo muistojen tuulia 190-vuotiaan merkin siipien alle

Viimeisin Longinesin 190-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu juhlamalli Longines Record Heritage on puhdasverinen 1940-luvun vintage-henkeä hehkuva kronografi COSC-sertifioidulla automaattikoneistolla. Kello tuo uusia tuulia Record-mallistoon ja osoittaa, että Longines tuntee oman historiansa.

Longines Record Heritage
Longines Record Heritage inspiroituu maailmansotien jälkeisestä kellomuotoilusta

Longinesin 190-vuotisjuhlavuoden juhlallisuudet jatkuvat tämän vintage-vivahteisen kronografin myötä. Longinesin pitkä historia niin ilmailun kuin horologian parissa antaa merkille runsaasti materiaalia ja syytä ammentaa inspiraatiota historian pölyisistä arkistoholveista. Monet Longinesin merkkipaaluista ovat olleet samalla historiajanalla myös ilmailun merkkipaalujen kanssa.

Siinä missä Master Collection 190th Anniversary-mallit olivat näyttävä synteesi uutta ja vanhaa, Longines Record Heritage -kronografi on selvästi enemmän kallellaan 40- ja 50-lukujen vintage-estetiikkaan. Kello on julkaistu osana Longinesin Record-mallistoa, jonka ytimenä ovat aiemmin olleet kuluttajaystävällisesti hinnoitellut COSC-sertifioidut automaattikellot.

Record Heritage soldier-asennossa
Record Heritage tuo muutoksen tuulia Record-mallistoon

Recordin pitkä lento Longinesin mallistoon

Longinesin Record-mallisto on ehkä ansaitsemattaan jäänyt vähälle huomiolle. Se sai nimensä aikanaan maineikkaalta sveitsiläiseltä vuonna 1903 perustetulta Record-kellomerkiltä, joka sakkasi 1950-luvun lopussa. Aikanaan huippulaadukkaita inhouse-koneistoisia kronografeja valmistaneen Recordin lento olisi päättynyt murheellisesti tonttiin ilman Longinesia, joka hankki merkin yrityskaupalla siipiensä suojiin.

Recordin historia on mainitsemisen arvoinen, sillä 1900-luvun alkupuolella sen valmistamia inhouse-kronoja verrattiin Longinesin lisäksi myös Patek Philippen kaltaisiin jättiläisiin. Sodan jälkeen Record julkaisi kuuluisimmaksi jääneen kellonsa Datofixin, jonka inhouse-koneisto kuunvaiheella ja kalenterilla oli tuohon aikaan tasoltaan lähempänä haute horlogerie -talojen käsialaa. Longinesin ostettua yrityksen vuonna 1961, nimi Record jäi pitkäksi aikaa unohduksiin. Vanhaa kellotaloa kunnioittaakseen Longines lanseerasi talon nimeä kantavan malliston vuonna 2017.

Longines-kello pöydällä
Record-malliston nimellä on historiallista painoarvoa Longinesille.

Longinesin mallistona Record on ollut alkuperäänsä huomaamattomampi, sillä näyttävämmimmät ja kiinnostavimmat mallit ovat sattuneet muihin mallistoihin. Record on ollut mallistona hivenen arkipäiväisten klassisen tyylikkäiden kellojen mallisto, jonka osa ei ole ollut herättää samalla tavalla intohimoja kuin esimerkiksi Master Collection, Spirit tai HydroConquest tekee. Vahvasti vintagesta lainaava Record Heritage on tervetullut poikkeus mallistoon.

Suosittelemme

Longines Record Heritage on, paitsi ensimmäinen vintage-henkinen kello mallistossa, myös ensimmäinen kronografi mallistossa. Toivon tämän olevan merkki kauniista uudesta ystävyydestä. COSC-sertifioitu automaattikronografi on aina tervetullut lisä, mutta mikäli Record Heritage on osoitus tulevasta, mallisto muuttuu kerrasta mielenkiintoisemmaksi. Nähtäväksi jää onko mallistoon tulevaisuudessa tulossa lisää Record-brändin retroestetiikasta lainaavia kelloja.

1940-luvun retroa näkee entistä useammin kellomuotoilussa.

Retroa entistä kauempaa historian hämäristä

Juhlavuoden kunniaksi julkaistu COSC-sertifioitu vintagekronografi viittaa muotoilultaan 1940-luvulle. Taulun mustakultainen väriyhdistelmä assosioituu vahvasti juuri tuohon aikaan, merkistä riippumatta. Kokonsa puolesta kello on halkaisijaltaan nykyaikainen 40 millimetriä ja kuoren peilikiillotettujen ja harjattujen pintojen kontrasti on uudempaa muotoilullista ajattelua, mutta muutoin Record Heritage nojaa vahvasti menneiden aikojen muotokieleen.

Taulun ulkokehälle sijoitettu takometriasteikko on peräisin ajalta, kun kelloilla oli tärkeä tehtävä navigoinnissa ja takometri itsessään tuo kelloon vintagen tuntua. Ulkokehällä takometri ei haittaa luettavuutta samalla tavalla kuin monissa inspiraationa toimineen aikakauden kelloissa. Kiinnitetyt kultaiset indeksit tuovat kelloon ylellisyyttä joka erottaa Record Heritagen puhtaasti työkalukellojen maailmasta. Lähempää katsottuna taulussa on yllättävän runsaasti syvyyttä. Pikkutaulujen kullanhohtoiset viisteet ja niiden pohjaan kaiverrettu ympyräkuviointi luovat muutoin mattapintaiseen mustaan tauluun tasoja ja hienoa kontrastia. Taulu on loppuun asti ajateltu.

Longines Record lähikuvassa.
Lähempää katsottuna kellotaulussa on tasoja ja syvyyttä työkalukelloa enemmän.

Sirot suorakulmaiset painikkeet ja kuoren vähäeleinen muotoilu tuovat niin ikään muistoja menneestä. Kello on saatavilla joko ruskealla nahkahihnalla tai teräksisellä rannekkeella, josta varsinkin ensimmäinen lienee retrofanien mieleen. Teräsranneke on varmistetulla tuplalinkkulukolla varustettu seitsenosainen perusranneke. Pressipaketissa kellosta oli kuvia ainoastaan nahkarannekkeella, joten lukijat eivät valitettavasti itse pääse arvioimaan kellon ulkonäköä teräksisellä. Valmistajan sivuilla olevien tuotekuvien perusteella mielestäni kellon tunnelma ei välity teräsrannekkeella yhtä hyvin. Molemmilla lienee kannattajansa.

Record Heritagen koneisto on nykyaikojen vaatimusten mukaisesti piispiraalilla varustettu ETA-pohjalta Longinesille suunniteltu L895.4 kronografikaliiperi, joka on kronometrisertifioitu COSC-standardin mukaan. Siitä irtoaa 28 800 A/h käyntitaajuudella arviolta 59 tuntia tasaista sveitsiläisittäin sertifioitua käyntiä. Safiirilasisen takapohjan läpi koneistoa tarkastellessa huomaa myös koneiston viimeistelyyn käytetyn ajan ja rakkauden. Côtes de Genève-hiontaa, perlage-viimeisteltyä pintaa, tyylikkäästi Longinesin siipitiimalasilogon muotoinen aukileikkaus vetopainossa ja kaiverrettu valmistajan signeeraus kultaupotuksilla, kaikki kertovat halusta osoittaa että taso on työkalun karkeaa pintaa ylempänä.

Kellon koneisto takakannen läpi katsottuna
Takalasin läpi koneistoon käytetty rakkaus näkyy.

Vesitiiveys kellossa on verrattain odotetusti ainoastaan 30 metriä, niin kuin vintage-kelloissa tuntuu usein olevan tapana. Korkeampi luokitus olisi helposti tuonut kelloon paksuutta mikä taas sotii vintage-estetiikkaa vastaan. Tälläkin hetkellä kellon 13,8 millimetrin paksuus on siellä siron ylärajoilla, joten ratkaisu on ymmärrettävä. Sukeltajankellot ovat sitten toisessa kategoriassa.

Yhteenveto

Jonkun aikaa kellomuotoilussa on jo useilla brändeillä ollut trendinä ammentaa inspiraatiota entistä vanhemmasta perinnöstä. Longines on Record Heritage -kellollaan mukana kääntämässä vintageruuvia 60-luvulta kauemmas 40-luvun suuntaan. Virtaus on tuore, jos sanaleikki sallitaan.

Record Heritage onnistuu olemaan elegantti sekä ylellinen ja samaan aikaan tuomaan kaikuja ajalta jolloin kaikki kellot olivat työkaluja. Jälleen kerran onnistunut toteutus Longinesilta osoittaa että talo tuntee oman historiansa ja osaa ammentaa omasta menneisyydestään siteeraamatta mitään tiettyä aiempaa kelloa. Samalla kello on tervetullut lisä muutoin hieman harmaaseen Record-mallistoon. Record-brändin historiasta löytyisi mallistoon runsaasti lisääkin kiinnostavaa siteerattavaa. Myöskään kronometrisertifioituja kronografeja ei ole liikaa markkinoilla, etenkään kuluttajaystävällisesti hinnoiteltuja. Kiinnostava lisä 1940-luvun tyylistä innostuneille.

Kello taulu ylöspäin
Longines onnistuu yhdistämään vanhan ajan työkalukellon piirteitä ylellisen tyylikkäästi.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Longines
 • Malli: Record Heritage
 • Mallinumero:
  • L2.921.4.56.2 (nahkaranneke)
  • L2.921.4.56.6 (teräsranneke)
 • Koneisto: L895.4 (inhouse) COSC-sertifioitu automaattikronografi
 • Käyntitaajuus: 28 800 A/h
 • Käyntivara: 59 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija: 40 mm
 • Paksuus: 13,8 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 30 m (3 bar)
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Ranneke: vaaleanruskea vasikannahka / teräs
 • Hinta:  3240€

Kelloa on saatavilla kaikilta Longines-jälleenmyyjiltä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Longines Spirit Zulu Time 39 mm – Modernin legendan uusi tulkinta

Longines esitteli kompaktin 39 millimetrin kuoriversion Spirit Zulu Time -kellomallistaan. Viime vuonna julkaistu Spirit Zulu Time -mallisto laajenee monikäyttöisempään suuntaan.Longines, tuo ilmailuinstrumenttien historiaan olennaisesti...

Longines Pilot Majetek – tyylikkäästi siviiliin sopivaa sotilasvintagea

Longines Pilot Majetek osoittaa jälleen että merkin historiassa on materiaalia mistä ammentaa. Kellon esikuva on Longinesin Tsekin ilmavoimille vuonna 1935 suunnittelema raskaan sarjan pilottikello,...

Longines Record Heritage tuo muistojen tuulia 190-vuotiaan merkin siipien alle

Viimeisin Longinesin 190-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu juhlamalli Longines Record Heritage on puhdasverinen 1940-luvun vintage-henkeä hehkuva kronografi COSC-sertifioidulla automaattikoneistolla. Kello tuo uusia tuulia Record-mallistoon ja osoittaa,...

Longines Master Collection 190th Anniversary juhlistaa horologista mestaruutta

Longines julkaisi syyskuussa 190-vuotisen taipaleensa kunniaksi kolme juhlamallia Master Collection -mallistoon. Kellot ovat hienosti huikean tasapainoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, joka korostaa Longinesin historiaa...

Tyyliniekan uusimmat