Kirja-arvostelu: Kukkulan kuningas – 10 askelta itsesi johtamiseen

Sisältää affiliate-linkkejä *

Suomen luotetuimmaksi sanotun yritysvalmentajan 11. teos yhdistää omaleimaisella tavalla Mika D. Rubanovitschin kolmekymmentävuotisen uran ja suomenjuutalaisen perheen historian.

Kirjassa kuvaillaan Mikan matkaa äidinrakkautta jääneestä keskiverto-oppilaasta suosituksi mentoriksi ja paremmaksi isäksi. Teos antaa vastauksen, miten pysyä mukana muutoksessa ja sen aallonharjalla. Kukkulan kuningas on elämäntarina ja antaa itsensä johtamiseen liittyviä, kokemuksen kautta hankittuja neuvoja menestymiseen.👑

Kukkulan kuningas: 10 askelta itsesi johtamiseen julkaistiin marraskuussa 2020 ja se on myynnissä kovakantisena useimmissa *kirjakaupoissa sekä on nyt kuunneltavissa laajasti myös eri  äänikirjapalveluissa: *BookBeat, *Storytel, *Nextory, Nelonen Media Supla, *Elisa Kirja. Elisassa myös *eKirjana.

Kenestä on kyse?

Tutustuin Mikaan vuonna 2017, kun mies lähetti minulle verkostoitumiskutsun LinkedInissä. Tuolloin aloin seurata Mikan tekemisiä ja enemmän lukemaan, kuuntelemaan ja katsomaan hänen tuottamiaan sisältöjä. Koin Mikan tyylin alussa jopa ärsyttäväksi puhua, esiintyä ja valmentaa, mutta aika nopeasti myös tajusin sen olevan osa hänen brändiään sekä esiintymisen tehokeinojaan.

Tuon digitaalisen ensikohtaamisen jälkeen olen nähnyt Mikan esiintyvän ja valmentavan livenä ja verkossa sekä keskustellut hänen kanssaan kasvotusten ja esimerkiksi whatsappissa. Mika lähti postaukseni innoittamana myös mukaan tukemaan Kelloharrastajien perinteistä joulukeräystä ja lahjoitimme hänen signeeraaman kirjansa hyväntekeväisyyshuutokauppaan.

Arvostan Mikassa erityisesti hänen pyyteetöntä haluaan auttaa muita elämässään eteenpäin sekä hänen käsittämätöntä kykyänsä uudistua ja olla aallon harjalla, johtamassa myynnin asiantuntijakeskustelua Suomessa. Viimeisen vuoden aikana Mika on auttanut minua uravalintojen parissa sekä tsempannut eteenpäin, seuraavaksi kukkulan kuninkaaksi. Uudistuvin on luotetuin.

Suosittelemme

Henkilökohtaisesti

Kukkulan kuningas on hyvin henkilökohtainen kirja. Mika esimerkiksi kertoo kirjassa avoimesti lapsuuden traumoistaan, avioerostaan ja isänsä menettämisestä. Tästä syystä kirja on lukijalleen (kuuntelijalleen) vielä aavistuksen henkilökohtaisempi, kun sen kuuntelee jostain äänikirjapalvelusta, Mikan itsensä lukemana. Halusin juuri tuon seikan takia kuunnella kirjan ja suosittelen sitä myös muille. Olisi hauska lukea kirja ja nähdä, ajattelenko lukemani tekstin Mikan äänellä.

Kirja on puettu tarinalliseen muotoon, joten sitä on mielenkiintoista kuunnella tai lukea. Teoksen 10 askelta käydään läpi Mikan erilaisten tarinoiden ja tapahtumien kautta. Matka kukkulan kuninkaaksi lähtee 1980-luvulta, jolloin Mika perusti yrittäjä Sami Inkisen kanssa The Young Professionals -yhteisön, joka julisti verkostoitumisen, globalisaation ja henkilöstöjohtamisen tärkeyttä.

Lukijan kannattaa muistaa, että vaikka nuo asiat ovat nykyään arkipäivää – 1990-luvun Suomessa ne olivat ennenkuulumattomia asioita. Mielestäni tuo on ensimmäinen asia, joka kertoo Mikan poikkeuksellisesta kyvystä aistia uusia trendejä sekä toimintamalleja. Myöhemmällä iällään ja urallaan Mika on ollut luomassa uusia megatrendejä nostamalla myynnin ja johtamisen arvostusta Suomessa.

Ajankohtainen teos johtamisesta

Pandemia aikana itsensä johtaminen ja uusien toimivien toimintamallien luominen varsinkin uudistuneessa työelämässä ovat erityisen tärkeitä asioita. Mikan kirjat ovat aina olleet niin sanotusti aikaansa edellä, eikä kukkulan kuningas tee siihen poikkeusta. Teos on siis ajankohtaan nähden vertaansa vailla ja olenkin ammentanut siitä useita hyviä toimintamalleja parempaan ja tehokkaampaan työskentelyyn pandemian jälkeisenä aikana. Oma pää = pääoma. Mika käy läpi oman menestymisen viikkorutiininsa läpi, josta varsinkin nykypäivän etätyöntekijälle on suurta hyötyä.

Mika kertoo paljon häneen vaikuttaneista ihmisistä ja siitä, millaisia erilaisia oppeja hän on heiltä saanut. Erityisen mielenkiintoiseksi kirjan tekee Mikan suomenjuutalaisen perheen tausta ja hänen isältään ammennetut opit, perinteet ja toimintamallit. Yrittäjäperheestä ponnistanut Mika on nähnyt useamman laman, oppinut isänsä konkurssista ja soveltanut juutalaisia elämänarvoja työ- ja yksityiselämään. ”Työn tekemisen eetos”, kuten Jani Aaltonen mainitsee Lead & Trust -podcastissa, on selkeästi kasvatuksesta ja esimerkistä tuleva asenne elämää ja työtä kohtaan.

ISBN: 9789529438570
Kukkulan kuningas – Kymmenen askelta itsesi johtamiseen.

Teoksessa on monia mielenkiintoisia tarinoita, mitä lukija ei oikeastaan osaa odottaa tai voi mitenkään ajatella olevan Mikan kokemia. En halua pilata lukijan jännitystä kertomalla parhaita tarinoita tässä arvostelussa, mutta kirjan keskivaiheille suunniteltu urheilubisneksen kokemukset ihmetyttävät Mikan paremminkin tuntevaa kuuntelijaa. Kirjassa on äärimmäisen hyviä, yksinkertaisia työkaluja ja toimintamalleja, jotka jokainen voi valjastaa omikseen matkalla kukkulan kuninkaaksi. Erityisesti pidin tsemppimantra “sä osaat, sä pystyt” merkityksestä sekä ”kauppoja ei tehdä, ne otetaan”.

Varsinkin jälkimmäinen asia kuvaa hyvin elämässä menestyneiden ihmisten elämänasennetta. Vaikka myynnissä kyse on nykypäivän näkemyksellisestä haastajamyyjästä, Robin Hoodista, joka ottaa asiakkaaltaan hänelle kuuluvat rahat, on lauseessa elämäntapaa laajemmin määrittelevä merkitys. Elämässä ei mikään tule ilmaiseksi ja menestyäksesi sinun on tehtävä sen eteen töitä. Kaupat Otetaan. On asennekysymys mitä elämältään haluaa ja useat menestyvien ihmisten saavuttavat asiat ovat ”otettu” eikä ”annettu”. Tätä oppia pyrin myös itse noudattamaan elämässäni.

Ennustuksia tulevista megatrendeistä

Kirjan viimeisessä osiossa Mika esittää profetiansa vuoden 2050 megatrendeistä, joiden kirjoitukseen itsekin sain tavallaan osallistua. Nykyaikaisena verkostoitujana Mika antoi verkostonsa äänen kuuluviin ja kysyi yli 30 000 seuraajaltaan mielipiteitä tulevaisuuden megatrendeistä. Tämän lisäksi hän tutustui laajamittaisesti erilaisiin ennustuksiin ja tutkimusmateriaaleihin koostaakseen yhtä todennäköisen profetian, mitä The Young Professionals 90-luvulla tekivät. Näihin asioihin kuuluvat esimerkiksi kosmopolisaatio, kyberismi, dynaaminen iättömyys ja omistamisen katoaminen. Tämä osio kirjasta oli oiva lopetus ja koin sen äärimmäisen mielenkiintoisena – ja myös mahdollisena toteutua.

Lapselle tärkein mahdollinen suhde on oma äitisuhde ja sen puuttuminen sekä traumaattiset kokemukset lapsuudessa jättävät elämänmittaisia jälkiä. Mika käy kirjassa hyvin avoimesti perhesuhteitaan lävitse ja muun muassa kertoo avioeroon johtaneita syitä sekä mitä tulevaisuudessa voisi tehdä paremmin, että parisuhde voi hyvin. Nämä asiat koskettavat varmasti suurinta osaa suomalaisia, joten teoksen tarinaan on helppo samaistua ja ammentaa sieltä työkaluja omaan elämäänsä. Että pystyy avaamaan itseänsä noin avoimesti, kertoo mielestäni siitä, että tietää ja hyväksyy omat juurensa sekä viisautta siitä miksi toimii tietyissä asioissa tietyllä tavalla.

Mitä jäi käteen?

Mielestäni teoksen on kirjoittanut itsensä kanssa sinut oleva mies, joka on todellakin taistellut suurempia voimia vastaan. Olen vakuuttunut, että Mika on joutunut tekemään kovasti töitä näiden asioiden kanssa ja niiden asioiden tuominen esille on hänen tapansa auttaa muita ja ilmaista itseään.

Pidin teoksesta ja koen, että sain siitä konkreettisia hyötyjä, vinkkejä ja toimintamalleja omaan elämääni ja valmentajan uraani. Teos sopii kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille ja jokaisen modernin johtajan tai siksi pyrkivän tulisi lukea se. Se myös avaa hyvin henkilökohtaisella tavalla Mika D. Rubanovitschin sisintä ja kertoo hänen menestymisen rakennuspalikoista.

—-

Kirjoittaja: Mika D. Rubanovitsch
Kukkulan kuningas – Kymmenen askelta itsensä johtamiseen
ISBN: 9789529438570
Kustantaja: Imperial Sales

Lue lisää