King Seiko -mallisto laajenee tyylikkäästi juhlien

Seikon lippulaivamallisto King Seiko julkaisi japanilaisen rannekellon 110 vuotta juhlistavan malliston, joka nostaa King Seikon profiilia tyylikkäästi. Samalla julkaistiin King Seiko -mallistoon kolme uutta mallia 39 millimetrin halkaisijalla. Uudet tulokkaat vahvistavat King Seikon asemaa Seikon mallistojen huipulla. 

Seikon historiassa Grand Seikolla ja King Seikolla oli vielä 1970-luvulla molemmilla yhtä vaikuttava ansioluettelo ja niitä pidettiin Seikon lippulaivoina. Mallistot olivat suunnattu hieman eri kohderyhmille. King Seiko oli suunniteltu ylähyllyn kelloksi suuremmille massoille, siinä missä Grand Seikon rooli oli toimia näyteikkunana Seikon terävimmän osaamisen esittelyyn. Grand Seikon noustua kansainvälisen arvostuksen myötä korkeampiin horologisiin sfääreihin, King Seiko jäi hieman varjoisampaan asemaan Seikon hierarkiassa.

Vuonna 2020 Seiko elvytti 70-luvun puolessa välissä telakalle laitetun King Seikon uudeksi perusmalliston lippulaivaksi ja on siitä lähtien nostanut malliston profiilia tyylikkäästi uusilla julkaisuilla. Vuoden 2020 King Seiko -mallisto juontaa juurensa 60-luvulla julkaistuun King Seiko KSK -malliin. King Seikon nykyisessä ulkomuodossa on vahvasti KSK:lle velkaa olevia muotoja.

Seiko SPB365 valkoisella taustalla
King Seikon klassinen kuoridesign viehättää edelleen.

King Seikot ovat löytäneet paikkansa Seikon eksklusiivisessa Seiko Watch Salon -myymälöiden mallistossa yhdessä LX-sarjan kanssa. Malliston haluttavuutta lisää se, ettei sitä ole saatavilla kuin Seiko Watch Salon -kivijalkamyymälöistä. Viimeistelyltään Seikon huippuluokkaa edustava King Seiko on tervetullut lisä Grand Seikon ja Seikon perusmallistojen välimaastoon.

Japanilaisen rannekellon 110-vuotisjuhlaa

Seikon perustajan Kintaro Hattorin ensimmäisestä tuotantoon tulleesta rannekellosta on kulunut 110 vuotta. Kaikkiin Seikon mallistoihin on julkaistu tuota Laurel-kelloa juhlistava malli. Grand Seikon juhlamallista voit lukea tästä viime viikolla julkaistusta artikkelista.  Myös King Seikon Laurelia juhlistava malli on poikkeuksellisen tyylikäs laadun ilmentymä.

Seiko Watchmaking 110th Anniversary King Seiko Limited Edition SPB365 on rajoitetun saatavuuden juhlamalli, jossa perinteikkääseen KSK:sta lainattuun runkoon on asennettu Seikon peruslinjastojen kärkipään koneisto-osaamista 6R31-koneiston muodossa. Viime vuonna Seiko Presage Studio Ghibli Castle In The Sky Collaboration kellon yhteydessä julkaistu koneisto tarjoaa kellolle 70 tuntia käyntivaraa taajuudella 21 600 A/h. Juhlamallissa kellon taulu on kuitenkin se, mikä nostaa SPB365:n King Seikojen kuninkaaksi.

Suosittelemme

King Seiko SPB365 lähikuvassa mustalla taustalla
King Seikon juhlamallissa etenkin taulu nousee upeasti oikeuksiinsa.

Juhlamallin taulussa on tyypiteltynä perinteistä japanilaista ‘kikkoumon’-koristekuviointia. Kuusikulmioista koostuva kuvio on peräisin kilpikonnan kuoresta. Kuvio rakentuu kolmesta kuusikulmiosta, joista jokainen on kaiverrettu eri syvyyteen. Tästä syntyy läheltä tarkasteltuna voimakas syvyysvaikutelma, jota korostaa taulun ulkoreunoille tummentuva väritys. Taulun kullanvärinen sekuntiosoitin ja kohokuvioitu Seikon logo aksentoivat taulun ruskeaa väritystä upeasti. Äärimmäisen onnistunut toteutus, jonka soisi nähtävän myös esimerkiksi Presage-mallistossa.

Kilpikonnakuviointi nyökkää myös King Seikon 1960-luvun alkuperään. Ensimmäiset KSK:t valmistettiin pajassa joka sijaitsi Tokion Kameshiman alueella, joka tunnetaan myös lempinimellä ‘Kilpikonnasaari’.  Kikkoumon-kuviointi symboloi japanilaisessa kulttuurissa pitkäikäisyyttä sekä menestystä ja on siitä syystä oivallinen kuvio juhlistamaan pitkään ikään ehtinyttä Kintaro Hattorin perintöä.

King Seiko SPB365 lähikuvassa japanilaista kikkoumon-taustaa vasten
Japanilainen ‘kikkoumon’ kuviointi on peräisin kilpikonnan kuoresta ja tuo tyylikästä syvyysvaikutelmaa.

Viimeistelyltään SPB365 on huippuluokkaa, lähes Grand Seikon kriteereitä tavoittelevalla pieteetillä toteutettu. Kellossa on King Seikolle tyypillisesti ‘box-shaped’ safiirilasi. Boksilasi ja alkuperäisen KSK:n kanssa identtinen 37 millimetrin koko tekevät tästä juhlakellosta vahvasti vintageen päin kallellaan olevan kellon, jonka taulu edustaa modernia Seikoa tyylikkäimmillään.

Kellon mukana toimitetaan myös nahkaranneke, minkä uskoisin korostavan kellon vintage-lookkia. Tyylikäs kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Juhlamallia valmistetaan yhteensä 1200 kappaletta ja se saapuu myyntiin Seiko Watch Salon -tason myymälöihin ja Seiko Boutiqueihin helmikuun aikana.

King Seiko laajenee kirjaimellisesti

King Seiko SPB369 lähikuvassa
Uusi valkotauluinen King Seiko SPB369 on tyylikäs kokonaisuus.

Alkuperäisen KSK:n tapaan vuonna 2020 esitellyt mallit ovat olleet halkaisijaltaan 37 millisiä. Nyt mallisto laajenee kolmella mallilla, jotka on toteutettu uudelleensuunniteltuun 39 millimetrin runkoon. Nämä mallit tuovat King Seikon lähemmäs nykypäivän kokotrendiä, mutta samalla säilyttävät alkuperäisen kellon selkeän eleganssin.

Uusissa malleissa suurempi taulu on mahdollistanut hieman suuremmat viistetyt indeksit, jotka lisäävät taulun luettavuutta ja syvyysvaikutelmaa. Kuoreen on lisätty yksi kiillotettu viiste, mikä tuo kelloon visuaalista kontrastia. Lugit ovat hieman suuremmat, mutta kelloissa on edelleen sama seitsenlinkkinen ranneke kuin aiemmissa malleissa.

Vihreätauluinen King Seiko SPB373 lähikuvassa
SPB373:n aurinkohiottu vihreä taulu on klassisen tyylikäs.

Kolme uutta mallia eroavat toisistaan lähinnä taulunsa perusteella. Tauluvariaatioita on valkoinen, sininen ja vihreä. Valkoisessa taulussa on tyylikkään hienovarainen ristikkokuvio, mikä on tuttu Seikon vintage-malleista vuosikymmenten takaa. Yhdistettynä moderniin kuoren suunnitteluun, kokonaisuus on tasapainoinen ja ajaton. Sini- ja vihreätauluisissa toteutuksena on klassinen aurinkohionta joka, vaikka ei tuokaan mitään järisyttävän uutta, istuu King Seikon linjaan elegantisti.

Kelloissa on koneistona 6R55, joka päivittää King Seikon käyntivaraa 72 tuntiin ja tarjoaa myös kalenterikomplikaation aiemmin pääosin kalenterittomaan King Seikoon. Kolmeen päivään pidennetty käyntivara on ilmaisty myös kellon taulussa.

Seiko 6R55 koneisto lähikuvassa
Uusittu 6R55-koneisto tuo kalenterin King Seiko-mallistoon.

Uudet paremmin moderneihin kokotrendeihin vertautuvat King Seikot ovat tervetullut lisä mallistoon ja kertoo omalta osaltaan kuinka Seiko on päättänyt suhtautua vanhan kuninkaan uudelleenjulkaisuun. Sen sijaan että King Seikon uusi tuleminen olisi ainoastaan mallistollinen kuriositeetti, Seikon halukkuus kehittää mallistoa kertoo siitä että kuninkaalla on edelleen paikka huipulla.

Uudet mallit jäävät pysyvästi mallistoon, mutta tulevat aluksi myyntiin ainoastaan Seiko Boutiqueihin, mikä tarkoittaa että Suomeen ne saapuvat vasta myöhemmin tulevaisuudessa.

 SPB371 rannekello lähikuvassa
Suurempi taulu mahdollistaa voimakkaammat indeksit. Sinitauluinen SPB371 on samalla vintage-tyylinen että moderni.

Pähkinänkuoressa

Seiko Watchmaking 110th Anniversary King Seiko Limited Edition

Seiko Watchmaking 110th Anniversary Limited Edition rannekello lähikuvassa

 • Valmistaja: Seiko
 • Mallisto: King Seiko
 • Malli:  SPB365
 • Koneisto: Seiko 6R31 automaatti
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kellonkuori: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 37 mm
 • Kellon paksuus: 12,1 mm
 • Lasi: ‘box-shaped’ safiiri heijastuksenestolla
 • Vesitiiviys: 100 m (10 ATM)
 • Ranneke: teräs, mukana toimitetaan myös nahkaranneke.
 • Hinta: 2000€

King Seiko Collection

SPB369, SPB373 ja SPB371 rannekellot rivissä
Uudet 39 milliset SPB369, SPB373 ja SPB371
 • Valmistaja: Seiko
 • Mallisto: King Seiko
 • Mallit: SPB369, SPB373, SPB371
 • Koneisto: Seiko 6R55 automaatti
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 72 tuntia
 • Kellonkuori: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 39 mm
 • Kellon paksuus: 11,9 mm
 • Lasi: ‘box-shaped’ safiiri heijastuksenestolla
 • Vesitiiviys: 100 m (10 ATM)
 • Ranneke: teräs
 • Suositushinta: 1950€ (Suomen hinta tarkentuu)

King Seikoa ja muita Seiko Watch Salon -malleja myy Suomessa Kulta-Center Tampere.

Lue lisää