Seiko tuo markkinoille toisen Studio Ghiblin, legendaarisen japanilaisen animaatiostudion kanssa yhteistyönä toteutetun Presage-mallin. Seiko Presage Studio Ghibli Castle In The Sky Collaboration Limited Edition -kellon inspiraationa on ollut japanilaisen animen mestarin Hayao Miyazakin ohjaama Laputa – Linna taivaalla -elokuva.
Studio Ghibli – Japanilaisen animaation edelläkävijä
Samalla tavalla kuin Muumeilla on suomalaisille erityinen merkitys, on Studio Ghiblin animaatioilla erityinen paikka japanilaisten sydämissä. Japanilainen animaatio, eli anime on nousevan auringon maassa erityinen taidemuoto, jota on vaikea verrata länsimaiseen.
Animea löytyy koko skaala halvalla tuotetusta tusinatavarasta korkeilla tuotantoarvoilla toteutettuihin taideteoksiin. Ennen Studio Ghibliä kyse oli lähinnä ensin mainituista. Kun legendaarinen animestudio perustettiin vuonna 1985, oli Japanissa käynnissä elokuvan ja etenkin animoidun elokuvan nousukausi jota johtamaan Studio Ghibli perustettiin.
Studio sai nimensä arabian kuumaa Saharan tuulta tarkoittavasta sanasta, sillä studion perustaja, legendaarinen animaattorimestari Hayao Miyazaki halusi studion puhaltavan uusia tuulia ummehtuneeseen animaatioalaan.
Suosittelemme
Hayao Miyazakin visio onnistui ja sekä Studio Ghiblistä että Hayao Miyazakista tuli nopeasti legenda niin Japanissa kuin ulkomaillakin. Japanissa supersuositty Studio Ghibli löi läpi länsimaissa vuonna 2002 Oscarin voittaneella elokuvalla Henkien kätkemä, joka on myös suurimmat lipputulot koskaan kerännyt japanilainen elokuva.
Sen jälkeen Ghiblin elokuvat ovat toimineet monille ensimmäisenä kosketuksena japanilaiseen kulttuuriin. Japanilaisille Studio Ghiblin elokuvat ovat Muumien kaltainen kansallisaarre, joiden varaan on myöskin rakennettu festivaaleja, museoita ja teemapuistoja.
Studio Ghiblin tavaramerkkinä ovat eriskummallisen taianomaiset maailmat, joissa sekoittuvat japanilaisesta kansanperinteestä ja animaattorimestarin mielikuvituksesta kumpuavat tarinat yksityiskohtia pursuilevaan ja värikylläiseen, usein eurooppalaistyyliseen arkkitehtuuriin ja häkellyttävän aidon tuntuisiin, jopa arkipäiväisiin henkilöhahmoihin.
Omaperäinen sekoitus japanlaista ja eurooppalaista tuntuu sopivan vieraalta ja tutulta oli katsoja sitten mistä tahansa kotoisin.
Studion perustajana Hayo Miyazaki oli tuotannon ylimmällä portaalla ja hän sai tehdä juuri sellaista animaatiota kuin itse halusi. Elokuvien teemat liittyvät usein lentokoneisiin ja sotilasilmailuun. Vanhan mestarin viimeinen työ ennen vetäytymistään eläkkeelle oli Tuuli nousee, joka on toisen maailmansodan aikaisen hävittäjälentokoneen Mitsubishi A6M Reisen, tuttavallisemmin Zeron, suunnittelijan Jirō Horikoshin fiktiivinen elämäkerta.
Mestarin viimeinen elokuva on enemmän aikuisille suunnattu draama kuin perinteinen lasten piirretty ja sitä pidetään ohjaajan magnum opuksena. Kaikissa Miyazakin elokuvissa näkyy kuitenkin vanhan mestarin rakkaus koneisiin, ilmailuun ja estetiikkaan.
Kunnianosoitus vanhalle mestarille
Seiko tuo heinäkuussa myyntiin Studio Ghibli Castle In The Sky Collaboration Limited Edition – kellon joka on kunnianosoitus Studio Ghiblin ensimmäiselle animaatiolle, vuonna 1986 ilmestyneelle Miyazakin ohjaamalle Laputa – Linna taivaalla -elokuvalle.
Elokuva, jossa on pilvissä leijuvan kaupungin lisäksi ilmapiraatteja ja maagisia levitaatiokristalleja on tyypillistä seikkailuanimea. Se tarjoaa faneille ehtymättömän aarrearkun visuaalisia nyansseja joita kellon suunnittelussa on hyödynnetty.
Kellon Arita-posliinista valmistettua taulua koristaa elokuvasta tuttu maaginen symboli, joka on myös kuvattu lasista valettuna kellon kruunuinsertissä. Kellon safiirilasista takakantta koristaa elokuvan taivaalla leijuvaa Laputa-linnaa kuvaava piirros ja kuoreen on kairverrettu elokuvan juonen kannalta olennainen mystinen fraasi.
Jopa rannekkeen sisäpintaan on prässätty kuvio, joka on Laputan rakentaneen kadonneen kansan kieltä ja kantaa merkityksiä niille jotka tuntevat tarinan.
Kellon ilme on roomalaisine numeroineen ja vintage-henkisine osoittimineen erittäin paljon Miyazakin näköinen. Jollain tavalla kellon muotoilu henkii Ghiblin elokuvien maagisen ajatonta nostalgiaa.
Tässä kellossa ne eivät tunnu päälle liimatulta valepatinalta vaan orgaanisesti kelloon kuuluvalta, aivan kuin kello olisi löytynyt täysin uuden veroisena kauan sitten kadonneen kaupungin pölyttyneestä ytimestä.
Koneiden tarkka animointi on Hayao Miyazakin elokuvissa tärkeää. Kaikki mekaaniset osat on animoitu suurella vaivalla aidon näköisiksi joten Ghiblin yhteistyö Seikon Presage-malliston kanssa on ymmärrettävää. Studio Ghibli Castle In The Sky on jo toinen yhteistyössä Ghiblin kanssa julkaistu Seiko Presage.
Vuonna 2020 lanseeratun ‘Porco Rosso‘ malliston kaksi kelloa, Spring Drive pilottikello ja automaattikrono olivat niin ikään tribuutteja ilmailulle ja Hayao Miyazakin esittelemälle ensimmäisen maailmansodan aikaiselle, sian hahmoon taiotulle hävittäjäpilotille Punaiselle Sialle.
Castle In The Sky -kellon koneistoksi on valikoitunut Presage-malliston vanhan tähtimoottorin 6R35:n uusi versio 6R31, jossa on muuten samat speksit 35:n kanssa, mutta päivyri on jätetty pois. Seikon 6R31 tarjoaa kelloon 70 tunnin käyntivaran käyntitaajuudella 21600 heilahdusta tunnissa.
Cordovan-nahkainen ranneke luo lisää vintagen tuntua ja Seikolle tyypillinen korkealaatuinen viimeistely tekee kellosta aikaraudan josta sekä Studio Ghiblin fanit että Seikon vannouutuneet ystävät voivat hyvillä mielin haaveilla. Tätä Limited Edition -painosta valmistetaan ainoastaan 1200 kappaletta maailmanlaajuisesti, joten halukkaiden kannattaa olla nopeita. Kello voi pian muuttua yhtä vaikeasti tavoitettavaksi kuin esikuvansa linna taivaalla.
Pähkinänkuoressa
- Valmistaja: Seiko
- Mallisto: Prospex
- Malli: SPB215
- Koneisto: Seiko 6R31 automaatti
- Käyntitaajuus: 21 600
- Käyntivara: 70 tuntia
- Kellonkuori: ruostumaton teräs
- Kuoren halkaisija: 40,5 mm
- Kellon paksuus: 12,4 mm
- Lasi: safiiri (heijastuksen esto sisäpuolella)
- Takakansi: safiiri
- Vesitiiviys: 100 m (10 ATM)
- Ranneke: ruskea cordovan nahka
- Hinta: 1600€