Grand Seiko SBGW295 ja askel kohti täydellisyyttä

Grand Seikon vintage-henkinen juhlamalli SBGW295 juhlistaa samalla Kintaro Hattorin aloittamaa Seikon 110-vuotista taivalta ja japanilaista käsityömestaruutta. Tämä 500 kappaleen rajoitetun erän kello lainaa muotokieltä ensimmäisestä vuoden 1960 Grand Seikosta ja on toteutettu henkeäsalpaavan vaativilla käsityömenetelmillä.

Seikon historia alkoi 110 vuotta sitten, kun Kintaro Hattori avasi kellomyymälän Tokion Ginzalle, josta kerroimme tässä Atelier Ginzasta kertovassa uutisessa.  Samalla julkaistiin ensimmäinen japanilainen rannekello Laurel. Siitä lähtien Seiko on tuonut markkinoille kunnioitusta herättävän määrän kelloja, joissa korostuu laatu ja japanilaisen käsityön arvostus.

Grand Seiko SBGW295, viralliselta nimeltään Seiko Watchmaking 110th Anniversary Limited Edition on kunnianosoitus 110-vuotiaalle Laurel-kellolle, jossa käsityö nousee jälleen kerran uusiin korkeuksiin Grand Seikolle ominaisella tarkkuudella ja näyttävyydellä. SBGW295:ssä jalustalle on nostettu vanha japanilainen urushi-lakkatekniikka.

Grand Seiko SBGW295 mustalla taustalla
Grand Seikon juhlamallin hienous piilee käsityön yksityiskohdissa.

Grand Seiko ja vernissasumakin suurmestarinäyte

Urushi on toxicodendron vernicifluum eli vernissasumakkipuun myrkyllisestä mahlasta tehtyä lakkaa, jota perinteisesti on käytetty pienten esineiden koristeluun ja suojaamiseen Japanin sadekauden kostealta ilmastolta.

Tekniikka on vuosituhansia vanha. Ensimmäiset arkeologiset löydöt ovat 9000 vuoden takaa. Kuivuttuaan urushi-lakka ei ole enää myrkyllistä ja suojaa esinettä kosteudelta ja estää homehtumista, joten sillä on ollut käytännön merkitys mm. ruuan säilytyksessä jo pitkään.

Buddhalaisuuden rantauduttua Japaniin 700-luvulla sillä ryhdyttiin myös pinnoittamaan esineitä myös sen koristeellisuuden takia. Japanilaisessa käsityöperinteessä urushia on käytetty niin teeseremoniaan käytetyissä astioissa ja syömäpuikoissa, buddhalaisten temppelien Buddha-patsaissa kuin samurai-haarniskoissa, kypärissä ja miekkojen huotrissakin.

Suosittelemme

Grand Seiko SBGW295 pystykuvassa
Urushi-lakalla toteutettu taulu on hienovaraisen tyylikäs käsityön mestarinäyte.

Urushi on äärimmäisen paljon aikaa vievä tekniikka. Kiiltävän, lähes läpikuultavan sileän pinnan luomiseksi lakkaa on levitettävä kymmeniä kerroksia, joiden jokaisen välissä kappaleen on annettava kuivua ja se on kiillotettava ennen seuraavan kerroksen lisäämistä. Juuri urushin kymmenet kerrokset luovat illuusion läpikuultavuudesta.

Seiko ja eräät muutkin pääasiassa japanilaiset kellovalmistajat ovat käyttäneet urushia tauluissaan aika ajoin, mutta Grand Seiko on vienyt tämän perinteisen tekniikan äärimmäisyyksiin. Perusmuodossaan ruskeasävyinen lakka on värjätty sysimustaksi lisäämällä lakkaan rautaa.

Taulun saaminen tasasävyiseksi ja Grand Seikon filosofian mukaisesti virheettömän kiiltäväksi edellyttää käsityöläiseltä todellista mestaruutta. SBGW295:n taulussa käytetty lakka on kerätty ainoastaan Japanista, siinä missä valtaosa nykyään käytetystä urushi-lakasta tuodaan Japaniin ulkomailta.

Japanilainen urushi kuivuu poikkeuksellisen nopeasti, joten useimmiten käsityöläiset käyttävät helpommin työstettävää tuontilakkaa. Haastavuudesta huolimatta Grand Seiko on halunnut käyttää japanilaista lakkaa korostaakseen sen japanilaista historiaa.

maki-e tekniikalla toteutetut indeksit lähikuvassa
Maki-e tekniikalla toteutetut indeksit vaativat tekijältään todellista mestaruutta.

Taulun indekseissä on käytetty toista vanhaa käsityömenetelmää nimeltään maki-e, jossa märkään urushi-lakkaan ripotellaan 24 karaatin kultajauhetta, mikä värjää lakan kultaiseksi. Kun sama toistetaan useita kertoja, tuloksena on kolmiulotteinen vaikutelma. SBGW295:n kullanväriset indeksi näyttävät lähes erillisiltä kiinnitetyiltä indekseiltä.

Pelkkä indeksien tarkka maalaaminen käsin kaarevalle taululle tuntuu käsittämättömältä. Kun huomioidaan että jokainen indeksi on mikronin tarkkuudella samalla korkeudella taulusta, työhön vaadittava käsityömestaruus nousee uskomattomiin korkeuksiin. Henkeäsalpaavaa.

Maki-e indeksit ja kohokirjoituksen kelloihin on tehnyt kanazawalainen urushilakkamestari Ishhu Tamura.

GSBW295:n 9S64 koneisto takakannen läpi katsottuna
Grand Seiko 9S64 kaliiperin manuaalikoneisto on linjassa kellon vintage-luonteen kanssa.

Grand Seikon vintage-designia

Grand Seiko SBGW295:n kuoren design lainaa myös Seikon historiasta. Asiansa tuntevat Grand Seiko -fanit tunnistavat kuoren esikuvan nopeasti. Muotoilu on lainattu ensimmäisestä Grand Seikosta vuodelta 1960. Urushia ja maki-e tekniikkaa lukuunottamatta indeksit ja taulun merkinnät ovat identtiset alkuperäisen kanssa. Kellon kultaiset osoittimet ovat kaarevat luettavuuden parantamiseksi.

Esikuvastaan poiketen kuori on valmistettu Seikon kehittelemästä Brilliant Hard Titanium -titaaniseoksesta mikä on kaksi kertaa terästä kovempaa, mutta edelleen yhtä kevyttä kuin titaani. Seos tekee kellosta loistavan arkikellon, sillä siinä yhdistyvät käytön keveys hyvään naarmunsietokykyyn.

Zaratsu-kiillotettu Brilliant Hard Titanium loistaa kovuutensa ansiosta huomattavasti perinteistä kelloterästä kirkkaampana ja titaanin hyvä korroosionsieto varmistaa että kello säilyttää kirkkautensa pitkään. Historiaa mukaellen kelloa ei ole vesitiiveysluokitettu kuin ainoastaan roiskeveden kestäväksi. Tämä on linjassa kellon historiasta lainaavan luonteen kanssa.

Grand Seiko SBGW295 ja yoroiori-punottu ranneke
Rannekkeen yoroiori-punoksessa on sekä nahkaa että kangasta.

Japanilaista käsityöperinnettä edustaa myös kellon ranneke, joka on toteutettu samurai-haarniskoiden valmistuksessa käytetyllä yoroiori-punoksella. Ranneke on käytännössä nahka-kangashybridi, sillä yoroiori-punoksessa kudotaan yhteen ohuita vasikannahkasuikaleita ja kangasta.

Yoroiori onnistuu ainoastaan käsityönä tekniikkaan erikoistuneilta käsityöläisiltä. Kellon mukana toimitetaan myös toinen ranneke, täysnahkainen ranneke. Rannekkeen soljet ovat luonnollisesti myös Brilliant Hard Titanium -titaania.

Kellon koneisto henkii myös vintagea. Koneistona toimii 9S64 manuaalivetoinen kaliiperi, jonka tarkkuus on +5-3 sekuntia vuorokaudessa 72 tunnin käyntivaralla. Vuoden 1960 mallista poiketen kellossa on safiirilasinen takakansi josta koneiston vääjäämätöntä käyntiä voi seurata.

Kelloa valmistetaan ainoastaan 500 kappaleen sarja, jota myydään Grand Seiko Boutique -myymälöissä ja valituilla jälleenmyyjillä maailmanlaajuisesti helmikuusta 2023 alkaen. Suomeen kelloa tulee Lindroosille.

Grand Seiko nahkaranneke
Vaihtoranneke on pehmeää vasikannahkaa.

 

Yhteenveto

Japanissa käsityön arvostus poikkeaa siitä miten muu maailma suhtautuu käsityöläisiin. Eri tekniikoiden mestareita arvostetaan korkealle ja Grand Seiko on parhaimmillaan nostaessaan esiin tätä mestaruutta. Grand Seiko SBGW295:n todellinen luonne avautuu vasta kun oivaltaa syyn tälle erolle suhtautumisessa.

Siinä missä muu maailma pyrkii unohtamaan käsityöläiset massatuotannon tehokkuusvaatimuksien takia, japanilaisille käsityö on tie täydellisyyteen. Tämä näkyy harvoin missään kellossa yhtä hyvin kuin tässä Grand Seikon juhlamallissa, joka nostaa jälleen kerran tähtäyspistettä piirun verran lähemmäs täydellisyyttä.

Pähkinänkuoressa

  • Valmistaja: Grand Seiko
  • Malli: SBGW295
  • Koneisto: 9S64
  • Käyntitaajuus: 28 800 A/h
  • Käyntivara: 72 tuntia
  • Kellon kuori: ‘Brilliant Hard Titanium ’ -titaani
  • Kellon halkaisija: 38 mm
  • Paksuus: 10,9 mm
  • Lasi: kaksoiskupera safiiri (heijastesuojattu)
  • Vesitiiviys: roiskesuojattu 30m (3 bar)
  • Rannekkeen leveys: 19 mm
  • Ranneke: yoroiori-punottu nahka/kangas ja nahka
  • Hinta: 15500€

Grand Seikoa jälleenmyy Suomessa Lindroos.

Lue muut Tyyliniekan Grand Seiko -artikkelit täältä.

Lue lisää