Esittelyssä kelloharrastaja Lauri Erma

Esittelyssä kelloharrastaja on juttusarja, jossa tutustumme suomalaisiin kelloharrastajiin. He kertovat itsestään, mistä oma harrastuneisuus on saanut alkunsa, unelmiensa kelloista, ja ajatuksistaan miten he kelloharrastamisen kokevat ja näkevät.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Lauri Erma, 34-vuotias tamperelainen. Työskentelen Tampereen kaupungilla työsuojeluvaltuutettuna, lisäksi olen mukana työmarkkinajärjestötoiminnassa ja (paikallis)politiikassa.

Lauri Erma on kelloharrastaja.
Lauri Erma on kelloharrastaja.

Kuinka päädyit kelloharrastajaksi?

Ensimmäinen rannekello oli ranteessa jo ala-asteella, hieno Swatch joka minulla on vieläkin tallessa. Ensimmäinen oikea kello oli isäni 70-luvun automaatti-Edox, jonka huollatin ja otin käyttöön viime vuosikymmenen alussa.

Mikä kelloissa on parasta?

Suosittelemme

Minulle kello kertoo aina jonkun tarinan. Vintage-kellon tarina on erilainen kuin uuden kellon, mutta molemmat kiehtovat minua äärettömän paljon. Se vanha Omega kertoo tarinan jatkuvuudesta ja sukupolvien vaihtumisesta ja yhdistää menneen maailman ja nykyhetken, uusi Rolex voi kertoa siitä ensimmäisestä isosta diilistä tai uudesta työpaikasta.

Kello edustaa minulle hyvin paljon sellaista ajatonta gentlemannin tyyliä, jota suuresti ihailen. Kellolla mies pystyy viimeistelemään pukeutumisensa. Arvostan myös erittäin paljon mekaanisten kellojen uskomattoman hienoa tekniikkaa, vaikka en siitä kovin paljon lopulta ymmärräkään. Jätän siis ne hommat suosiolla kellosepille.

Millainen kellokokoelma sinulla on tällä hetkellä?

Kelloja löytyy tällä hetkellä viitisentoista kappaletta, joista vain pari ovat uusia ja loput vintagea. Joukossa on perintönä saatuja kelloja useita eli voisi sanoa, että keepereitä eli pysyväiskelloja on lähes kymmenen! Kokoelmani kruununjalokivi on 14 karaatin kultaa oleva Omega Constellation Chronometer vuodelta 1973 alkuperäisellä boksilla ja Omegalta tilatulla Extract of the archives -selvityksellä.

Omega Constellation
Omega Constellation

Toinen ehdoton helmi on Omega Speedmaster Mark II harvinaisella kultapinnoitteella. Viimeksi mainittu on tällä hetkellä huollossa, rajusti kuluneelle kultaukselle yritämme keksiä keinoja saada se entiseen loistoonsa. Omegoja löytyy lisääkin, vanhimmat ovat aivan 50-luvun alusta.

Ermano

Kokoelmani erikoisuus on Ermano-merkkinen mekaaninen sveitsiläinen kello 60-luvulta. Merkki vastaa niin hyvin omaa sukunimeä, että oli pakko hakea se Kalevan Kellosta pois kuleksimasta!

Millainen on unelmakellosi?

Olen fiilistellyt lukemattomia uusia kelloja viime vuosien aikana, mutta en kuitenkaan ole päätynyt ostamaan oikeastaan yhtäkään uutta kelloa (jos niitä viidenkympin venäläisiä Vostokeja ei lasketa). Uusissa kelloissa on ehkä vähän sitä vikaa, että aika usein ollaan nostalgia-tripillä ja liikaa lähdetty hakemaan tyyliä ja muotoa menneiden vuosikymmenten tyyleistä. Tällöin kello ei ole vintagea eikä toisaalta modernia uuttakaan eikä kellolla oikein ole sitä identiteettiä, jota siltä haen.

Sitten on näitä Omegan ja Rolexin ym. klassikkomalleja, jotka eivät ole muuttuneet kovinkaan paljon vuosikymmenten kuluessa. Ehkäpä päädyn joskus ostamaan sellaisen. Tällä hetkellä unelmoin Rolexin Explorerista, eritoten referenssi 1016 ja sitä vanhemmat mallit. Kovana Bond-fanina tämä malli siksi, että Ian Fleming omisti Rolex Explorerin kirjoittaessaan Bond-kirjoja, ja koska alkuperäisissä kirjoissa Bondilla on Rolex ranteessaan (tarkempaa mallia ei kerrota), sen kyseisen mallin täytyy olla Explorer!

Miten lähipiirisi suhtautuu kelloharrastukseesi?

Lähipiiri suhtautuu kelloharrastukseeni vaihtelevasti. Rahanmenoa päivitellään, mutta lopulta kellojani ihaillaan – ja otetaan kuulemma mielellään lahjoina vastaan. Olen saanut ihmisiä innostumaan kelloista eli siinä mielessä koen onnistuneeni.

Mistä hankit kellosi? Miksi?

Kuten sanottua, suurin osa kelloistani on perintökamaa. Muita vintage-kelloja olen ostanut Kalevan Kellosta Tampereelta sekä tori.fi -sivustolta. Pirkan Kello tarjoaa myös ensiluokkaista palvelua kelloasioissa. Kelloni huollatan Tampereella Kellohuolto Tommi Alasella, siinä on ammattilainen vailla vertaa.

Onko kelloharrastamisessa mitään järkeä? Perustele.

Kelloharrastuksessa on paljonkin järkeä. Hyvänä esimerkkinä toimii viimeisin projektini, isäni vanha Tissot vuodelta 1958. Kello oli ollut aktiivisessa käytössä 70-luvun alkuun asti, jolloin se päätyi pöytälaatikon perälle. Kaivoin sen sieltä esille tänä vuonna, huollatin ja otin käyttöön. Nyt, 58 vuotta myöhemmin, se käy ja kukkuu kuin uusi ja on valmis siirtymään aikanaan seuraavalle sukupolvelle. Mikä muu kestokulutustuote kestää 60 vuotta?

Lisäksi arvokello on hyvä sijoituskohde. Laadukas mekaaninen kello edustaa käsityötä, hienoa muotoilua ja huipputekniikkaa yhdistettynä ajattomaan tyyliin. Paljon turhempaakin tavaraa on myynnissä, vai kuinka?

Lue lisää