Tamperelainen Kalevan Kello on vuonna 1977 kelloseppä Juhani Pietarilan toimesta perustettu kello- ja kultasepänliike. Kelloharrastajalle liikkeen tekee erityiseksi sen Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen laaja vintage-kellojen kokoelma, joka on Juhani Pietarilan 40-vuotisen keräilyinnostuksen tulos. Nyt kerätyt kellot ovat myynnissä ja Kelloniekan toimitus kävi paikan päällä jututtamassa Juhania ja tutustumassa vanhoihin kelloihin.

Kiinnostusta pienestä pitäen
Mekaaniset laitteet ja sitä myöten myös kellot ovat kiinnostaneet Juhania pienestä pitäen ja kun hän huomasi lehdestä hakuilmoituksen Tapiolan Kelloseppäkouluun, oli tulevaisuuden suuntaviivat kerralla selvät. Tunku kouluun oli kova, mutta Juhani pääsi sisään ja hän valmistui sieltä kellosepäksi vuonna 1968.
Oman yrityksen Juhani perusti vaimonsa Helenan kanssa Tampereelle Sammonkadulle Kalevan kaupunginosaan, josta yrityksen nimi Kalevan Kello juontaa juurensa. Yrityksen toinen ja samalla nykyinen myymälä avautui vuonna 1996 Tuomionkirkonkadulle, johon toiminta sittemmin keskittyi.

Kalevan Kello on perheyritys, jossa on mukana toinen sukupolvi. Tytär Jenni aloitti perheyrityksessä vuonna 2008 ja vuonna 2014 tehdyn sukupolvenvaihdoksen myötä Jenni otti liikkeestä vetovastuun. Mutta kuten perheyrityksissä yleensä, edellisen sukupolven taustatuki on voimakas ja henkeen ja vereen kellomieheksi tunnustautuva Juhani työskentelee liikkeessä kahtena päivänä viikossa; keskiviikkoisin ja lauantaisin.
Vintage-kelloja laidasta laitaan
Kalevan Kellon erikoisuus ja ehdoton vahvuus löytyy poikkeuksellisen laajasta vintage-kellojen kokoelmasta, joka on kokonaisuudessaan myytävänä. Suurin osa ranne- tai taskukelloista löytyy nettisivuilta, mutta kokoelman laajuudesta johtuen ihan kaikki kellot eivät ole päätyneet verkkoon asti. Lisäksi myymälän vitriinistä löytyy valikoima huollettuja vintage-kelloja, joihin saa vuoden työtakuun.
Suosittelemme
Kellovalikoimaan voi tutustua paikan päällä ja tätä myös suosittelemme, sillä kuvat eivät tee oikeutta kelloille.


Neljän vuosikymmenen aikana kokoelmaan on päätynyt hyvinkin harvinaisia ja suurelle yleisölle tuntemattomiksi jääneitä ja tuotannosta poistuneita kellomerkkejä. Yksityiskohtien tarkkuus näissä paikoin jopa satavuotiaissa rannekelloissa ja jopa kaksisataa vuotta vanhoissa taskukelloissa pistää nöyräksi. Tässä piileekin kellojen hienous, sillä käsityö on ollut arvossaan ja siihen pääsee tämän kokoelman kautta kiinni järkevällä hinnalla.



Kalevan Kellon vintage-kellojen kokoelman läpikäyminen on lähes pakollinen rasti kelloharrastajalle. Vaikka kauppoja ei sillä kertaa syntyisikään, tulee kelloja rannettaessa väkisinkin hyvä fiilis. Ja mikäli Juhani on samaan aikaan paikalla, saa kelloihin tutustuessa mielenkiintoisen katsauksen kellojen historiaan ja sielunelämään.
Jos Kalevan Kellossa käynti pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, olisi se “rakkaudella kelloja kohtaan”.