BMW:n ja MIT:n yhteistyönä syntyi maailman ensimmäinen 3D-printattu puhallettava materiaali.

Future Starts Here -näyttely Lontoon Victoria ja Albert -museossa tuo esille uusia tuotekehitys ulottuvuuksia teknologian ja suunnittelun aloilta eri puolilta maapalloa. Tänä vuonna näyttelyssä esitellään mm. kahden vuoden yhteistyön tuloksena BMW:n ja Massachusetts:in Teknologia Instituutin kanssa syntynyt maailman ensimmäinen 3D-tulostettu silikonista tehty materiaali, joka on muokattavissa ilmanpaineen avulla.

Materiaali, jolla ei vielä ole nimeä, tulee käyttökelpoiseksi vaikkapa autojen sisustaa suunniteltaessa. Jos ja kun autoista on tulossa tulevaisuudessa toiminnoiltaan autonomisia, tällaiset materiaali vaihtoehdot luovat mahdollisuuden muokata sisätilat käyttäjien tarpeen mukaan.

Materiaalissa on seitsemän kammiota, joiden sisällä neste ja ilma kulkee.

Työstetty materiaali tuotetaan nestepainatuksen ja robotiikan avulla. Näiden tuloksena syntyy pehmustemuovin näköisiä palloja, joita pystytään muokkaamaan sekunneissa erilaisiksi muodoiksi. Tähän päästäkseen BMW:n ja MIT:n tiimit joutuivat tekemään useita tuotekehityskokeita ennen kuin he onnistuivat. ”Aikaisemmin tällaiset puhallettavat materiaalit ovat tarvinneet monimutkaisia sähköisiä laitteita tai edistyneitä muottitekniikoita. Autoa ei ole pakko ostaa sen käyttötarpeen mukaan, koska tämän tekniikan avulla mahdollistaa monipuolisen sisätilojen muokkaamisen ” sanoo BMW:n Martina Starke. Starke lisää, että hänen aikomuksenaan on päästä eroon tämänhetkisien matkustus tilojen tavanomaisuuksista. ”On tarkoitus luoda tiloja, jotka edistävät matkanteon mukavuutta ja edustavat uutta ajattelutapaa. Olemme äärimmäisen kiitollisia päästyämme esittelemään kehitysnäkemyksiämme Lontoon näyttelyyn. Nestemäinen printattu pneumatiikka -projekti on täydellinen esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä, jota tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmän ja enemmän.”

Future Starts Here -näyttelyssä pääsevät esille eri teknologia-alahaarojen yritykset, yliopistot, ammatinharjoittajat sekä neuvonantajat. Näyttelyssä rajoja rikkova todellisuuden visiointi on mahdollista yli 100 näyttelyn avulla.

Lue lisää