Webhotellin valinnassa ”edulliselta näyttävä” ei välttämättä ole halvin eikä kallein ole paras. Mihin siis pitää kiinnittää huomiota ja miten webhotelli-palvelut eroavat toisistaan? Tutustumme tässä artikkelissa webhotellivaihtoehtoihin sekä yritysmaailman tarpeisiin, jotka ovat muuttuneet merkittävästi viimeisten vuosien aikana.
Mikä on webhotelli?
Webhotelli on jaettua palvelintilaa, eli samalla palvelimella on useita asiakkaita verkkosivustojensa ja sähköpostipalveluidensa kera. Tyypillisesti webhotellin tarvitsee yritys, yhdistys tai yksityishenkilö, joka tilaa verkkotunnuksen (esim. FI/COM/NET-päätteinen), avaa verkkotunnukselleen verkkosivuston sekä sähköpostit @verkkotunnus.fi päätteellä.
Jaetun kapasiteetin lisäksi markkinoilla on tarjolla myös muita vaihtoehtoja, kuten virtuaalipalvelin (Virtual Private Server, VPS), jossa ostetaan dedikoitua suorituskykyä omaan käyttöön. Virtuaalipalvelimen suorituskykyä ostetaan usein prosessoriydin- ja keskusmuistimääräisesti.
Webhotellien hinnanerot
Moni palveluntarjoaja on paketoinut erilaisia vaihtoehtoja tarjolle, joista moni löytää oman tarpeensa mukaan oikean paketin. Kannattaakin tarkistaa, että perusasiat sisältyvät pakettiin, eikä edullisen hinnan taustalla ole lisäpalveluiksi piilotetut lisähinnat. Alla on muutamia tärkeimpiä kohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Levytilan tarve
Levytilan tarve määräytyy verkkosivuston ja sähköpostilaatikoiden tarpeella. Mikäli verkkotunnukselle avataan sähköposti johonkin pilvipalveluun, kuten Googlen G Suite tai Microsoftin Office 365, ei webhotelliin tarvitse levytilaa varata sähköpostilaatikoiden käyttöön. On kuitenkin hyvä tietää, että pilvipalvelutarjoajilla sähköpostien data sijaitsee Suomen rajojen ulkopuolella. Mikäli haluat, että sähköpostisi pysyvät Suomen sisällä, avaa sähköpostisi webhotellitarjoajalle.
Suosittelemme
Sähköpostilaatikoille kannattaa vähintään varata 1-4 GB/sähköpostilaatikko tilaa. Mikäli sähköpostiviestit ladataan sähköpostiohjelmaan talteen palvelimelta, eli niitä ei tarvitse säilyttää palvelimella pitkään, pienempikin tila riittää tällöin.
Levytilan tarpeeseen kannattaa huomioida myös sivuston varmuuskopioinnin tarve, jolloin tilaa tarvitaan helposti vähintään tuplasti verkkosivun koon mukaan laskettuna.
Tietokannan tarve
Mikäli webhotelliin asennetaan WordPress-sivusto, eli julkaisuhallintajärjestelmä, tarvitaan webhotellista vähintään yksi MySQL-tietokanta. Mikäli samaan webhotelliin kytketään useampi verkkotunnus (domain), ja toiselle tai useammalle verkkotunnukselle halutaan omat verkkosivustot, kannattaa tietokantojen määrä ja hinta tarkistaa.
Datan sijainti
Hyvä nyrkkisääntö on, että suomalaisen yrityksen kannattaa sijoittaa maantieteellisesti verkkosivustonsa Suomeen. Tämän ansiosta viive palvelimelle on mahdollisimman pieni eli sivut latautuvat sen takia nopeammin. Lisäksi EU:n tietosuoja-asetus GDPR:n myötä on järkevää, että tiedot sijaitsevat vähintäänkin EU:n sisällä. Tämä ei tosin ole takuu sille, että sivusto toimii nopeasti, eli lue vielä eteenpäin, mitkä muut vaikuttavat asiaan.
Nopeus ja hinta
Totesimmekin jo, että webhotellit ovat jaettua palvelintilaa. Samalla palvelimella on muitakin asiakkaita jotka kuormittavat palvelinta. Moni webhotellitarjoaja määrittelee tämän takia käyttäjäkohtaisesti erilaisia käyttörajoja, kuten palvelimen levyn luku-/kirjoitusnopeudelle ja yhtäaikaisten palvelinprosessien määrälle. Tämän ansiosta webhotelli jaksaa pyörittää useampaa asiakasta ongelmitta. Tähän perustuu webhotellipalvelun edullisuus.
Koska webhotellia rajoitetaan ohjelmallisesti, syntyy mahdollisesti tilanteita, jolloin suositulle verkkosivustolle saman minuutin sisällä tulee satoja kävijöitä. Kaikille kapasiteetti ei riitä, jolloin sivusto ei toimi ja lataudu kaikille kävijöille.
Tällainen tilanne voi syntyä kun yritys pääsee mm. Leijonan luola -ohjelmaan. Tilanteeseen kannattaa varautua ennakkoon. Hyvä ja joustava webhotellitarjoaja pystyy tarjoamaan kapasiteettia joustavasti, mutta aivan kaikilta se ei onnistu. Tarkista siis palveluntarjoajaltasi ennen mediamyllyä, että webhotellisi ja verkkosivustosi kestää kävijäpiikin.
Varo näitä tunnusmerkkejä!
Webhotelli saattaa olla väärä paikka säästää kuluissa, jos verkkosivuston nopea toimivuus on liiketoiminnalle tärkeä toiminto. Erityisesti verkkokauppiaiden kannattaa kiinnittää tähän huomiota. Markkinoilla on useita palveluntarjoajia, jotka ovat ylibuukanneet palvelimensa.
Allekirjoittanut on kokeillut useita webhotellitarjoajia ja pahimmat palveluntarjoajat ovat ylibuukanneet palvelunsa täysin. Lisäksi pahimmat tapaukset ovat laiminlyöneet palvelimensa tietoturvan. Eräässä tapauksessa WordPress-sivustolleni tuli haittakoodia ja tunkeutujia palveluntarjoajan hallintatyökalun päivittämättömyyden takia. Sivustoni WordPress oli päivitetty ja suojattu asianmukaisesti, mutta palveluntarjoajan Plesk-hallintatyökalun vanhan version tietoturva-aukon takia tietokanta pääsi saastumaan.
Kannattaakin aina suhtautua varauksella, jos löydät webhotellin, joka kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Tällaisia epäilyksiä herättäviä tunnusmerkkejä ovat:
- Todella edullinen hinta nähden ominaisuuksiin (kuten levytila, tietokantojen määrä..)
- Webhotellipalvelimet sijaitsevat ulkomailla mutta palveluntarjoaja ei kerro sivustollaan missä päin maailmaa ne sijaitsevat ja kenen runkoverkossa
- Pakotetut pitkät sopimusajat: erinomainen keino on saada käyttäjä maksamaan webhotelli 3 vuodeksi säästöjen valossa, mutta siitä ei ole hyötyä jos palvelulupaus ei pidä ja palvelu pitää siirtää pois jo parin kuukauden kuluttua
- Vanhentuneet ohjelmistot: tätä ei aina pintapuolisesti näe, mutta vuonna 2019 kannattaa varmistaa, että webhotellilla on tuki mm. PHP 7.0/7.1/7.2 versioihin. Vanhentuneet tai rajoitetut ohjelmistot voivat aiheuttaa myös ongelmia niillä ajettavilla palveluilla, kuten WordPress-sivustolla ja sen lisäosilla
- Webhotellitarjoaja on kytkenyt sosiaalisen median kanavilla arvostelut pois käytöstä: käyttäjät eivät voi jättää arvosteluita palveluista yrityksen somekanavissa, eli joudut ostamaan sian säkissä
- SSL-sertifikaattia ei tarjota veloituksetta (esim. Let’s Encrypt) vaan se on kallis lisämaksullinen palvelu
Uutta tuulta tuovat WordPress-sivustoille optimoidut ratkaisut
WordPress on maailman suosituin julkaisuhallintajärjestelmä. Moni valitseekin WordPressin sen suosion ja yleisyyden takia. Perinteiset webhotellit ovat ihan hyvä vaihtoehto WordPress-sivustoille, mutta viimeisen vuoden aikana markkinoille on tullut erilaisia WordPress-alustoille optimoituja webhotelli-ratkaisuja jotka nopeuttavat WordPress-sivustojen toimintaa merkittävästi.
Suomalainen XetNET, jonka palvelimella myös Jokamies.fi pyörii, on lanseerannut vuoden 2018 aikana WordPressille muutamia optimoituja ratkaisuja. Yrityksen toimitusjohtaja Erno Räsäsen mukaan WordPress-sivustojen nopeus on yksi tärkeimpiä asioita yrityksille tänä päivänä.
”Hidas verkkosivusto heikentää hakukonenäkyvyyttä ja karkottaa kävijät pois sivustolta: kukaan ei halua odottaa sivujen latautumista”, Räsänen kertoo.
Räsäsen mukaan ongelma johtuu WordPress-alustan paisumisesta erityisesti viimeisen muutaman vuoden aikana. Ominaisuuksia on tullut lisää, lisäosat ja teemat ovat raskaampia kuin ennen ja kaikki tämä välittyy verkkosivuston suorituskykyyn.
XetNET on lanseerannut WordPressille sopivia ratkaisuja, joista Räsänen suosittelee kahta vaihtoehtoa:
Docker – raakaa suorituskykyä
Docker on uuteen palvelinarkkitehtuuriin perustuva, säiliöihin/kontteihin nojaava ratkaisu, joka mahdollistaa palvelimen helpon skaalattavuuden. Docker-palvelussa tilataan ensin yksi säiliö WordPressin tietokannalle, ja toinen säiliö web-palvelimelle eli WordPressin tiedostoille.
Näin ollen mikäli tietokannan käyttöaste kasvaa tulevaisuudessa, voidaan yhden säiliön tehoa kasvattaa tai lisätä säiliöitä myös horisontaalisesti. Tämä ei perinteisessä webhotellissa ole mahdollista yhtä joustavasti.
Forte – palvelintason välimuistilla 3x nopeampi WordPress
WordPress Webhotelli (Forte) on palvelintason välimuistiin perustuva webhotelli. Se eroaa perinteisestä webhotellista siltä osin, että peruswebhotellissa sivusto tekee tietokantakyselyitä palvelimen levyltä, mutta Fortessa ladataan sivut valmiiksi palvelimen nopeaan välimuistiin. Käytännössä se toimii jopa nopeammin kuin perinteiset ohjelmalliset välimuisti-lisäosat.
Välimuisti tarjoilee sivuston kävijälle jopa 3-kertaa nopeammin kuin perinteinen webhotelli. Ainoa edellytys palvelun käyttöön on, että WordPress-sivustolle asennetaan palvelimen tukema LSCache-lisäosa ja aktivoidaan se käyttöön.
Yhteenveto
Webhotellin valinnassa pahimmat ongelmat liittyvät palveluntarjoajan kykyyn tai kyvyttömyyteen tarjota toimiva palvelu. Pahimmillaan hidas tai kokonaan toimimaton sivusto ja sähköpostipalvelu on liiketoimintariski yritykselle. Toisella puolella maailmaa toimiva palvelin ei välttämättä ole nopein ratkaisu ja väärä paikka säästää, eli tässä kohtaa on hyvä suosia suomalaista.
Minkälaisiin webhotellitarjoajiin olet itse törmännyt, mitä suosittelisit itse? Kommentoi alle!
Kaupallinen yhteistyö: Xetpoint Oy.