Voutilainen X Leijona Heritage -mallisto sai uuden sinitauluisen Urho-kronografin

Suomalaisille ikoninen kellomerkki Leijona koki syksyllä 2019 historiansa suurimman kasvojenkohotuksen, kun Oy Perkko esitteli Voutilainen x Leijona Heritage -malliston, joka on tehty yhteistyössä maailman arvostetuimman kellontekijä Kari Voutilaisen kanssa.

Voutilainen X Leijona Heritage sisälsi kolme erilaista kellomallia, joista Kari Voutilaisen oma suosikki, Oiva Classic Limited Edition -malli myytiin loppuun kahdessa päivässä. Omaan makuhermooni onnistunein yhteistyön tuotos oli kuitenkin Urho-nimeä kantava kronografi, josta on nyt julkaistu kaunis sinitauluinen malli.

Kari Voutilainen esitteli Voutilainen X Leijona -mallistoa julkistamistilaisuudessa.
Kari Voutilainen esitteli Voutilainen X Leijona -mallistoa julkistamistilaisuudessa.

Ollakseni rehellinen, niin ensituntemukseni uudesta sinitauluisesta Urho Chronosta oli “Jos Monaco olisi pyöreä, se näyttäisi tältä.” Kommenttini pitää nähdä positiivisena, sillä kyseessä on omilla jaloillaan seisova tuote, jossa on hyvällä tavalla menneiden aikojen racing-fiilistä, jota tämän hintaluokan (4.990 €) kellon sietääkin omata. Ilman vahvaa fiilistä arvokelloksi luokiteltavasta rannekellosta puuttuu jotain, mutta sinitauluisen Urhon kohdalla “sen jonkin” tavoittelussa on onnistuttu mainiosti. Mielestäni kyseessä on Voutilainen X Leijona Heritagen toistaiseksi parhaasta yksittäisestä kellomallista.

Sinisen monimuotoinen olemus

Sinitauluinen Urho on looginen lisäys mallistoon jo siitäkin syystä, että se täydentää puuttuvan aukon kellomaailman kolmen klassisimman kellotaulun värimaailmassa, joista kaksi muuta ovat tietenkin musta ja valkoinen. Vaikka värimaailma valmistajan mukaan kumpuaa suomalaisesta sielumaisesta ja luonnosta siniristilippuineen, sinisine taivaineen ja kirkkaansinisine järvineen, on sininen värimaailma myös kaupallisesti toimiva.

Voutilainen X Leijona Heritage Urho Chrono alias Toivo

Oikean sävyn löytäminen on ollut kuitenkin oma taiteenlajinsa, jonka löytämiseen käytettiin Leijona-kellojen brändin vetäjä Jaana Painilaisen mukaan runsaasti aikaa;

Suosittelemme

Sinisen sävyjä on lukemattomia erilaisia ja juuri oikean sävyn löytäminen mietitytti. Voutilaisen tehtaalta tulevat kellotaulut ovat tunnetusti omaa luokkaansa ja koemme että he, jälleen kerran, ovat onnistuneet siirtämään ajatuksemme kellotauluun – taulussa on se taivaan syväsini, joka on ukkoskuuron jälkeen nähtävissä kun aurinko jälleen tulee esiin ja vielä synkähkölle taivaalle heijastuu mitä kaunein luonnon taideteos, sateenkaari.

Kellon suunnittelutyöstä vastannut Kari Voutilainen toteaa värien tekemisen olevan herkkää ja oikean sävyn löytäminen on vähästä kiinni. Lisäksi Voutilainen toteaa, että

Kronografin taulu on muutenkin hyvin kompleksinen valmistaa – printit tehdään kasattuihin tauluihin ja kalteviin pintoihin ja esim. luminointiaineet indexeihin on laitettu käsin. Tämä kaikki on hyvin tarkkuutta vaativaa, pienikin virhe voi pilata pitkän työn.

Voutilainen X Leijona Heritage Urho Chrono alias Toivo

Urho Chrono on 42 millimetrin kuorellaan useimpiin ranteeseen mukavan kokoinen kronografi, josta laadukas ja muutaman käyttökerran myötä pehmenevä Rhein Filsin vaaleilla tikkauksilla viimeistelty racing-nahkaranneke tekee mainiosti istuvan ja kellon tyyliin täydellisesti sopivan.

Voutilainen X Leijona Heritage Urho alias Toivo
Lopullisessa mallissa pikkusekuntiosoitin on tummansininen.

Rannekkeen tikkausten väri sointuu hyvin yhteen kellotaulun lumeen kanssa, jossa on tavoiteltu kevyesti patinoitunutta fiilistä. Se mikä kellotaulussa erityisesti viehättää on sen moniuloitteisuus, joka on Kari Voutilaiselle ominainen tunnuspiirre ja joka erottaa malliston positiivisesti muista saman hintaluokan kelloista.

Aika ja vaiva on käytetty nimenomaan taulun suunnitteluun ja viimeistelyyn, jossa hopeanharmaat kaiverretut pikkutaulut ovat kellotauluun upotettuja ja kohollaan olevissa tunti-indekseissä on moniuloitteisuutta. Särmää harmoniseen kellotauluun tuovat oranssinväriset keskisekuntiosoitin ja oikeanpuoleisen ajanoton pikkutaulun osoitin sekä 45 minuutin aikaa osoittava painatus. Koska kyseessä on racing-kronografi, on kellonkehään painatettu takymetriasteikko.

Voutilainen X Leijona Heritage Urho Chronon kellotaulussa on runsaasti viimeisteltyjä yksityiskohtia.
Voutilainen X Leijona Heritage Urho Chronon kellotaulussa on runsaasti viimeisteltyjä yksityiskohtia.

Esteetikon silmää miellyttää myös kello 6:ssa sijaitseva päivyri, joten Urhon designia voi kuvailla sanalla harmoninen. Kellotaulua kelpaa ihailla molemmilta puolilta heijastesuojatun safiirilasin läpi.

Urho Chronon koneistona toimii sveitsiläisen koneistovalmistaja Sellitan SW510 BH, joka tarjoaa 48 tunnin käyntivaran. Koneistolle on tehty Sellitan mittapuulla korkein viimeistely sinistettyine ruuveineen, jonka voi nähdä lasipohjaisen kierretakakannen ansiosta. Vetonupin ja ajanoton painikkeiden käyttötuntuma on Sellitan koneistoille tyypillisesti hieman raskaanoloinen. Vetonupin koneistotuntuma on kuitenkin tarkka, joten minuuttiosoitin ei heilahda asetetulta paikaltaan vetonuppia alas painettaessa.

Urho valaa toivoa

Uudelle Urholle on annettu myös lempinimi Toivo, jonka syntytarinan taustalla on tällä hetkellä vallitseva poikkeuksellinen tilanne, josta ei kenelläkään ollut käsitystä kellon suunnitteluvaiheessa – ja jonka aikana kello esitellään. Uuden Urho Chronon halutaan muistuttaa käyttäjäänsä siitä, että aina on toivoa, myrskyn/haasteiden jälkeen ilmestyy kuitenkin se iloa ja ihmetystä tuova sateenkaari. Ja kun haasteet on voitettu, on olo entistä nautinnollisempi.

Yhteenveto Voutilainen X Leijona Heritage Urhosta

Nyt esitelty Urho Chrono on odotettu lisäys mallistoon ja samalla ensimmäinen malli, joka puhuttelee minua henkilökohtaisesti. Kello henkii voimakkaasti 1960- ja 1970-lukujen kultaisia aikoja etenkin moottoriurheilun saralta, joka puhuttelee voimakkaasti. Kellon noin viiden tuhannen euron hintalappu tuntuu hieman korkealta, mutta kuten suunnittelussa mukana oleva Jari Mantila totesi, kyseessä on maraton, jonka ensimmäisiä kilometrejä vasta juostaan. Eikä kannata unohtaa sitä tosiasiaa, että valmistus tapahtuu Sveitsissä.

Kun puheeksi tulee Kari Voutilaisen osuus Voutilainen X Leijona Heritage -malliston toteuttamisessa, niin kellot valmistetaan alusta loppuun Voutilaisen yrityksissä – kellotaulut kokoonpannaan Môtiersin kylässä sijaitsevassa verstaassa ja kuoriinlaitto tehdään kuoritehtaassa. Kelloissa käytettävät osat tulevat joko Voutilaisen omistamilta tytäryhtiöiltä tai yhteistyökumppaneilta.

Kellojen uniikit kuoret valmistetaan Voutilaisen omistamassa Voutilainen & Cattin -nimisessä kuoritehtaassa. Kellotaulut valmistaa puolestaan Comblémine, jonka tuotantoa ovat myös Voutilaisen omaa nimeä kantavien kellojen kellotaulut. Voutilaisen omistaman kellotaulutehtaan asiakaskuntaan kuuluvat mm. Grönefeld, Armin Strom ja Vacheron Constantin.

Suunnitteluprosessin osalta Leijonan omistava Perkko määritteli ns. raakadesignin, jonka pohjalta Voutilainen on tehnyt kellojen rakennekuvat ja esimerkiksi värivalinnat Perkon toiveiden pohjalta – ja ehdottanut valmistusmenetelmät, jolla haluttuun lopputulokseen on päästy niin teknisesti kuin esteettisesti.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Leijona-merkin omistava Perkko on ottanut Kari Voutilaisen kanssa tehtävän yhteistyön myötä rohkean loikan uuden ja uljaan Leijonan kasvattamisessa. Elinvoimaisuus tarvitsee “Toivon” kaltaisia julkistuksia, jotka luovat uskoa jalolle Leijona-kellomerkille.

Voutilainen X Leijona Urho Chrono alias Toivo on saatavilla jälleenmyyjien kautta hintaan 4.990 euroa.

Lue lisää