Virkamiehen aikarauta herää eloon – osa 3

Juttusarjan ensimmäisessä ja toisessa osassa pääsimme seuraamaan 1940-lukulaisen Frencan matkaa piirongin laatikon perältä kohti kellosepän pajaa ja täydellistä huoltoa. Kolmannessa ja viimeisessä osassa pääsemme ihailemaan huollettua ja henkiin herännyttä kelloa ja kurkistamaan tarinoihin ja tapahtumiin kellon taustalla.

Kellon koneisto on nyt täysin huollettu, viisarit pesty ja lasi vaihdettu. Juotetut hihnatapit katkaistiin ja uusi cheapestnatostraps.comin taipuisa ja ohut nahkaranneke pysyy paikallaan vanhan tapin juurien väliin laitetulla ontolla tapilla. Kellon runko pestiin, mutta muuten siihen ei tohtinut kajota, sillä itse runko on jotakin metalliseosta ja päällä on paikoitellen kulunut kromipinnoite. Kuoren yleisilme on kuitenkin siisti, ja uusi kellohan tämä ei varsinaisesti ole.

Hienosti patinoitunut taulu, siniset viisarit, uusi lasi ja kellotaulun erittäin tyylikäs art deco -henkisyys tekevät Frencasta hienon kokonaisuuden. Taas kerran voi todeta, että vuosikymmeniä sitten on osattu tehdä sellaisia kelloja, jotka säilyttävät ajattoman tyylinsä ja arvonsa ajan kuluessa.

Valvontakomissio saapuu Malmin lentoasemalle 22.9.1944

Juttusarjan ensimmäisessä osassa raotin hieman kellon historiaa. Kellon alkuperäinen omistaja oli virkamies Nikolai Saarnio. Hän toimi 50-60 -luvuilla Tullihallinnon pääjohtajana, tätä ennen hän työskenteli sisäasiainministeriössä ja oli hetken myös Valtiollisen poliisin eli Valpon ylin päällikkö vuonna 1944. Tuona aikana Suomi solmi Neuvostoliiton kanssa Moskovan välirauhan ja sen seurauksena Helsinkiin ja tarkemmin hotelli Torniin saapui neuvostojohtoinen Liittoutuneiden valvontakomissio.

Suosittelemme

Suvussani kulkevien aikalaiskertomusten mukaan Saarnio oli valvontakomission puristuksissa ja joutui toistuvasti juoksemaan Tornissa valvontakomission kuultavana milloin mistäkin asiasta; kutsu saattoi käydä keskellä yötä. Voimme siis todeta Frencan olleen mukana kovissakin paikoissa Saarnion ranteessa.

Frenca on nyt herätetty eloon ja se hakee jatkoa tarinoilleen allekirjoittaneen ranteessa – valvontakomission eteen sen kanssa tuskin kuitenkaan joudun.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat