Virkamiehen aikarauta herää eloon, osa 1

Sain haltuuni Frenca-merkkisen manuaalivetoisen kellon, jonka alkuperäinen omistaja oli Tullihallituksen pääjohtaja, virkamies Nikolai Saarnio. Saarnio toimi jatkosodan jälkeen myös Valtiollisen poliisin päällikkönä sekä valtiovarainministeriön osastopäällikkönä.

Kuvassa Frenca sekä Nikolai Saarnion tyylikäs nimikoitu karahvi

Frenca on tyypillinen 1930-40 -luvun kello; kokoa on nykystandardien mukaan ujot 33mm, sekuntiviisari on sub second -mallia ja päivyri puuttuu. Vastaavista kelloista käytetään usein nimitystä WW2 watch eli kello toisen maailmansodan ajoilta. Koneistona on harvinaisempi Buser 25/155, josta löytyy jalokiviä 15 kappaletta. Taulussa on hieno art deco -tyyli ja se on patinoitunut melko tasaisesti. Viisarit taipuvat hienon siniseen väriin. Kellon erikoisuutena ovat kiinteät juotetut hihnatapit.

Koneisto on kestänyt hyvin aikaa

Kiikutin Frencan Tommi Alasen pajalle Tampereella. Kello avattiin ja koneisto kuvattiin. Tommi meinasi, että koneisto on oikein nätti ja hyvin säilynyt, mutta kovin kuiva. Tämä ei ole mikään ihme, sillä kello on saattanut olla käyttämättömänä kymmeniäkin vuosia. Kello vaatii siis huoltoa, mahdollisesti uutta vetojousta ja uutta lasiketta. Juotettujen hihnatappien muuttamisesta irroitettaviin oli myös puhetta; tämä helpottaisi huomattavasti rannekkeiden valintaa ja vaihtamista.

Frenca on vanha sveitsiläinen merkki, josta on kovin vähän tietoa saatavilla. Tiettävästi se on Buser Freres & Cie. -koneistotehtaan oma kellomerkki. Tuohon maailman aikaan oli melko yleistä, että koneistotehtailla oli useitakin eri merkkisiä kelloja markkinoilla.

Kellon omistushistorian tuntien on hienoa kuvitella mielessään kellon matka kelloliikkeestä – todennäköisesti 1930-luvun Helsingistä – omistajansa ranteessa viime vuosisadan eri vaiheissa.

Suosittelemme

Kello on nyt Tommin pajan hellässä huomassa, juttusarjan seuraavassa osassa pääsemme seuraamaan kellon huoltoa tarkemmin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat