Tyyliniekan tyylikoulutus Raisiossa

Tyyliniekan Matti Airaksinen veti Herrainpukimon Jussi Häkkisen kanssa klassisen pukeutumisen koulutuksen Raisio-Naantalin nuorkauppakamarin järjestämässä tilaisuudessa, jota isännöi Danske Bank. Runsaasti positiivista palautetta saanut koulutus pureutui erityisesti vaatteiden istuvuuteen ja materiaalivalintoihin, kenkiin sekä kauluspaitoihin.

Istuvuuden ehdoilla materiaaleista tinkimättä

Koulutuksen ydinviesti oli selkeä; vaatteissa tärkeintä on istuvuus, josta ei kannata tinkiä. Kun istuvuus on kohdallaan, tulee huomioida materiaalit. Vaatteissa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, kuten villaa, puuvillaa, pellavaa ja silkkiä. Poikkeuksen muodostavat sekoitekankaat, joissa pieni osa voi olla keinokuitua. Tällä haetaan usein käyttökestävyyttä ja erityisesti edullisempaa hintalappua.

Matti ja Jussi osoittivat, missä kulkee oikea hartialinja. Kuva: Johanna Pouta
Matti ja Jussi osoittivat, missä kulkee oikea hartialinja. Kuva: Johanna Pouta

Puvuntakkien ja irtotakkien vuorissa käytetään yleisemmin keinokuituja, mutta paremmista takeista löytää usein myös luonnonkuituisia vaihtoehtoja, kuten viskoosia tai cuproa. Päällystakeissa keinokuidun osuus on yleensä suurempi, jolla varmistetaan parempi käyttökestävyys edullisesti.

Koulutuksessa suosittelimme, että ennen kiinnostavan vaatteen sovittamista kannattaa tsekata mistä materiaaleista vaate on tehty. Jos kyseessä on keinokuituinen vaate, kannattaa mahdollisen täydellisen istuvuuden aiheuttama mielipaha ehkäistä ennalta jättämällä kyseinen vaate sovittamatta. 😉

Mitkä ovat miehen “pakolliset” kengät ja solmiot?

Koulutuksessa keskusteltiin varsin pitkään siitä miten monta kenkäparia mies tarvitsee. Tyyliniekan näkemys on minimissään kolme paria, jonka lisäksi hyllyyn kannattaa hankkia kalossit huonompia kelejä varten sekä puiset lepolestit, joiden käyttö pidentää kenkien elinikää ja auttaa kenkiä ikääntymään tyylikkäämmin. Näistä jokaisen miehen perusjalkineista löydät Tyyliniekan artikkelin täältä.

Solmio rullattuna
Yksi perussolmio

“Pakollisista” kenkähankinnoista päästiin sujuvasti solmioihin, joissa niin ikään pärjää varsin maltillisella valikoimalla. Näistä jokaisen miehen perussolmioista kirjoitamme oman artikkelin lähiaikoina.

Suosittelemme

Kauluspaidat herättivät vilkasta keskustelua

Kauluspaita on tyypillisesti vaatekappale, johon liitetään virallisuus ja sitä kautta jäykistely. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä on syytä erotella pukukauluspaidat ja rennommat kauluspaidat, esim. nappikauluspaidat toisistaan. Yksi syy vääristyneeseen mielikuvaan löytyy paitavalmistajista, jotka ovat yhdistäneet pukukauluspaitoihin formaaleja elementtejä, esim. kaulusnapit, sellaisenaan.

Tarkkaavaisia osallistujia. Kuva: Johanna Pouta
Tarkkaavaisia ssallistujia. Kuva: Johanna Pouta

Nappikauluspaidoissa tärkeä yksityiskohta kuitenkin on pehmeämpi rakenne, joka mahdollistaa kauluksen rullaamisen ja on ulkonäöllisestikin rennompi. Nappikauluspaitoihin ei sovi ns. kovat kaulukset, mutta tällaisia virityksiä paitavalmistajat marketeissa valitettavan usein tarjoavat.

Osallistujat olivat törmänneet myös valitettavan yleiseen asiaan, eli huonosti istuvaan paitaan. Yleisimpiä puutteita istuvuudessa olivat joko liian pitkät tai lyhyet hihat, vääränkokoinen kaulus tai liian iso tai pieni rinnanympärys. Lisäksi useammalla paita tahtoi nousta liian helposti ylös housuista. Paitaan ja sitä kautta myös takkien istuvuuteen vaikuttavat asiat demonstroimme suorittamalla paitamittauksen yhdelle osallistujalle.

Mittapaita on järkevä vaihtoehto valmispaidalle

Mittapaita ei ole rahamiehen tai keikarin etuoikeus, vaan se on vaihtoehto muiden joukossa. Mittapaidan kiistattomia etuja ovat erinomainen istuvuus, runsas valikoima erilaisia kankaita ja mahdollisuus yksityiskohtien valintaan.

Paitamittaus. Kuva: Johanna Pouta
Paitamittaus. Kuva: Johanna Pouta

Hinta on luonnollisesti normaalia marketpaitaa korkeampi, mutta hyvän mittapaidan saa alle sadalla eurolla. Tässä hintaluokassa mittapaita on kilpailukykyinen vaihtoehto tunnettujen brändien rekkipaidoille. Suosittelemme kotimaisista mittapaitatoimittajista Herrainpukimoa ja Schoffaa, jotka ovat myös Tyyliniekan yhteistyökumppaneita.

Suurimpia ongelmia valmispaidoissa aiheuttaa paitojen mitoitus, joka on väistämättä kompromissi eri käyttäjien tarpeiden välillä. Monien valmispaitojen helmasyntinä ovat suuret hihansuut, jonka tunnistaa helposti siitä, että jalka mahtuu paidanhihasta sisään. Tämä väljyys johtaa siihen, että kun käsiä nostaa ylös, muodostuu kainalon alle purje ja tämä samalla vetää paitaa ylös pois housuista. Tämä johtaa myös takinhihassa ahtauden tunteeseen, kun paita kirraa vastaan.

Otimme miehestä mittaa

Paitamittaus. Kuva: Johanna Pouta
Paitamittaus. Kuva: Johanna Pouta

Herrainpukimon Jussi Häkkisen suorittaman mittauksen aikana osallistujat näkivät hyvin mitkä asiat vaikuttavat istuvuuteen ja liikkuvuuteen.

Koska mittausta ei voi lyhyin sanoin hyvin kuvailla, kannattaa lukea aiheesta tehty kirjoitus, josta löytyy mm. video mittaustapahtumasta.

Tyylikoulutukset saavat jatkoa

Tyylikoulutus sai positiivisen vastaanoton ja hyvää palautetta, joten niitä järjestetään jatkossakin. Nuorkauppakamarissa koulutuksia järjestetään paikallisyhdistysten toimesta eri puolella Suomea. Lisäksi Tyyliniekka tulee järjestämään eri yhteistyökumppaneiden toimesta tyyli-iltoja. Mikäli olet kiinnostunut tyylikoulutuksista, niin ota yhteyttä.

Tero MikolaTyyliniekan Matti Airaksinen ja Suomen Herrainpukimon Jussi Häkkinen vetivät tänään kerrassaan mahtavan koulutuksen klassisesta pukeutumisesta! Suosittelen! -Tero Mikola-

Lue lisää