Tommi Seppäsen taideponit laukkaavat sanoman kera

Kaupallinen yhteistyö: Tommi Seppäsen paja

Rovaniemeläisen Tommi Seppäsen ponit tuovat mieleen jotakin tuttua 80-luvun nostalgiassa. Ensi näkemältä hurmaannut juuri tuttuudesta. Kuitenkin lähemmällä tarkastelulla huomaat Tommin ponien pitävän sisällään tarinoita, kohtaloita ja tärkeitä sanomia, jotka ovat tärkeä osa Tommin veistoksia.

Tommi Seppäsen poniveistokset tuntuvat tutuilta jo kaukaa, mutta lähemmällä tarkastelulla ne pitävät sisällään viestejä mielenterveydestä ja fobioista.

Tommin matka taiteeseen lähti liikkeelle kuvataiteen opettajan -opinnoista. Tommi on kiinnostunut monista eri taiteenlajeista, kuten valokuvauksesta, kuvanveistosta ja piirtämisestä, sekä useista eri materiaaleista. Tommi toivookin, että hänen ei tarvitsisi profiloitua vain taiteilijaksi tai opettajaksi vaan saisi olla tulevaisuudessa kumpaakin jakaen taiteen iloa ja tekemistä useammalla tavalla. Taiteellisen luomisen kautta Tommi itse yrittää  löytää hyvää oloa ja onnellisuutta sekä rauhoittaa päätä ja ajatuksia tekemisen äärellä. Poniteoksien lisäksi, Tommi tunnetaan myös betoniveistoksistaan, esimerkiksi betoniankka-installaatioistaan.

Poniveistokset syntyivät osana isompaa installaatiota.

Keraamiset ponit saivat alkunsa Tommin opiskeluihin liittyvästä näyttelystä, jossa kurssin aluksi hän lähti miettimään ja rajaamaan aihetta näyttelytyöhön. Hän halusi tunnistettavan muodon avulla välittää sanomansa mielenterveyteen ja fobioihin liittyvistä teemoista. Ponit päätyivät viestin muodoksi mielenkiintoisen veistoksellisuutensa vuoksi. Ensimmäisen ponit-installaationsa, My Little Mielenterveys, Tommi esitteli keväällä 2018 Arktikumissa, jonka jälkeen uusilla veistoksilla täydennetty installaatio on ollut mukana kahdessa eri näyttelyssä muun muassa tänä keväänä Arctic Design Weekillä.

Tommi on täydentänyt vuoden 2018 installaatiota myös uusilla teoksilla.

Ponien vaikutus on näyttelyissä ollut palautteen perusteella juuri Tommin suunnitteleman kaltainen. Installaatioiden ponit näkee jo kaukaa tunnistettavasti ja ne houkuttelevat katsomaan tarkemmin. Lähietäisyydeltä kuitenkin katsoja huomaa, että ponit eivät olekaan helppoa ja mukavaa katseltavaa vaan aiheet ja teemat saavat katsojan jopa kääntämään katseensa poispäin. Keraamisissa poni-taideteoksissa on mukana makaabereja ja irvokkaita piirteitä, jotka välittävät vahvasti kertomansa tarinan fobioista, mielenterveydestä ja pakkomielteistä.

Poniveistosten materiaalina on keramiikka. Keramiikan lisäksi Tommi tykkää työstää esimerkiksi betonia ja puuta.
Vasemmalla Sidotut jalat -niminen veistos. Oikeanpuoleinen on nimeltään Opas.

Me kuvasimme artikkeliin Tommin kahta eri veistosta. Sidotut jalat -veistos kertoo vahingollisesta kehonmuokkauksesta, joka yleensä kohdistuu tyttöihin tai naisiin. Veistoksessa käsitellään sitä, miten jonkun toisen ihmisen, tahon tai yhteisön painostuksesta muutetaan kehoa vain miellyttämisen vuoksi. Vahingollisessa kehonmuokkauksessa on kyse siitä, että ilman terveydellisiä syitä vahingoitetaan täysin tervettä hyväksynnän toiveessa tai edellytyksenä.

Sidotut jalat -veistos kertoo vahingollisesta kehonmuokkaamisesta.

Toinen veistos, Opas, on teos pääsisäisestä oppaasta, joka päättää tavan, jolla kukin elämäänsä haluaa elää. Opas voi kuitenkin johdattaa toisena päivänä toiseen ja seuraavana eri suuntaan, sillä aina itsensä opastaminen ei ole niin yksinkertaista.  Veistos myös kuvaa sitä, että harvoin pään sisällä olemme yksin. Ajatuksiimme ja päätöksiimme vaikuttavat myös muut ihmiset ja tahot, jotka voivat vaikeuttaa oppaan määrittelemän suunnan selkeyttä ja suunnan valitsemista.

Suosittelemme

Opas-teoksen takana on ajatus kunkin omasta päänsisäisestä äänestä, joka saattaa ohjata valitun suunnan sijaan kuitenkin toiselle polulle.

Itse pidän paljon Tommin tavasta yhdistää taiteessaan varsinkin 1980-luvun lapsille tutut hahmot omaan viestiinsä. Tommin veistokset ovat mielestäni moneen kotiin sopivia. Osa voi nähdä Tommin poni-taiteen osana sisustusta, toiset puolestaan keskustelun herättäjinä.  Taiteena Tommin ponit ovat mielestäni helppoja lähestyä, mutta eivät kuitenkaan yhdentekeviä tai mitäänsanomattomia. Poniveistoksien taustatarinat ja nimet lisäävät veistosten kiehtovuutta ja tuovat lisää ymmärrystä veistoksien olemukseen ja piirteisiin.  Ajatusmatka siihen, että tuon tarinan löytää ja näkee veistoksessa, on mielestäni tärkeä osa sitä, miten Tommin veistokset voi kokea. Veistosten äärellä on myös hyvä hetki pysähtyä ja miettiä omaa suhtautumistaa teoksien käsittelemiin, raskaisiinkin, aiheisiin.

Jos poniveistosten tummansävyiset tarinat tuntuvat sinusta ahdistavalta tai haluat jotakin keveämpää vaikkapa lahjaksi, tekee Tommi myös poni-aiheisia astiaponeja. Tällä hetkellä Tommi  haluaa keskittyä taiteen tekemisen ohella myös tuotemaisten töiden tekoon, joista esimerkkeinä  juuri astiaponit ja betoniankat ovat. Tommi Seppäsen Pajan Instagramin ja Facebookin kautta voit tiedustella saatavilla olevia teoksia ja tehdä tilauksia. Astiaponit ovat noin 150 euron hintaisia ja taideponien hintahaarukka on noin 300 – 600 euroa. Tommi tekee myös tilaustöitä, joten kannattaa olla rohkeasti yhteydessä oman tarinansa ja toiveensa kera – tai lapsuutensa leikkien ponimuiston kanssa.

Lue lisää