Tänään ranteessa: Seiko Prospex SPB143J1

Kaupallinen yhteistyö: Seiko Suomi

Seiko Prospex SPB143J1 on moderni tulkinta japanilaisvalmistajan ensimmäisestä 62MAS-sukeltajankellosta, joka tuli markkinoille vuonna 1965.

Hiilenharmaan kellotaulun omaava sukeltajankello sijoittuu Seikon Prospex-mallistossa reilun tuhannen euron hintaluokkaan, johon Seiko on tarjonnut poikkeuksellisen paljon vastinetta, mm. Sharp Edged -kelloillaan.

Seiko Prospex SPB143J1 on tyylikäs sukeltajankello.

Prospex SPB143J1

Seiko Elite Prospex Diver’s 1965 Modern Re-Interpretation SPB143J1 -mallinimeä kantavan kellon tekee erityisen houkuttelevaksi sen maltillinen kokoluokka, 40,5 millimetriä. Kun tähän yhdistetään sukeltajankellolle kohtuullinen 13,2 millimetrin paksuus, sekä hillitty 46,5 millimetrin korkeus korvakkeesta korvakkeeseen, istuu SPB143J1 pienempäänkin ranteeseen erinomaisesti.

Seiko Prospex SPB1143J1 istuu ranteeseen hienosti.

Seiko Prospex SPB143J1

Istuvuutta korostaa myös laadukas teräsranneke, joka ei helise. Jos jostain pitää murista, on se sukeltajankellojen rannekkeisiin olennaisesti kuuluvan jatkeen (eng. diver’s extension) voimaa ja sorminäppäryyttä vaativa mekanismi. Jonkinlainen hienovaraisempi säätömekanismi olisi mainio parannus. Nimittäin oma ranteeni tuppaa etenkin kesäaikaan turpoamaan päivän edetessä, jolloin helppo höllennystapa palvelisi tarkoitustaan.

Kellon design edustaa Seikon tunnuksenomaista dna:ta, jonka keskiössä on kellotaulun lisäksi kellonkuoren muotoilu. Ruostumattomasta teräksestä tehdyn kuoren linja on kaareva, joka tekee siitä paitsi istuvan, myös yksinkertaisen kauniin. Kuoren pinnat ovat pääosiltaan harjattuja, joka sopii kellon työkalumaiseen tyyliin. Kellonkuoren viisteet ovat puolestaan kiillotetut, joka tuo kelloon hienovaraista eloa ja osaltaan kytkevät visuaalisesti kolmirivisen teräsrannekkeen – jonka päädyt ovat kiillotettuja – osaksi kellon muotokieltä.

Seiko Prospex SPB143J1 -sukeltajankellossa on voimakas lume.

SPB143J1:n antrasiitin värinen kellotaulu on aurinkohiottu, joka antaa sille hienovaraista kuultoa. Luettavuus on kellotaulussa erinomainen, sillä voimakkaasti lumemassatut indeksit ja osoittimet ovat suurikokoiset. Kohollaan olevat indeksit nousevat myös kauniisti esille kellotaulusta.

Kokonaisuuden täydentää kaareva sisäpuolelta heijastesuojattu safiirilasi, jonka läpi kellotaulua on mukava katsoa. Tästä pääsemme myös kellon ehkäpä kauneimpaan yksityiskohtaan, joka on valon mukana vaihteleva kellotaulun sävy aina hehkuvasta keskiharmaasta lähes mustaan.

Tekniset ominaisuudet

Prospex SPB143J1 nojaa Seikon omaan 70 tunnin käyntivaran tarjoavaan 6R35-automaattikoneistoon. Koneiston hallintatuntuma on ruuvilukittavassa vetonupissa havaittavaa pientä väljyyttä lukuunottamatta hyvä. Kellolle luvataan 200 metrin vesitiiviys ja se täyttää kaikkien Prospex-malliston sukeltajankellojen tapaan ISO 6425 -standardin vaatimukset sukeltajankelloille.

Kellossa on 120-portainen, vain vastapäivään pyörivä teräksinen kellonkehä, jonka kello 12:ssa sijaitsevassa täplässä on voimakas Lumibrite-lumemassa. Kellonkehän tuntuma on tiukahko, joten se ei normaalissa käytössä tahattomasti liikahda.

Yhteenveto

Seiko Prospex SPB143J1 on hillityn kokoinen sukeltajankello, joka kokonsa puolesta toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Tyylinsä puolesta kyseessä on sporttinen kello vapaa-aikaan ja teknisten ominaisuuksiensa puolesta myös pätevä kello sukeltamista harrastavalle. Kelloa voi suositella myös naispuolisen ranteeseen kokonsa ja hillityn tyylinsä puolesta.

Seiko Prospex SPB143J1 ranteessa

SPB143J1:n suositushinta on 1290 euroa ja sitä myyvät Seiko Elite -jälleenmyyjät kautta maan. Kelloille myönnetään 24 kuukauden kansainvälinen takuu ja saatavuus Suomessa artikkelin julkaisuhetkellä on hyvä.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Seiko
 • Mallisto: Prospex
 • Malli: SPB143J1
 • Koneisto: Seiko 6R35 automaatti
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kellonkuori: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 40,5 mm
 • Kellon paksuus: 13,2 mm
 • Lasi: safiiri (heijastuksen esto sisäpuolella)
 • Takakansi: teräs
 • Vesitiiviys: 200 m (20 ATM)
 • Ranneke: teräs
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Hinta: 1290 €

KuvagalleriaMatti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.