Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 05 Black Steel -sporttikello

Kaupallinen yhteistyö: Aseman Kello

Pariisilainen Bell & Ross julkisti maaliskuussa Baselworldin messuilla suljettujen ovien takana esittelemänsä urban lifestyle -henkisen BR 05 -kellomallistonsa maailmanlaajuisesti syyskuun alkupuolella.

Meidänkin toimesta tuoreeltaan uutisoima mallisto herätti vilkkaan keskustelun omaperäisyydestä, sillä designissa oli samaa ”geraldgentamaista” henkeä, kuin vaikkapa Audemars Piquet Royal Oakissa, Patek Philippe Nautiluksessa, Girard-Perregaux Laureatossa tai Bvlgari Octossa.

Muotokielessä on toki samoja piirteitä, mutta osasyy keskustelulle on puhtaasti siinä, että kyseisen kaltaisessa design-kentässä on varsin vähän tarjontaa – etenkin siinä hintaluokassa, johon BR 05 iskee kuin miljoona volttia. Kyseessä on loppujen lopuksi oma tuotteensa eri kohderyhmälle.

Mistä BR 05 -mallistossa on kyse?

Bell & Ross on profiloitunut vahvasti funktionaalisiin, tarkoitusperältään koviin käyttöolosuhteisiin tarkoitettuihin pilotti- ja sukeltajankelloihin. Kellojen muotokieli on saanut vaikutteita instrumenteista ja mittareista, joita käytetään mm. lentokoneissa.

Tästä maailmasta tuleekin Bell & Rossin kellodesignin kulmakivi, pyöreä kellotaulun kulmista pyöristetyn neliön keskellä. Tämä huomio on erittäin tärkeä tiedostaa, kun katsotaan uutta BR 05 -mallistoa, sillä siinä toistuu täsmälleen sama design. Jos tässä kohtaa palaamme vielä hetkiseksi keskustelua aiheuttaneisiin verrokkeihin, niin kuinka monen kellonkuoren muoto on neliö ja kuinka monen kellotaulu on pyöreä? Niinpä… kelloissa on samankaltaisuutta, mutta niissä jokaisessa on oma ulkonäöllinen lähestymiskulmansa.

Bell & Ross BR-05 Black Steel

Suosittelemme

Bell & Ross BR 05:n juju piilee kahdessa seikassa, joista integroitu ja kapeneva ranneke on valmistajalle uusi aluevaltaus. Se miten ranneke on istutettu kellonkuoresta saumattomasti lähteväksi siten, että B&R:n tunnuksenomainen neliömäinen muotoilu ikäänkuin häivyttyy on vaatinut runsaasti suunnittelua. Tässä työssä on myös onnistuttu.

Tyylillisesti uusi BR 05 on jännä yhdistelmä industriaalista muotoilua ja eleganttia viimeistelyä, mainiolla tavalla yhdisteltyä satiinihiottua pintaa ja kiillotettuja viisteitä, sekä täsmällisesti symmetrisessä asennossa olevia ruuveja. Tässä kohtaa voinkin paljastaa etupuolella olevien ruuvien kantojen symmetrian salaisuuden, joka paljastuu takapuolta katsomalla.

https://www.instagram.com/p/B2tu9UroYrI/

Ruuvit ovat kellonkuoren molemmin puolin samalla kohdalla, eli ne ovat vastakappaleita toisilleen ja ruuvit on sen ansiosta saatu kiristettyä etupuolelta esteettisesti täydelliseen symmetriaan. Samalla on funktionaalisesti ratkaistu se, miten kellon kuoret on saatu tiiviisti kiinni toisiinsa.

Tekniikan osalta on vielä hyvä mainita pari asiaa; koneistona käytetään helppohoitoista Sellita SW-300:sta, johon on suunniteltu poikkeuksellisen tyylikäs skeleton-vetopaino. Vaikka kyseessä onkin “vain” Sellita, on BR 05:n konehuonetta – ja mainittua vetopainoa mukava katsella safiirilasin läpi. Positiivinen maininnan ansaitsee vielä vetonupin täsmällisyys, eli usein peruskoneistoja (niin Sellita kuin ETA) vaivaava väljyys ja osoittimen heilahdus vetonuppia alas painaessa loistaa poissaolollaan. Tämä viittaa siihen, että koneistoa on viimeistelty valmistajan toimesta.

Käytössä kello on edistänyt noin kolme sekuntia päivässä.

Viimeistelyn taso ja määrä on tämän hintaluokan kelloksi muutenkin erittäin hyvin kohdallaan ja erilaisia viisteitä ja hiontoja on selvästi mietitty tunti jos toinenkin. Eipä sinänsä ihme, sillä kellonkuoren on valmistanut Bell & Rossin omistajiin kuuluva Chanelin kuoritehdas G&F Chatelain, jonka valmistamia kellonkuoria käyttävät mm. Richard Mille ja MB&F.

Tyylikäs sporttikello bisnekseen ja vapaa-aikaan

Olen käyttänyt Bell & Rossin mustatauluista uutuutta nyt parisen kuukautta, jona aikana kellon luonne on tullut mainiosti esiin. Mielestäni valmistajan käyttämä ilmaisu “urban lifestyle” kuvaa osuvasti BR 05:n tyyliä, sillä se istuu ranteen lisäksi mainiosti erilaisiin tyyleihin.

Etenkin integroidulla teräsrannekkeella BR 05:n käyttökohteet ovat lähes rajattomat, sillä se on tarpeeksi hillitty puvun kanssa pidettäväksi, ja toisaalta siitä löytyy riittävästi särmää rennommallekin kellonkäyttäjälle.

 

Monikäyttöisyyden puolesta puhuvat myös kellon mitat (halkaisija 40 mm, paksuus 10,4 mm), joten se sujahtaa tarvittaessa tiukemmankin kauluspaidan kalvosimen alle. Käyttömukavuuden täydentää kapeneva ranneke ja siihen mainiosti häivytetty lukko.

Loppuun haluan mainita oivallukseni siitä, miksi mallisto on rakennettu ajatuksella. Kun pohdin minkä mallin haluan, seilasin lopulta kahden mallin välillä. Loppusuoralla olivat hopeanharmaa- ja mustatauluiset mallit, joista päädyin lopulta mustaan. Syy oli niinkin yksinkertainen, kuin minuuttikohtaiset indeksit kellotaulussa. Mustatauluinen malli on helppolukuisin ja samalla myös helpoin asettaa tarkkaan aikaan.

Tämän oivalluksen myötä taisin päästä samalla suunnittelijoiden pään sisälle, sillä Bell & Rossin dna:n ytimessä on funktionaalisuus, johon liittyy osaltaan helppolukuisuus. Siinä missä BR 05:n Blue Steel ja Grey Steel -mallit ovat ns. “more fashionable”, trendikkäämpiä ajannäyttäjiä, on Black Steel -malli “more practical” – ja lähinnä Bell & Rossin ydintä.

Kolme erilaista kellotaulua, kolme erilaista kelloa.

Edellä mainittu ei tarkoita sitä, että yksikään malli olisi toistaan parempi, vaan että mallistoon on saatu syvyyttä ja vaihtelua näennäisesti pienillä eroilla. Kun tähän yhdistää vielä tyylin muuttamisen kumirannekkeella, on Bell & Rossin BR 05 -mallisto monipuolisempi kuin äkkiseltään tulisi ajatelleeksi. Tämä jos mikä on onnistunutta suunnittelua.

Bell & Rossin kelloja myy mm. Aseman Kello, jossa terärannekkeen lyhentäminen oikeaan mittaan tehtiin odottaessa.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Bell & Ross
 • Malli: BR 05 Black Steel
 • Mallinumero: BR05A-BL-ST/SST
 • Koneisto: BR-CAL.321 (Sellita SW-300) automaatti
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 40 mm
 • Kuoren paksuus: 10,4 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: integroitu
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 4 700 €

Lue lisää