Ensiesittelyssä Bell & Ross BR 05 -kellomallisto

Baselworldin messujen kiinnostavin uutuus, josta ei saanut hiiskua ja jota ei saanut kuvata, oli ehdottomasti pariisilaisen Bell & Rossin visusti salassa pitämä BR 05 -mallinimeä kantava urbaania elämäntyyliä huokuva kellomallisto, jonka muotoilusta kellojen ystävät saattavat löytää jotain tuttua. Vahvasta Patek Philippe Nautilus -fiiliksestä huolimatta BR 05 -sporttikelloista löytyy Bell & Rossille tunnusomaiset piirteet.

Bell & Rossin ensimmäinen teräksinen sporttikello

BR 05 -mallisto on Bell & Rossin vastaus markkinoiden kasvavalle nykytrendille, jossa kuluttajat haluavat ostaa teräksisiä sporttikelloja. Bell & Rossin kohdalla kyseessä on uusi aluevaltaus, sillä valmistaja on tähän saakka profiloitunut enemmän kovaan käyttöön suunniteltujen pilotti- ja sukeltajankellojen osaajaksi. Rinnalla on kulkenut muutamien vauhdin maailmaan sijoittuneiden kellomallien lisäksi suosituksi noussut, klassiseen tyyliin nojaava vintage-kellomallisto, mutta näiden välistä on puuttunut lifestyle-henkiset, urbaanin käyttäjän himoitsemat kellot.

Bell & Rossin matka tähän pisteeseen on kestänyt noin viisi vuotta, joista viimeiset kaksi vuotta valmistaja on keskittynyt nyt julkaistun BR 05 -malliston kehittämiseen. Kehitystyön yhtenä lähtökohtana oli luoda urbaaniin elämään soveltuva, hillityn kokoinen rannekello. Tätä varten Bell & Ross suunnitteli uuden kellonkuoren ja siihen saumattomasti integroidun teräsrannekkeen.

Bell & Ross BR-05

Bell & Ross BR-05 teräsmalli

Kellomalliston suunnittelussa on kumarrettu syvään 1970-luvun suuntaan, jolloin itseasiassa Nautilus ja vaikkapa Audemars Piquetin Royal Oak loivat tämän tunnistettavan sporttikellogenren. Samasta tyylillisestä genrestä löytyy myös muita ikonisia kellomalleja, kuten Girard-Perragaux Laureato ja Vacheron Constantin Overseas.

Suosittelemme

Toisin kuin edellä mainitut verrokkinsa, Bell & Ross ei ole hakeutunut uuden mallistonsa myötä luksuskellojen segmenttiin, vaan on halunnut pysytellä hinnaltaan helpommin lähestyttävämpänä vaihtoehtona. Tässä tavoitteessa Bell & Ross on mielestäni myös onnistunut, sillä mallistossa on hinnan lisäksi kaikki muukin hyvin kohdallaan.

Bell & Ross BR-05 Gold

Jotain lainattua, mutta paljon omaa

Tässä vaiheessa on pakko mainita kellomaailman yksi tunnetuin suunnittelija nimeltä, sillä sen verran paljon uusi BR 05 -mallisto kumartaa Gerald Gentan suuntaan. Tämä ei ole ollenkaan huono asia, sillä parhaista design-ratkaisusta kannattaa ottaa mallia. Kuten aiemmin totesin, on mallistosta kuitenkin Bell & Rossin dna:sta löydettäviä piirteitä, kuten pyöreä kellotaulu neliönmuotoisessa kellonkuoressa, sekä itse kellotaulu, jonka design on pienin muutoksin tuotu Bell & Rossin instrumenttikelloista.

Bell & Ross BR-05 Blue Steel

 

Bell & Ross BR-05 pääty

Suunnittelussa on tavoiteltu pukukellomaisuutta, joka näkyy kellon sirossa koossa. Kuoren halkaisija on nykytrendin mukaisesti hillityt 40 millimetriä ja kellon paksuus, tai ohuus, on hieman yli senttimetrin, tarkalleen ottaen 10,4 millimetriä. Kellonkuoreen integroitu teräsranneke on tasapainoinen suhteessa kelloon ja se kapenee lisäten käyttömukavuutta huomattavasti. Teräsranneke on satiinihiottu kiillotettuja keskipaloja lukuunottamatta.

Kellonkuori on itsessään kaunis kokonaisuus, johon on saatu eleganssia kiillotetuilla viisteillä muuten satiinihiottuun kokonaisuuteen. Kellonkuoren korkeatasoiseen viimeistelytasoon löytyy myös looginen selitys, sillä sen on tehnyt Bell & Rossin osaomistavan Chanelin kuoritehdas G&F Chatelain, joka valmistaa kellonkuoria mm. Richard Millelle ja MB&F:lle.

Bell & Ross BR-05 Grey Steel

BR 05 -malliston kellotaulut ovat luvalla sanoen kauniita. Hienosti aurinkohiotut kellotaulut elävät valon mukana ja selkeät osoittimet ja kohokuvioidut indeksit täydentävät taulun kolmiulotteisen vaikutelman täydellisesti. Bell & Rossin tausta instrumenttikellojen valmistajana näkyy siinä, että kellotaulu on erittäin helppolukuinen ja siinä on verrokkeihinsa nähden poikkeuksellisen voimakas lume. Kellotaulua on kaikin puolin mukava ihailla heijastesuojatun safiirilasin läpi.

Bell & Ross BR-05 lume

Bell & Ross BR-05 Black Steel

Bell & Ross BR-05 -koneistonäkymä

Se miksi näin hienosti viimeistellystä kellosta on saatu hinnaltaan järkeväksi on pitäytyminen Sellitan SW300-koneistossa, jota on Bell & Rossin toimesta viimeistelty mm. vaihtamalla perinteinen vetopaino pyöreäksi, johon tarvittava “epätasapaino” on tehty leikkaamalla vetopaino luurankomaiseksi (eng. skeletonised) vetopainon toista päätä lukuunottamatta.

Viisi mallia, kymmenen vaihtoehtoa

Uusi BR 05 -mallisto käsittää viisi erilaista mallia, joista ns. normaaliin mallistoon kuuluvat sinitauluinen, mustatauluinen ja harmaatauluinen malli teräs- tai kumirannekkeella. Näistä oma suosikkini on ehdottomasti “Grey Silver” -malli teräsrannekkeella, joka tavoittaa omaan makuuni parhaiten malliston 1970-henkisyyden, ollen samalla pukeutumisen kannalta mitä suurimmassa määrin allrounder.

Bell & Ross BR-05 -kumiranneke

Neljäs malli on tehty 18 karaatin kellonkuoreen, jonka saa joko kultaisella rannekkeella tai mustalla kumirannekkeella. Viides malli on Grey Silver -mallista tehty skeleton-versio, jonka tuotantomäärä on rajoitettu 500 kappaleeseen.

Kellojen hintalappu on perusmalleissa hyvinkin kohtuullinen; kumirannekkeella hinta on 3 990 euroa, teräsrannekkeella 4 500 euroa. Skeleton-mallin hinta kumirannekkeella on 5 400 euroa ja teräsrannekkeella 5 900 euroa. Kultakuorinen malli maksaa kumirannekkeella 19 900 euroa ja kultaisella rannekkeella 29 900 euroa.

Saatavuus Suomessa

Bell & Rossin virallisia jälleenmyyjiä ovat Aseman Kello Helsingissä, Hovisepät Vaasassa ja Westerback Helsingissä. Kellojen toimitukset jälleenmyyjille ovat alkaneet ja hyllyistä ne löytyvät lähipäivinä.

Kuvat: Bell & Ross

Lue lisää