Sporttikello mustalla taululla – kellokokoelman puuttuva pala

Olin tilaamassa kesällä 2020 Rolex Oyster Perpetual 39:ä mustalla taululla, mutta kellon valmistus lopetettiin. Hankin sen sijaan kaksi kelloa: mustatauluisen TAG Heuer Carreran ja hopeatauluisen Grand Seikon.

Mustatauluinen sporttikello

Viime keväänä kuitenkin hiipivät ajatukset, että tarvitsen mustatuluisen sporttikellon. Aloin katselemaan edullisempia vaihtoehtoja ja tutkin Seikon valikoimaa. Päädyin Seiko 5 -sarjan vanhempaan SNZG13-malliin, joka on pilottihenkinen sporttikello.

Seiko 5 Sports SNZG13

Seiko 5 Sports

Seiko 5:ssä on asennetta. Se on edullinen, mutta siinä on automaattikoneisto. Seiko 5 on edullisten mekaanisten kellojen klassikko.

SNZG13-mallissa on vanhempi 7S36-koneisto. Se ei ole käsinvedettävä, eikä se pysähdy nuppia ulos vetämällä.

Seiko 5 Sports SNZG13

Kellossa ei ole safiirilaisia. Metallirannekkeessa on peltiosia ja osissa on välystä. Ranneke kilisee käytössä. Tässä hintaluokassa nämä seikat ovat ymmärrettäviä.

Toisaalta olin tyytyväinen Seikoon, mutta toisaalta halusin vähän enemmän.

Suosittelemme

Seiko SNZG13:n ranneke ei ole kovin tukevarakenteinen

Lisää vaatimuksia

Aloin miettiä mustatauluisen sporttikellon hankintaa uudelleen. Mikä olisi kello, joka on edullinen, mutta täyttää kaikki vaatimukseni: uintivesitiivis, safiirilasi, teräsranneke.

Katsoin usean edullisen kellomerkin mallistoja ja tutkin pilotti- ja sotilaskellojen historiaa. Pilottikellojen ykkönen on mielestäni IWC Pilot. Hain sille edullisempaa vaihtoehtoa. Löysin vanhan tutun Hamilton Khaki Fieldin. Olin jo joskus ostamassa sitä, mutta asia jäi, koska Hamiltonilla ei ole maahantuojaa Suomeen.

Hamilton Khaki Fieldistä on lukuisia eri versioita. Valitsin 38 millimetriä leveän automaatin. Malli on sama, jota katselin vuosia sitten, mutta koneisto on päivittetty ETA 2824:stä Powermatic 80 -pohjaiseen versioon.

Hamilton Khaki Field H70455133

Hamiltonin hankinta

Hamiltonin saaminen Suomeen oli muutaman mutkan takana. Lähin jälleenmyyjä on Tallinnassa. Tallinnanreissu ei ollut suunnitteilla.

Hamiltoneja on Pohjoismaisessa verkkokaupassa, muttei juuri tuota haluamaani versiota.

Muistin, että Tori.fi:ssä on myynnissä uusia kelloja. Löysin oikean version sitä kautta. Lähetin myyjälle viestin ja minulle vastattiin englanniksi. Jäljitin kaupan Tanskaan.

Hamilton saapuu

Parin viikon kuluttua Hamilton tulee postissa. En ollut nähnyt kelloa luonnossa, mutta se on juuri sellainen kuin oletin. Tiesin, että taulun luminointi ei ole kaikkein paras ja että ranneke on perustasoa.

Hamilton Khaki Field

Juuri tuo ranneke olikin kellon heikko kohta. Se ei lukittunut kevyesti napsauttamalla vaan sitä piti painaa kunnolla juuri oikeasta kulmasta, että se lukittuisi varmasti. Purin rannekkeen lukon ja koitin löytää vikaa. Lopulta tajusin mitä osaa piti taivuttaa, jotta lukitus toimisi luotettavasti. Edelleen se oli vähän tahmea.

Päätin, etten osta enää kelloja verkkokaupasta. Haluan palvelua ja paikan, johon voin tarvittaessa reklamoida.

Hamilton Khaki Fieldin ranneke on jämäkkä, mutta lukituksessa on toivomisen varaa.

Hyvä peruskello

Pääsin yli Hamilton Khakin rannekeongelmasta ja totesin sen erinomaiseksi peruskelloksi. Kellon leveys 38 millimetriä on juuri sopiva. Koneisto H-10 käy tasaisesti. Se edistää muutaman sekunnin vuorokaudessa ja on käynnissä vaikka kello olisi pari päivää pöydällä. Koneisto käy täydellä vedolla 80 tuntia.

Kellossa on kupera safiirilasi, joka on hieno yksityiskohta tämän hintaluokan kellossa.

Hamilton Khaki Field on hyvä valinta rentoon pukeutumiseen.

Olenko nyt tyytyväinen?

Khaki Field on hyvä peruskello. En keksi siitä mitään vikaa. Paitsi, että se on peruskello. Olisiko sittenkin pitänyt hankkia IWC Pilot? Entä jos en olisi siihenkään tyytyväinen?

Mietin mikä olisi mustatuluinen sporttikello, johon olisin varmasti tyytyväinen. Päädyn takaisin tutkimaan Rolexia. Rolexilla ei ole yhtään 39 millimetriä leveää mallia, koska Explorer on vaihtunut 36 millimetriä leveäksi. 41 millimetriä leveät Oyster Perpetual ja Datejust ovat mielestäni liian isoja.

Jäljelle jää 36 millimetriä leveät Explorer, Oyster Perpetual ja Datejust. Halusin kellon päivyrillä. Kysyin Lahden Kellokeskuksesta Datejust 36:n saatavuutta.

Rolex Datejust 36, jonka mallinumero on 126200.

Datejust 36

Minulle luvattiin Datejust 1-2 kuukaudessa. Olin yllättynyt nopeasta toimitusajasta.

En pelkää Datejustin kohdalla, että katuisin tai haluaisin vielä enemmän. Datejust on kaikkein yleisin arvokello, yhden suurimman kellojen myyntisivuston, Chrono24:n mukaan. Datejust on klassikko kaikilla mittareilla.

Rolex Datejust 36 käy arkeen ja juhlaan.

Valitsin yksinkerteisimman mustatauluisen version eli kellon teräskehällä ja Oyster-rannekkeella. Reilun kolmen viikon päästä sain viestin, että tilaamasi kello on noudettavissa.

Rolexin ranneke on markkinoiden parhaita.

Odotettu hetki

Olin käynyt usean vuoden ajan Lahden Kellokeskuksessa katsomassa eri Rolex-malleja ja toivonut, että jonain päivänä saisin ostaa uuden Rolexin. Nyt se vihdoin tapahtui. Myyjä toi kellon Rolex-nurkkaukseen ja avasi paketin.

Lahden Kellokeskuksen Rolex-nurkkaus. Pöydällä on uusi Datejust.
Ensimmäinen silmäys Datejustiin.

Sovitin kelloa ja minulle kerrottiin kellosta perusasioita. Rolex-kelloseppä tuli säätämään rannekkeen sopivaksi ja onnitteli hyvästä valinnasta.

Rolex Datejust 36 126200
Ensimmäinen rannetus.
Rolex-kelloseppä säätää rannekkeen pituuden.

Minua palveltiin ja sain huipputuotteen, joka on loppuun asti viimeistelty. Kellonkuoren ja rannekkeen pinta vaihtelevat peili- ja satiinihiotun välillä. Kellotaulun indeksit ovat valkokultaa.

Kellossa on in-house-koneisto eli se on Rolexin valmistama. Koneisto käy 70 tuntia ja sen tarkkuus on -2/+2 sekuntia päivässä.

Rolex on valmistanut myös rannekkeen. Se ei kilise ja lukon napsahdus on täydellinen.

Rolex Datejust 36 126200

Lue lisää