Seiko 5 Sports GMT – Kesäkellojen kuumin yllättäjä

Seikon uusi lisä Seiko 5 Sports sarjaan on tyylikäs GMT-kello joka täyttää kaikki täydellisen kesäkellon vaatimukset ja tämä seikka on huomattu kuluttajien keskuudessa. Tällä hetkellä Seiko 5 Sports GMT:t viedään jälleenmyyjiltä käsistä ennätysvauhtia.

Tänä kesänä monissa liikkeissä myydään eioota Seiko 5 Sports GMT -malliston alle 500 euron kaksoisaikakelloista, joka on onnistunut suunnittelussa, hinnoittelussa ja ajoituksessa niin hyvin, että kellojen maahantuojakin ihmettelee menekkiä.

Seiko 5 Sports SSK GMT ‘Blueberry’ Automatic SSK003K1 on kesän ehkä suosituin edullinen automaatti.

Täydellisen kesäkellon resepti

Joka vuosi kesän lämmetessä kellokansan mieltä alkaa polttaa ajatus uudesta kesäkellosta. Markkinoilla on joka vuosi selvää painetta järkevänhintaisille, kestäville ja vesitiiveydeltään järvivesiä kestäville kelloille, joiden ulkoasussa on tiettyä energistä räväkkyyttä, mitä ei talviaikaan käytetyiltä kelloilta odota. Valmistajat ovat tämän huomanneet ja kesä-heinäkuun vaihteessa lähes jokaiselta kellovalmistajalta julkaistaan nämä speksit toteuttava malli.

Kellomerkistä riippuu tietenkin se, minkälainen hintapiste kesäkellolla on. Kuluttajaa usein harmittaa kadottaa syviin vesiin useamman tuhannen euron hintainen kesäkello, joten kesäkelloissa vahvoilla ovat ne joiden hinnoittelu pysyy suhteessa ominaisuuksiin mahdollisimman edullisena. Seikon tämänvuotisen kesäkellon hinnoittelu on sellainen, ettei siihen pala edes koko lomaraha.

Seiko 5 Sports SKX GMT ‘Black Grape’ Automatic SSK001K1 sopii loman lisäksi hyvin myös formaalimpiin ympyröihin.

Kelloihin intohimoisesti suhtautuvalle kesäkellon ominaisuudet ovat vieläkin tärkeämpiä. Vaikka kuritusta kestäviä kvartsikelloja saa lähes ilmaiseksi, myös kesäkellon halutaan heijastavan omia ihtohimoja. Tästä syystä kesäkellon pitää entistä useammin olla automaatti, vedenkestoltaan sukeltamiseen riittävä ja kesällä kotisuomen ulkopuolella matkaileville GMT-toiminto on selvästi yksi vaatimuksista.

Seiko 5 Sports GMT -mallisto ruksii kaikki kohdat vaatimuslistassa. Kyseessä on kolmen kellon mallisto,  hillitympi mustatauluinen “Black Grape” SSK001K1, räväkkä kirkkaanoranssi “Mikan Orange” SSK005K1 ja erehdyttävästi Rolexin GMT-Master II:ta muistuttava “Blueberry” SSK003K1, joka tosin on nopeasti saanut lisänimen “Seikon Batman”. Näistä etenkin Blueberryä myydään nopeammin kuin valmistajalta saa kelloja.

Suosittelemme

Kirkasvärinen Seiko 5 Sports ‘Mikan Orange’ GMT SKX Automatic SSK005K1 on väriensä puolesta kesämiehen valinta.

Seiko 5 Sports -sarja uudistuu

Mallisto tuo ensimmäistä kertaa kaksoisaikaratkaisun Seiko 5 Sports -sarjaan. Seiko 5 Sports -sarjan estetiikka sopii toteutukselle loistavasti. Ja GMT-toiminnolla varustettu kello laajentaa Seiko 5 Sports -mallistoa olennaisesti. Vuonna 2019 uudelleenlanseerattu Seiko 5 Sports -mallisto on toimitettu siitä asti Seikon 4R-sarjan day-date automaattikoneistolla.  GMT-toiminto on ensimmäinen koneistopuolen uudistus huippusuosittuun kellomallistoon. Kelloissa on nyt koneistona Seikon kaliiperi 4R34, josta irtoaa kelloon n 41 tuntia käyntivaraa.

Vaikka Seiko 5 Sports -sarjan kellot usein muistuttavat ulkoisesti sukeltajankelloja, niistä puuttuu kuitenkin speksipuolella sukeltajankelloilta vaaditut ominaisuudet. Tämä tekee Seiko 5 Sports -kelloista täydellisiä kesäkelloja. Kelloilla on vesitiiveysluokitus 100 metriin saakka, mikä riittää kesälomavesiin loistavasti.

Läpinäkyvä takakansi on harvinainen tämän hintaluokan kellossa.

Kelloissa on entry level sarjalle ominaisesti Hardlex-lasi. Jossa tosin on Seiko 5 -sarjan ominaispiirteenä kyklooppi kalenterin päällä. Myös takakansi on läpinäkyvän Hardlexin takana, jolloin myös koneiston käynti on seurattavissa. Seiko 5 Sports -sarjan kelloista poiketen molempiin suuntiin pyörivän kellokehän insertti ei ole jaettu 60 minuuttiin vaan GMT-kellolle tyypillisesti 24 tuntiin.

Kellokehän insertti on myös kaksivärinen, mutta sen toteutus on yllättävä. Kellokehä on myös pinnoitettu Hardlexilla, jolloin insertin pinta on poikkeuksellisen hienosti heijastava. Insertin pinnoite myös saa aikaan kiinnostavan leikin kaksivärisyyden kanssa. Tietystä kulmasta katsottuna kellokehän toinen väri katoaa ja kello näyttää yksiväriseltä. Efekti toimii hienosti. Tämä tosin tekee kelloista haastavia kuvattavia.

“Blueberryssä” on jotain samaa kuin Rolex GMT-Master II ‘Batmanissa’.

Uudet Seikon GMT:t ovat mukavia ranteessa huolimatta nykyisin jo hieman isokokoisesta 42,5 millin halkaisijasta ja krouvihkosta 13,6 millin korkeudesta. Ranneke on terästä ja muistuttaa erehdyttävästi Rolexin Jubilee-ranneketta. Ehkä mielleyhtymät Rolexin Batmaniin eivät ole täysin tuulesta temmattuja.

Seiko 5 Sports 'Blueberry' ranteessa
Seiko 5 Sports -malliston kellot istuvat kokoaan paremmin.

Seiko 5 Sports GMT -kellot ovat loistava lisä edullisten mutta laadukkaiden automaattien Seiko 5 Sports sarjaan. Myös kuluttajat ovat huomanneet kuinka onnistunut kello on kaikissa kesäkellon kriteereissään. Seiko 5 Sports GMT-kellojen menekki on ollut Suomessa huimaa tänä kesänä. Kelloja on myyty nopeammin kuin toimittajat ehtivät lähettää lisää jälleenmyyjille. Kellot eivät kuitenkaan ole rajatun saatavuuden malleja, joten kelloja saavat nekin jotka joutuvat odottamaan.

Seiko 5 Sport GMT 'Black Grape' ranteessa
Hardlex-pinnoitettu kellokehän insertti on kiinnostava lisä kelloon.

Pähkinänkuoressa

 • Merkki: Seiko
 • Mallisto: Seiko 5 Sports GMT
 • Mallinumero: SSK001K1 “Black Grape” (musta), SSK003K1 “Blueberry” (sininen), SSK005K1 “Mikan Orange”
 • Koneisto: 4R34 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 41 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 42,5 mm
 • Kuoren paksuus: 13,6 mm
 • Lasi: Hardlex
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 490 €

Seiko 5 Sports GMT -kelloja myyvät Seikon jälleenmyyjät kautta maan.

Lue lisää