Esittelyssä uudistunut Seiko 5 -sporttikellomallisto

Japanilainen Seiko on tehnyt viimeisten vuosien aikana yhden kelloalan suurimmista muodonmuutoksista, sillä aiemmin edullisen hintaluokan rannekelloihin profiloitunut valmistaja on noussut tasavahvaksi kilpailijaksi muiden, pääasiassa sveitsiläisten, kellomerkkien rinnalle. Tähän ovat osaltaan vaikuttaneet Seikon kruununjalokivet Credor ja etenkin Grand Seiko, sekä Seikon mallistouudistuksen myötä vahvaksi nousseet Presage- ja Prospex -mallistot. Näistä kolme viimeksi mainittua ovat saavuttaneet myös vahvan jalansijan suomalaisten kellonystävien keskuudessa.

Suurelle ostajakunnalle merkityksellisin mallisto on ollut kuitenkin Seiko 5, joka lanseerattiin 1960-luvulla. Tuohon aikaan edistyksellinen mallisto sai nimensä viidestä ominaisuudesta, jotka olivat päivämäärä, viikonpäivä, iskunkestävyys, vedenpitävyys ja automaattikoneisto. Edullisen hintaluokkansa takia mallisto on ollut Seikon kaupallinen syömähammas, mutta ennen nykyistä uudistusta sitä on pidetty irrallaan Seikon mallistohierarkiassa.

Uusi Seiko 5 -logo.
Uusi Seiko 5 -logo.

Nyt toteutuneen uudistuksen myötä Seiko on nostanut Seiko 5 Sport -malliston sille kuuluvalle paikalle kansainväliseen markkinointiin ja samassa yhteydessä se on positioitu osaksi Elite-mallistoa Prospexin, Presagen ja Astronin rinnalle. Muutos on järkevä myös kuluttajan näkökulmasta katsottuna, koska nyt sen paikka Seikon tarjonnassa on hyvin hahmotettavissa. Tämän lisäksi malliston hinnoittelu on kansainvälisesti yhtenäinen.

Uusi Seiko 5 -mallisto tiivistetysti

Heti kärkeen on todettava, että Seiko 5 on edullinen sporttikellomallisto, ei sukeltajankellomallisto. Tämä pieni sekaannus johtunee siitä, että legendaariset SKX007 ja SKX009 -mallit ovat ulkonäkönsä puolesta melko identtisiä uuden Seiko 5 -malliston kanssa, josta on omassa mielessään helppo tehdä nopea johtopäätös mistä on kysymys. Osittain tästä syystä aiemmin mainitsemani mallistouudistus tulee tarpeeseen, sillä tänä päivänä Seikon sukeltajankellot löytyvät lähtökohtaisesti Prospex-mallistosta.

Seiko 5 SRPD67K1

Koska Seiko 5:t ovat lifestyle-henkisisiä sporttikelloja, eikä sukeltajankelloja, on Seiko tietoisesti jättänyt vetonupista ruuvilukituksen pois, mikä ominaisuus löytyy standardit täyttävistä Prospex-malliston sukeltajankelloista.

Suosittelemme

Kuuntele Jari Mantilan haastattelu uudesta Seiko 5 -mallistosta

Seiko 5 -malliston design on sukeltajankellomainen ja kaikissa käytetään samoja koneistoja (4R36), samanlaista kellonkuorta (42,5 mm), hardlex-lasia, jonka lisäksi kelloissa on aiemmin mainitut viisi tunnusomaista ominaisuutta, joista erikseen mainitseminen arvoinen on sadan metrin vesitiiviys. Mallien variointi on tehty erivärisillä kellotauluilla ja sen indekseillä, osoittimilla ja kellonkuorilla, sekä muutamalla erilaisella rannekkeella. Tiukan konseptin myötä hintataso on pidetty kuluttajaystävällisenä, eli kaikki malliston kellot sijoittuvat 299-359 euron hintaväliin.

Uuden malliston suurin heikkous, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, on samalla sen vahvuus. Tarjolla on kaikkiaan 27 eri mallia, joista 26 on tällä hetkellä Suomessa saatavilla, joista vain yhden valitseminen tuottaa yllättävän paljon vaikeuksia. Ehkäpä juuri tästä syystä hintataso on pidetty alhaalla, jotta kellonystävän ei tarvitse valita vain yhtä, vaan omistukseen voi päätyä vaikkapa kaksi eri mallia. Tiedä häntä, mutta malliston monipuolisuus pääsi yllättämään positiivisesti, kun näin valikoiman omin silmin. 🙂

Seiko 5
Rosekultaisen värinen malli (SRPD76K1) nousi toiseksi suosikikseni.

Uuden malliston positiivisia puolia ovat myös eteenpäin menneet rannekkeet, joka on ollut paikoittain Seikon akilleen kantapää. Erityisesti nahkapäällysteinen silikoniranneke tuntuu todella mukavalta ranteessa ja näyttää myös hyvältä. Erikseen voin kehaista myös Milanese mesh -ranneketta, joka näyttää hyvältä ja siinä olevalla liukulukolla sen asettaminen oikeaan mittaan on vaivatonta.

Seiko on mielestäni onnistunut hienosti rannekkeiden valitsemisessa eri malleihin, joista haluan nostaa esille vielä tummanharmaaseen teräskuoreen pakatun SRPD65K4-mallin, jonka tyyliin sopii täydellisesti sammaleenvihreä natoranneke. Tässä on mielestäni Seikon vastine tyylikästä inttikelloa etsivälle.

Seiko 5 SRPD65K4
Seiko 5 SRPD65K4.

Voit tutustua uuteen Seiko 5 -mallistoon maahantuoja Perkon ylläpitämältä Seiko-sivustolta, josta löydät myös ajantasaisen listauksen jälleenmyyjistä

Pähkinänkuoressa

  • Koneisto: 4R36 automaatti
  • Käyntitaajuus: 21 600
  • Käyntivara: 41 tuntia
  • Kellon kuori: ruostumaton teräs
  • Kellon halkaisija ilman nuppia: 42,5 mm
  • Lasi: hardlex
  • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
  • Rannekkeen leveys: 22 mm
  • Ranneke: teräs, silikoni, kangas
  • Hinta: 299-359 € mallista riippuen

Lue lisää