S.U.F. Flying Finn on jälleen suomalainen ikoni kellotaivaalla.

Sponsoroitu blogi: Pirkan Kello

S.U.F. Flying Finn on persoonallinen moottoriurheilukello jonka muotoilussa yhdistyvät Sarpanevan DNA ja ennakkoluuloton lähestyminen kilpa-autokellojen estetiikkaan. Yhteistyössä Valtteri Bottaksen kanssa suunnitellut limited edition-versiot vuonna 2009 julkaistusta kellosta ovat herättänyt kiinnostusta maailmanlaajuisesti ja Bottaksen kilpailunumeron mukaan valittu 77 kappaleen rajattu erä houkuttelee vauhdikkaasti.

Sarpaneva Uhren Fabrikin eli tuttavallisemmin S.U.F.in primus motor Stepan Sarpaneva ammentaa usein innoitusta suomalaisista ikoneista. Useimmille S.U.F.in tuotantoon tutustuneille ovat tuttuja Suomen legendaarisimman hävittäjälentokoneen VL Myrskyn innoittama pilottikello ja Suomen laivaston Vetehinen-luokan sukellusveneen mukaan nimetty sukeltajankello sekä S.U.F.in tunnetuimpiin malleihin lukeutuva, moottoripyörälegenda Jarno “Paroni” Saarisen mukaan nimetty S.U.F. Paroni. Nyt joukkoon liittyy myös S.U.F. Flying Finn Valtteri Bottas.

SUF VB77 autourheilukello
Sinivalkoinen suomalainen S.U.F. Helsinki VB77

Lentävät suomalaiset maailmalla

Flying Finn, eli “lentävä suomalainen” on nimitys, jonka useampikin nopeudestaan tunnettu suomalainen urheilija on saanut. Nimi on alunperin liitetty sellaisiin suomalaisuuden ikoneihin kuin Hannes Kolehmaiseen ja Paavo Nurmeen, mutta nimitys on levinnyt myös moottoriurheiluun, kun ulkomaiset kommentaattorit ovat ihmetelleet suomalaisten kuskien nopeutta.

Nimeä ovat kantaneet lähes kaikki suomalaiset autourheilulegendat Juha Kankkusesta Marcus Grönholmiin ja Keke Rosbergista Kimi Räikköseen. Luonnollisesti myös myös Jarno “Paroni” Saarinen on yksi näistä suurnimistä. Lähes kaikkia suomalaisia F1-kuljettajia pidetään lentävinä suomalaisina, sillä suomalaisten F1-menestystä kilpa-autoilun kuningasluokassa pidetään poikkeuksellisena. Pieni kansa, maassa jossa rata-ajoa voi harrastaa ainoastaan puolet vuodesta, on tuottanut hämmästyttävän määrän menestyneitä kuljettajia.

VB77 ja FF-S
Molemmat lentävät suomalaiset edustavat S.U.F Helsingin tyylille ominaista suunnittelua.

Tällä hetkellä nimitystä Flying Finn käytetään Formula 1 -luokan ainoasta suomalaisesta kuljettajasta Alfa Romeon tallissa ajavasta Valtteri Bottaksesta. Myös rallia ajanut Bottas on muiden harrastuksiensa lisäksi myös intohimoinen kellomies. Bottaksesta Stepan Sarpaneva löysi elävän legendan, jonka kanssa suunnitella yhteistyössä moottoriurheilukello, joka ansaitusti kantaa nimeä Flying Finn.

Persoonallinen moottoriurheilukello valloittaa maailmaa

Vaikka Stepan Sarpaneva tunnetaan maailmalla paremmin Sarpaneva Watches -brändillä myytävistä haute horlogerie -tasoa hätyyttelevistä luomuksista, vähitellen myös S.U.F.in maine alkaa kiiriä maailmalle. Kansainvälisissä huutokaupoissa näkee entistä useammin myytävän myös Vetehistä, Paronia ja huikeaa Sarpaneva x Moomin -kelloa.

VB77 kädessä tummasävyisessä kuvassa
VB77 näyttäytyy kiinnostavasti katselukulman mukaan eri väreissä.

S.U.F. Helsingillä on jo pieni mutta intohimoinen fanijoukko maailmalla ja monen Sarpanevan Helsingin pajalta lähteneen kellon matka suuntaa maailmalle. S.U.F. kelloilla on myös kunnioitettavan runsaat jälkimarkkinat Suomen ulkopuolella suhteessa kellojen tuotantomääriin.

Vuonna 2009 alunperin esitellyillä S.U.F. Flying Finn kelloilla on pieni mutta vannoutunut  fanikunta, sillä aiempia malleja on valmistettu ainoastaan alle 60 kappaletta. Pitkään hiljaiseloa viettänyt mallisto on saanut uutta nostetta kahdella uudella limited edition mallilla, joista toinen on suunniteltu yhdessä F1-kuljettaja Valtteri Bottaksen kanssa.

VB77:n sininen Dare Devil -nahkaranneke.
VB77:n mukana toimitettava sininen Dare Devil -nahkaranneke antaa kellolle suomalaisen ilmeen.

Uudet Flying Finn -mallit on otettu vastaan hyvin ulkomailla ja niiden ulkonäköä ja viimeistelyä kehutaan vuolaasti. Kello onkin onnistunut hyvin säilyttämään Stepan Sarpanevan tyylin ja luomaan moottoriurheilukellon joka on samalla tuore ja kiinnostava kansainvälisessä mittakaavassa.

Flying Finn ja ennakkoluuloton muotokieli

Pirkan Kellossa pääsee tutustumaan molempiin uusiin malleihin S.U.F. Flying Finnistä. Teräksen ja valkoisen sävyiseen FF-S-malliin ja VB77-malliin, joka on suunniteltu yhteistyössä Vatteri Bottaksen kanssa. Kellon referenssinumero VB77 viittaakin Valtteri Bottakseen ja tämän kilpailunumeroon 77.

Kelloa voisi luonnehtia osittain skeletonisoiduksi, sillä koneisto on selvästi näkyvillä tauluun jäävistä pystysuorista aukoista, joita koristavat mallista riippuen joko valkoiset tai sinimustat ralliraidat. Molemmissa kelloissa taulua hallitsevat sekuntirata, joka muistuttaa voimakkaasti vintage-henkistä kierroslukumittaria sekä kilpa-autojen kilpanumeroita muistuttavat parilliset indeksit.

VB77:n osittain skeletonisoitu taulu
VB77:n osittain skeletonisoitu taulu on kuitenkin poikkeuksellisen selkeälukuinen.

Flying Finn VB77:n värimaailmaa on vaikea kuvailla. Ensimmäisellä silmäyksellä kelloon sen tumma DLC-pinnoite ja pääosin musta taulu punaisella aksentilla luovat perinteisen vaikutelman kilpa-ajohenkisestä kellosta. Valtteri Bottaksen mallissa kuitenkin yhtä hallitsevassa osassa on taulun valkoinen koristelu sinisillä yksityiskohdilla.

Kun kello vielä toimitetaan sinisellä “Dare Devil” rallirannekkeella, kokonaisuus viettää tyylikkäästi suomalaisen sinivalkoiseen suuntaan. VB77:n kalenterissa on hienovarainen nyökkäys Bottaksen suuntaan, sillä 7. päivä on korvattu Valtterin kisanumerolla 77.

S.U.F. Helsinki 75 FF-S ranteessa
S.U.F. Helsinki FF-S on hillitympi versio Bottaksen kanssa suunnitellusta mallista.

S.U.F Flying Finn FF-S on sinivalkoiselle värimaailmalle omistettu 75 kappaleen limited edition, jossa musta taulunosa on korvattu metallinhohtoisella, taulun väritys on kauttaaltaan valkoinen ja kuori on vaaleampi ilman DLC-pinnoitetta.

Kellon valko-hopeista ulkoasua korostavat siniset indeksit parillisten tuntien kohdalla, jolloin kello on samaan aikaan VB77:aa vieläkin sinivalkoisempi ja samalla myös hillitysti enemmän Sarpanevan tyyliä mukaelevia. S.U.F. Flying Finn FF-S:n musta ralliranneke korostaa hopeista kuorta, jolloin kokonaisuus on levollinen.

S.U.F. Helsinki FF-S silkkiliinalla
S.U.F. Helsinki FF-S on Sarpanevan ennakkoluulottomaan tyyliin muotoiltu.

Huippuviimeistelyä ja laadukas moottori

Ensimmäisenä kellosta kiinnittää huomiota sen ratasmaiseen bezeliin, joka on järeästi koneistettu ja lähes teollisen näköinen hammastuksineen. Kuitenkin sen tyylikkäästi viimeistelty profiili on kaareva, jolloin kellon 44 millimetrin koko vaikuttaa mittojaan pienemmältä.

Muutenkin kello on rouheasta ensivaikutelmastaan huolimatta siro, sillä sen paksuus on ainoastaan 9,2 millimetriä. Kuori on valmistettu suomalaisuutta korostaen Outokummun valmistamasta SUPRA 316L/4435-teräksestä.

Flying Finn -kellojen takakannet
Molemmat Flying Finn -kellot on valmistettu suomalaisesta Outokummun teräksestä.

Kellon rannetuntuma on erinomainen ohuen kuoren ansiosta. Tästä syystä kellon takakansi lienee umpiterästä ja sitä koristaa ainoastaan minimalistinen kaiverrus S.U.F Helsinki x VB ja sarjanumero.

Kellon osoittimet ovat galvanoimalla sinistettyä terästä ja niissä on voimakas luminointi, joka näkyy myös taulun parillisissa indekseissä, mikä tekee kellosta poikkeuksellisen hyvin pimeässä näkyvän skeletonkelloksi.

Flying Finn VB77 malli lähikuvassa.
Flying Finn -kellojen luminointi on toteutettu poikkeuksellisen onnistuneesti.

Huomio kiinnittyy nopeasti ensiluokkaiseen viimeistelyyn, mitä S.U.F.ilta on tottunutkin odottamaan. Karkeasti jyrsityn näköinen bezel paljastuu tarkkaan työstetyksi ja kruunun ruuvilukitus toimii tarkasti kuin kilpaviritetty moottori. Viimeistelyn laatu pärjää monelle kalliimmankin hintaluokan kellolle.

Kellossa on koneistona Soprod A10, mikä on Stepan Sarpanevalle tuttu työjuhta. Koneisto on laajasti käytössä myös muissa S.U.F. kelloissa, mutta myös Sarpaneva Watches käyttää sitä. Käyntitaajuus 28800 A/h takaa kellolle maltilliset 42 tuntia. Kellon 100 metrin vesitiiveys riittää moottoriurheilukellolle mainiosti.

Flying Finn -kellot pöydällä
Molemmat kellot ovat onnistuneita moottoriurheilukelloja Sarpanevan tyylliin.

Kaiken kaikkiaan S.U.F Helsinki on jälleen osunut suomalaisuuden hermoon Flying Finn -kellollaan.

Tutustu kelloon tarkemmin Pirkan Kellossa, jossa molemmat uudet Flying Finn -mallit ovat saatavilla suoraan hyllystä.

S.U.F Flying Finn VB77

S.U.F Flying Finn 75 FF-S

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Lue myös

Pirkan Kello valittiin vuoden Citizen-kauppiaaksi

Pirkan Kello, yksi Tampereen tunnetuimmista kellosepänliikkeistä on valittu Vuoden Citizen-kauppiaaksi. Tämä kunnianosoitus heijastaa liikkeen sitoutumista laatuun ja asiakaspalveluun suomalaisilla kellomarkkinoilla.Citizen on yksi Pirkan Kellon...

S.U.F. Flying Finn on jälleen suomalainen ikoni kellotaivaalla.

S.U.F. Flying Finn on persoonallinen moottoriurheilukello jonka muotoilussa yhdistyvät Sarpanevan DNA ja ennakkoluuloton lähestyminen kilpa-autokellojen estetiikkaan. Yhteistyössä Valtteri Bottaksen kanssa suunnitellut limited edition-versiot vuonna...

Pirkan Kellon naisten arvokellot tarjoavat ajatonta tyyliä ja eleganssia

Viime vuosina Pirkan Kellossa olemme panostaneet käytettyjen naisten arvokellojen kauppaan. Arvokellojen kokoelmamme tarjoaa loistavan kattauksen käytettyjä arvokelloja myös naisten makuun. Kannanottoa klassiseen tyyliin ja...

Tampereen paras suomalaisten kellomerkkien valikoima löytyy Pirkan Kellosta

S.U.F Helsinki, De Motu, Aittokoski, Pook ja Leijona ovat suomalaisia kellomerkkejä, jotka löytyvät Tampereelta Pirkan Kellon myymälästä ja verkkokaupasta.Tampereen pitkäikäisimpiin kello- ja koruliikkeisiin lukeutuva...

Pirkan Kellon arvokellot