Rado x Great Gardens of the World – Luonnon kauneutta etsimässä

Sveitsiläinen Rado julkaisi tänään uusimmat luvut maailman kauneimmista puutarhoista inspiroituneiseen True Thinline x Great Gardens of the World -kellomallistoon. Tyylikkäästi muotoiltujen unisex-mallien juuret ovat niin teknologialtaan kuin designiltaan syvällä Radon ytimessä.

Sveitsiläisen Radon filosofia pyörii vahvasti materiaalitekniikan ja muotoilun ympärillä. Suomessa ehkä hieman marginaaliin jäänyt merkki on onnistunut luomaan omintakeisen muotokielen jossa yhdistyvät huippumoderni teknologia ja ennakkoluuloton design.

Etenkin safiirilasin ja zirkoniumoksidista valmistetun keraamin käytössä Rado on ollut tiennäyttäjän osassa ja uudet teknologiset läpimurrot valmistustekniikoissa ovat mahdollistaneet perinteisestä linjasta poikkeavaa muotoilua, joka on materiaalitekniikan ohessa toinen Radon kulmakivistä. Radon muotoilussa yhdistyvät fashion statement ja huippuluokan sveitsiläinen kellotekniikka.

Valkoinen Rado-kello pöydällä
Radon filosofian tukipilarit ovat omintakeinen muotokieli ja materiaaliteknologiset innovaatiot.

Rado on jo pitkään kutsunut huippumuotoilijoita tarjoamaan omia näkemyksiään Radon malleista ja tuloksena on lukuisia avantgardistisia luomuksia. Radon uudet materiaalit ovatkin innoittaneet monia muotoilijoita perinteisen kellosuunnittelun ulkopuolelta.

Radon mallistossa on tasainen 50/50 jakauma miesten ja naisten mallien välillä, mikä on verrattain harvinaista. Great Gardens of the World -kellot istuvat Radon mallistoon todella hienosti ja uudet kellot sopivat luonteensa puolesta loistavasti molemmille sukupuolille.

Musta Rado-kello rasiassa
Great Gardens of the World -malliston uudet tulokkaat ovat suunniteltu soveltumaan molemmille sukupuolille.

Ennen kuin paneudumme tarkemmin uusiin kelloihin, on hyvä tutustua tarkemmin Radon historiaan sekä teknologiaan designin taustalla.

Suosittelemme

Radon historia keraamisessa kellonkuoressa

Vuonna 1917 perustettu kellotalo Schlup & Co otti nimen Rado käyttöön vuonna 1957 lanseeratessaan Golden Horse -malliston, joka uudelleenjulkaistiin vuonna 2022. Radon ikonisesta ensimallista ja sen uusintapainoksesta voi lukea Tyyliniekan arvion täältä.

Tuon ajan kellot olivat useimmiten kultaa tai terästä ja niiden naarmuuntuminen ja korroosio oli tiedostettu ongelma. Radolla ymmärrettiin tämä ja brändi ottikin missiokseen naarmunsietokykyisten ja kestävien kellojen valmistamisen. Tämä edellytti runsasta panosta materiaalitekniikkaan, mistä Rado nykyisinkin tunnetaan laajalti.

Vuonna 1962 Rado julkaisi ensimmäisen safiirilasilla varustetun kovametallista valmistetun kellon Diastar 1:n, jota pidettiin vallankumouksellisena. Tästä eteenpäin tutkimusosaston työ tuotti hedelmää säännöllisesti. Materiaalitekniset innovaatiot ja patentit seurasivat toisiaan. Etenkin zirkoniumoksidista valmistetun keraamin käytössä Rado on edelleenkin kiistaton edelläkävijä.

Rado Great Gardens of the World Dragon Blood Tree -kello rasiassa
Plasmahiiltäminen (Plasma carburization) on Radon kehittämä menetelmä, millä keraamista saadaan metallinhohtoista. 

Vuonna 1990 esitelty Ceramica oli ensimmäinen täysin keraamista valmistettu kello. Tätä seuraavana vuonna esiteltiin Coupole, jossa oli käytetty Radon kehittämää valkoista keraamia. Tämän jälkeen Rado on tutkinut runsaasti keraamin värjäämistä, mitä pidetään äärimmäisen vaikeana. Tuloksena on syntynyt useita huikean kirkkaanvärisiä keraamisia kelloja.

Vielä ennen vuosituhannen loppua Rado kehitteli plasmahiiltämismenetelmän, millä keraamiin saatiin aikaan metallinen sävy ilman metallin käyttöä. Menetelmässä keraami asetetaan kammioon, johon johdetaan kaasua, joka kuumennetaan yli 20,000˚C lämpötilaan. Tuloksena on materiaali, joka on miellyttävä ja lämmin iholla ja jonka metallista sävyä on vaikeaa mieltää keraamiseksi.

Rado True Thinline X Great Gardens of the World - Araucaria kello laatikossa.
Materiaaliteknologia ja eritoten zirkoniumoksidista valmistettu keraami on Radon suurimpia vahvuuksia. True Thinline on 5mm paksuinen monobloc-kello, joka ei olisi mahdollinen ilman Radon tekemiä läpimurtoja.

Radon keraaminkäsittelytaito on luonut 2000-luvulla lukuisia uusia innovaatioita. Yksi merkittävimmistä on keraamisten monobloc-kuorien valmistus. Vuonna 2011 esitelty Rado True Thinline oli yhdestä keraamikappaleesta valmistettu kello, jonka kokonaispaksuus on alle 5 millimetriä.

Nykyisin Rado on osa Swatch Groupia, jonka sateenvarjon alla Rado saa keskittyä ydinosaamiseensa. Yli 50 vuoden pioneerityö materiaalitekniikassa on tehnyt Radosta ‘materiaalien mestarin’, niinkuin brändi oikeutetusti itseään kutsuu.

Rado suurten puutarhojen asialla

Vuosituhannen alussa Radon valmistustekniikka oli niin korkealla tasolla että se saattoi täysin keskittyä muotoiluun. Radon filosofiaan kuuluu inspiraation etsiminen perinteisen kelloteollisuuden ulkopuolelta. Tällä vuosituhannella Radon kutsumien tunnettujen muotoilijoiden ja arkkitehtien inspiroituneet luomukset ovat tuottaneet kymmeniä muotoilupalkintoja, joita on annettu designin edelläkävijyydestä.

Great Gardens of the World -kellot rivissä
Tämän vuoden Great Gardens of the World -kellot ammentavat tarinansa uhanalaisilta puilta.

Vuonna 2017 Rado löysi filosofialleen sopivan kumppanin italialaisesta Grandi Giardini Italiani –puutarhajärjestöstä. Yhteistyön seurauksena syntyi Rado True Thinline Nature -mallisto, jonka kellot oli omistettu kuuluisien italialaisten puutarhojen runsaudelle ja pitkälle historialle. Näissä kelloissa yhdistyvät molempien tahojen rakkaus luonnolliseen kauneuteen ja ajattomaan designiin.

Tästä yhteistyöstä vaikuttuneena Rado lähti mukaan perustamaan Great Gardens of the World -verkosto, joka kattaa nykyisin 20 valtiota ja jonka siipien suojaan on koottu jo 131 ainutlaatuisen kaunista puutarhaa ympäri maailmaa. Tästä yhteistyöstä ovat syntyneet Great Gardens of the World -kellot, joissa jokaisessa ammennetaan inspiraatiota luonnon kauneudesta.

Great Gardens of the World kellolaatikko
Rado oli mukana perustamassa Great Gardens of the World -verkostoa, joka kattaa 20 valtiota ja 135 suurta puutarhaa ympäri maailman.

Malliston viime vuoden teemana olivat vuodenajat, jotka oli toteutettu hienoeleisinä True Thinline -malleina, joissa vaikutelma vaihtuvista vuodenajoista oli toteutettu safiirilasiin viistetyillä kuvioilla.

Great Gardens of the World-kelloista puhutaan nimityksellä ‘Chapter’, eli kuin jokainen kello olisi uusi luku luonnon suuressa kirjassa. Tänään julkaistut mallit ovat kirjan luvut 8, 9 ja 10. Uudet mallit ovat saaneet innoituksensa uhanalaisista puulajeista ja niiden ainutlaatuisesta kauneudesta.

True Thinline x Great Gardens of the World – Luku 8 – Loulu lelo

Great Gardens of the World - Loulu kello pöydällä
Great Gardens of the World – Chapter 8 – Loulu on muotoiltu erittäin uhanalaisen palmun lehviä muistuttavalla kuviolla.

Puutarhakellojen kahdeksas luku käsittelee Pritchardia kaalae –palmua, joka on Havaijin O’ahun länsiosissa kasvava erittäin harvinainen palmu. Paikallisten keskuudessa myös nimellä Loulu-palmuna tunnettua puuta on jäljellä ainoastaan 130 yksilöä.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokituksen mukaan palmu on erittäin uhanalainen. Sen suojelutyötä vaikeuttaa se, että puun viimeiset kasvupaikat sijaitsevat hyvin lähellä Yhdysvaltain armeijan kovapanosammunta-aluetta.

Great Gardens of the World - Chapter 8 - Loulu kello pöydällä
Mustasta keraamista valmistettu Chapter 8 näyttää vaihtavan ulkoasua valon kulman mukaan.

Kellon taulu muistuttaa palmun lehvien läpi siivilöityvää valoa. Kullanväriset osoittimet aksentoivat kiillotettua mustaa keraamista monobloc-kuorta ja kokonaisuus on voimakkaan kantaaottava. Kellon, samoin kuin kaikkien Great Gardens of the World kellojen safiirilasiseen takakanteen on kuvattu puun vuosirenkaat muistuttamaan niiden suunnitelun lähtökohtia.

Aiemmin True Thinline -mallisto on ollut saatavilla erikoismalleja lukuunottamatta ainoastaan kvartsikoneistolla. Uusissa True Thinline x Great Gardens of the World -kelloissa on koneistona antimagneettisella Nivachron-spiraalilla varustettu Rado R766 -kaliiperi 64 tunnin käyntivaralla, mikä on alle viiden millimetrin kelloon poikkeuksellinen saavutus. Koneisto on testattu normaalivaatimuksia tiukemmin viidessä asennossa.

 

True Thinline x Great Gardens of the World – Luku 9 – Araucaria

 

Great Gardens of the World - Chapter 9 - Araucaria - kello pöydällä
Chapter 9 – Araucaria on hienovarainen kaunotar.

Kellosarjan yhdeksäs luku on omistettu chilenaraukarialle. Kyseessä on varsin harvinainen havupuu, joka kasvaa villinä Chilessä ainoastaan alle 400 neliökilometrin alueella. Alueella, joka kutistuu vuosittain.  Chilenaraukariaa pidetään elävänä fossiilina, sillä sen läheisimmät sukulaiset löytyvät Australiasta. Araukaria-suvun puut ovat jäänne ajalta, jolloin Etelä-Amerikka ja Australia olivat osa yhtä supermannerta.

Puu on Mapuche-intiaaneille pyhä ja sen hakkuut on kielletty jo 90-luvulla, mutta puulajia uhkaavat edelleen ilmastonmuutoksen aiheuttamat lisääntyneet metsäpalot ja ylilaiduntamisesta johtuva maaperän köyhyys. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton listalla Chilenaraukaria on uhanalainen laji.

Great Gardens of the World - Chapter 9 - Araucaria -kello kellolaatikossa
Ainoastaan 5mm paksuinen valkoinen kello valkoisella helmiäistaululla on hämmästyttävän kevyt ja ilmava.

Chilenaraukarian kolmiomaiset neulaset kasvavat oksissa spiraalina ja tämä muoto on ikuistettu Rado True Thinline x Great Gardens of the World Chapter 9:n valkoiseen helmiäistauluun. Täysin keraaminen ranneke on lähes naarmuuntumaton.

Keraami takaa hypoallergisen ja miellyttävän tuntuman ranteessa, sillä toisin kuin metalliranneke, keraami lämpenee kehonlämpöiseksi nopeasti. Solki on titaania, mikä pitää kokonaisuuden kevyenä.

Tämä kirkkaan valkoisesta keraamista valmistettu kello on hämmästyttävän kevyen ja ilmavan näköinen, elegantti ajannäyttäjä, joka toimii persoonallisena kannanottona ja vangitsee katseen.

True Thinline x Great Gardens of the World – Luku 10 – Dragon Blood Tree

Kymmenes luku käsittelee harvinaislaatuista sokotrantraakkipuuta, joka kasvaa ainoastaan Jemenin itäpuolella Arabianmeressä sijaitsevassa Socotran saaristossa. Puuta kutsutaan myös lohikäärmeenveripuuksi. Nimensä harvinainen puulaji on saanut mahlastaan joka on kirkkaan punaista.

Great Gardens of the World - Chapter 10 - Dragon Blood Tree pöydällä
True Thinline X Great Gardens of the World – Dragon Blood Tree on metallinhohtoisella plasmahiilletyllä keraamilla mystinen ja näyttävä.

Myös sokotrantraakkipuu on peräisin kaukaisemmilta ajoilta. Se on jäänne Afrikkaa plioseenikaudella peittäneestä subtrooppisesta metsästä, joka tuhoutui Saharan autiomaan syntyessä aavikoitumisen myötä. Sen elinalueet ovat kutistumassa ilmastonmuutoksen, ylilaiduntamisen ja turismin takia. IUCN:n arviossa koko laji on arvioitu vaarantuneeksi.

Puu kasvaa rungostaan sateenvarjomaiseksi oksien verkostoksi, jonka ulkoasu on vangittu kellon tauluun. Kaksikerroksinen sandwich-taulu elää valon ja värien myötä ja tarjoaa hämmästyttävän paljon yksityiskohtia.

Great Gardens of the World - Chapter 10 - Dragon Blood Tree pöydällä.
Lohikäärmepuusta nimensä saanut kello vaihtaa valon mukaan sävyä. Niinkuin luontokin.

Alempi ruusukullan värinen kerros välkehtii näkyviin kiinnostavasti ja toisessa kulmassa vallan ottaa ylemmän kerroksen orgaaninen kuviointi, joka muistuttaa traakkipuun yhteenkietoutuneita oksia.

Kellon ranneke on plasmahiillettyä keraamia titaanisoljella. Mystisen metallinharmaa keraami ja ruusukullan väriset yksityiskohdat tekevät kokonaisuudesta hillityllä tavalla kiinnostavan.

Yhteenveto

Kellot ovat sisäisesti identtisiä. Kaikissa voimaa antaa 64 tunnin käyntivaralla ja Nivachron-spiraalilla varustettu Rado R766-kaliiperi, kelloissa on heijastuksenestokäsitelty safiirilasi ja 30 metrin vesitiiveys. Titaaninen takakansi kiinnittää safiirilasisen ikkunan jostain uutta kaliiperia pääsee ihailemaan.  Ranneke on kaikissa keraamia ja niissä on kolmiosainen titaanisalpa. Kelloista on olemassa myös keräilijöitä varten 99 kappaleen keräilyboksi, jossa on kaikki kolme kelloa, niille jotka ovat todella omaksuneet suurten puutarhojen asian.

Radon Great Gardens of the World -kellot ovat jälleen osoitus materiaalien mestarin rakkaudesta muotoiluun. Jokainen kello on huomiotaherättävä omalla tavallaan. Kellojen tarinat nostavat keskiöön myös luonnon kauneuden katoavaisuuden. Kellojen kauneus elää  katselukulman mukaan. Joka hetki kellosta näkee erilaisen siivun sen kauneutta, aivan niinkuin luonnossakin.

Ainoastaan 99 kappaletta valmistettava keräilylaatikko niitä varten jotka haluavat hankkia kaikki Great Gardens of the World -kellot kokoelmiinsa.

Vaikka nämä kellot jäävät Suomessa todennäköisesti harvojen hankinnoiksi, Radon True Thinline x Great Gardens of the World -mallisto saa jälleen uusia persoonallisia kelloja niille, joiden mieltymyksiin kuuluvat huipputeknologia ja rohkean omaleimainen muotoilu.

Pähkinänkuoressa:

 • Valmistaja: Rado
 • Mallisto: True Thinline x Great Gardens of the World
 • Mallinumerot:
  • R27113152 (Loulu lelo)
  • R27118902 (Araucaria)
  • R27088122 (Dragon Blood Tree)
 • Koneisto: Rado R766 (automaatti)
 • Käyntivara: 64 tuntia
 • Kuoren materiaali:
  • Musta high-tech keraami R27113152 (Loulu lelo)
  • Valkoinen high-tech keraami R27118902 (Araucaria)
  • Harmaa plasmahiilletty high-tech keraami R27088122 (Dragon Blood Tree)
 • Kuoren halkaisija: 40 mm
 • Lasi: safiiri, heijastesuojattu
 • Vesitiiviys: 30 m / 3 bar
 • Rannekkeen materiaali:
  • Musta high-tech keraami titaanisoljella R27113152 (Loulu lelo)
  • Valkoinen high-tech keraami titaanisoljella R27118902 (Araucaria)
  • Harmaa plasmahiilletty high-tech keraami titaanisoljella R27088122 (Dragon Blood Tree)
 • Suositushinta: 3000 euroa

Aihepiirin uusimmat

Tulossa: Kelloharrastajien juhlakello 10-vuotisen taipaleen kunniaksi

Kelloharrastajat-yhteisö perustettiin kymmenen vuotta sitten vuonna 2013 ja saavutusta juhlistetaan S.U.F Helsinki x KH 10v -juhlakellolla.Kymmenen vuotta on pitkä aika, joka on Kelloharrastajien kohdalla...

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurkottavat Ruotsin markkinoille

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurottavat Ruotsin markkinoille joulukuussa avautuvan Watches of Scandinavia -konseptimyymälän mukana. Watches of Scandinavia kokoaa yhteen 12 skandinaavista kellomerkkiä Tukholman...

ProPilot X Calibre 400 Laser – väriloistoa ilman väriä

Oris esitteli uuden ProPilot X Laser -kellomallin, jonka värikäs ja eläväinen kellotaulu on tehty kellopiireissä ennennäkemättömällä lasertekniikalla käyttämättä tippaakaan väriaineita. 

Jukka Haapalainen ja Baume & Mercier yhteistyöhön

Richemont-luksuskonserniin kuuluva ja yksi vanhimpiin sveitsiläisiin kellomerkkeihin lukeutuva Baume & Mercier on aloittanut yhteistyön tanssija Jukka Haapalaisen kanssa. Lähes kaikki luksusmerkit luottavat yhteistyön voimaan, mitä...

Tyyliniekan uusimmat