Pirkan Kellon Aikarauta-blogi testaa: TAG Heuer Monaco 02

Pirkan Kellon Preowned-osastolle saatiin myyntiin eeppinen TAG Heuer Monaco 02. Eeppisen kellosta tekee sen tarina osana TAG Heuerin kasvua yhdeksi maailman johtavista kellobrändeistä. Aluksi pari sanaa TAG Heuerin tarinasta.

Heuer paalulle aika-ajoissa

TAGin juuret ovat kaukana 1800-luvulla Edouard Heuerin Uhrenmanufaktur Heuer AG-yrityksessä ja TAG (Techniques d’Avant Garde) Heuer siitä tuli vasta 80-luvulla formulamies Ron Dennisin hankittua Heuerin haltuunsa. Ron Dennis on kovan luokan kellomies, mitä eivät kaikki tiedä.

Kellobrändin historia voidaan jakaa kahteen vaiheeseen, Heuerin ja TAGin aikaan. Koeajossa oleva Monaco on sielullisesti täysin Heuer-kello, vaikka viimeisimmässä päivityksessä kelloon onkin päivitetty TAG Heuer-logo. Tästä syystä artikkelissa puhutaan lähinnä Heuerista.

1900-luvun alkupuolelta asti Heuer on yhdistetty urheilussa ja etenkin autourheilussa välttämättömään tinkimättömän tarkkaan ajanottoon. Sopivasti juuri ennen olympialaisia vuonna 1916 tehty tekninen innovaatio, joka mahdollisti 1/100 sekunnin mittaamisen johti siihen että 1920 vuoden Antwerpenin olympialaisissa Heuer-kelloja käytettiin virallisena ajanottokoneistona.

Heuerin virallinen olympiakrono Micrograph tikitti 360000 värähdystä tunnissa kilpailevien merkkien 36000 v/h:n sijaan. Tällä tarkkuudella Heuer löysi nopeasti lokeronsa tarkkaa ajanottoa vaativasta urheilusta. Vuonna 1933 Heuerilta tuli ensimmäinen näitä markkinoita silmällä pitäen suunniteltu kello Autavia, joka saa nimensäkin näiltä aloilta AUTo & AVIAtion.

Heuer Autavia vuodelta 1962. Kuva: Jeff stein / Public domain

Tästä eteenpäin yli puolen vuosisadan ajan Heuerit ovat olleet etenkin autourheilun piirissä suosittuja.  Vuonna 1963 firmaa johtanut Jack Heuer, joka oli itsekin kilpa-autoilija, lanseerasi Carrera-kellon ja kellobrändin asema johtavana moottoriurheilukellona oli sinetöity.

Suosittelemme

McQueenilla nopein kierros Monacossa

Monacon tarina on tästä suoraa jatkoa. Vuonna 1969 olivat automaattikoneistoiset kellot kuuminta mitä kelloala tunsi, mutta automaattikrono oli saavuttamaton unelma, josta moni kellovalmistaja taisteli kuumeisesti.

Neljän valmistajan, Heuerin, Dubois-Deprazin, Breitlingin ja Hamilton-Burenin yhteistyöprojekti oli ensimmäisenä ruutulipulla ohittaen loppusuoralla monimutkaisemmasta kaliiperista johtuneiden tuotanto-ongelmien kanssa painiskelleen Zenithin.

Heuer julkaisi koneiston nimellä Caliber 11 ja paketoi sen nelikulmaiseen kuoreen jolle Jack Heuer autourheilumiehenä antoi nimen Monaco, samalla nostaen Heuerin korkeimmalle palkintokorokkeelle ensimmäisen automaattikronografin valmistajana.

Monaco olisi saattanut jäädä kellohistoriaan pelkkänä sivuviitteenä, ellei pienten sattumien summa olisi tehnyt siitä osaa jotakin suurempaa. Vuonna 1971 kellomies ja näyttelijä Steve McQueen kuvasi elokuvaa LeMans. Rooliaan varten McQueen konsultoi ystäväänsä kilpa-ajaja Jo Siffertiä, jolta lainasi ajoasunkin elokuvaa varten.

Siffert oli Heuerin sponsoroima kuski ja koska ajoasussa oli Heuerin logo, oli luontevaa että ranteeseen tarttui tuore Monaco 1133. Loppu on historiaa. McQueen ja Monaco ottivat paikkansa kellohistorian lisäksi myös elokuvahistoriassa.

Tunnelmia Le Mans-elokuvan kuvauksista vuodelta 1970. Kuva: Marc Le Beller (ZANTAFIO56) / CC BY-SA

Samaan kolmikkoon liittyy myös kuvassa näkyvä öljy-yhtiö Gulfin väreissä kiihdyttänyt Porsche 917, josta on tullut vastaavalla tavalla Heueriin liitetty legenda. Jos Monacon ja McQueenin tarina kiinnostaa tarkemmin, kannattaa käydä lukemassa aihetta käsittelevä artikkeli Tyyliniekasta.

Koeajossa TAG Heuer Monaco 02

Pirkan Kellon Preowned-osastolla myynnissä oleva Monaco on alkuperäisen ‘Steve McQueen Monacon’ uusintapainos. Vuosien aikana Monacossa on käytetty koneistoja muiltakin valmistajilta, mutta 02:n myötä Monacossa on 50 vuoden tauon jälkeen jälleen inhouse-koneisto. Vuonna 2017 kehitelty Calibre 02 on noussut parissa vuodessa TAGin lippulaivakoneistoksi 80 tunnin käyntivarallaan ja nyt myös Monacon koneisto on päivitetty juhlavuoden kunniaksi.

Monaco 02 ranteessa on rohkea tyylillinen kannanotto.

Koneiston lisäksi ulkoasu on päivitetty hienovaraisesti nykyaikaisemmaksi. Ensimmäisenä silmiin osuvat muutokset ovat vetonupin siirtyminen kellon oikealle puolelle, alkuperäisen Heuer-logon muuttuminen TAG Heueriksi ja kello 6:n sijoitettu minimalistinen sekuntiosoitin.

Sekuntiosoitin on toteutettu tyylikkäästi, alkuperäistä henkeä rikkomatta. Päivyrin ikkuna on omalla paikallaan sekuntiosoittimen alla, joskin se on verrattuna 2015 vuoden Monacoon huomaamattomamman oloinen.

Monacon taulu on päivitetty alkuperäisen tasaisen sinisestä tyylikkääseen syvänsiniseen sunburstiin, joka on kellossa todellakin edukseen. Kronografin pikkutaulut ovat upotettu pienillä viisteillä, mikä tuo tauluun hienosti syvyyttä ja eloa.

Alkuperäisen Monacon rajoja rikkovat vaakasuuntaiset indeksit ovat korvautuneet aavistuksen konservatiivisemmilla viistetyillä säteittäisillä indekseillä, jotka osittain lisäävät kolmiulotteisuuden vaikutelmaa.

Uusimman Monacon jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty.

Kellotrendien suosiessa tällä hetkellä isompia kelloja, Monaco 02:n runko on 39 mm koossa ranteeseen sopiva eikä näytä lainkaan liian pieneltä. Sen neliskulmainen design herättää samaan aikaan vintage-kaikuja 60-luvulta ja on kuitenkin muotokieleltään moderni ja elegantti.

Nykypäivän tyyliin sopien koneisto on näytillä läpinäkyvän taustan ansiosta ja Calibre 02:n  yksityiskohdat näkyvät läpi hienosti. Pelkkä koneiston viimeistely on sillä tasolla että se on syytäkin laittaa esille.

Koneiston viimeistely näkyy.

Aiempien versioiden harjatulla mattauksella koristellut viisteet ovat saaneet kaveriksi myös kiillotettuja viisteitä jotka sopivat kokonaisuuteen loistavasti ja tekevät kellosta historiansa arvoisen kellon. Aikarauta hämmästeleekin kuinka näin klassisen pukukellon näköisellä kuorella on saatu toteutettua näin kapinallisen tyylikäs aikarauta.

Uuden Monacon muotokieli on samaan aikaan klassista vintagea että kapinallisen dynaamista. Upea kello.

 

Lue lisää