Päällystakki Suomen suveen

0
3249
Barbour Stirrup sateisena päivänä.
Barbour Stirrup sateisena päivänä.

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Sanonta muistuttaa olemassaolostaan silloinkin, kun lumen sijasta tulee vettä. Toisin sanoen suomalaisella miehellä on hyvä olla vaatekaapissaan kesäksi vähintään puolipitkä takki, joka sopii hyvin vaikka puvun kanssa pidettäväksi ja suojaa sateelta.

Monikäyttöisimmät päällystakin värit ovat tummansininen ja beige.

Sateeseen sopivia päällystakkeja löytyy useilta valmistajilta, etunenässä kaupoissa tulevat vastaan Bugattin, Oratopin ja Turo Tailorin lukuisat versiot. Samoin muut pohjoismaiset valmistajat, eli Sand ja Tiger of Sweden tarjoavat hyviä vaihtoehtoja.

Sandin valikoimista löytyy trendikkäitä päällystakkeja. Kuva: Pohjanheimo
Sandin valikoimista löytyy trendikkäitä päällystakkeja. Kuva: Pohjanheimo

Itse olen turvautunut viimeiset vuodet englantilaisten valmistajien päällystakkeihin, sillä luottamus vieläkin sateisemman maan valmistajiin on jostain syystä kohdallaan. Kokemukset ovat olleet positiivisia, joten voin suositella lämpimästi niin Barbourin kuin Burberryn ajattomia päällystakkeja.

Barbour Stirrup

Barbour on yksi klassisimmista vaatevalmistajista kautta historian, joka tunnetaan myös englantilaisten hovivaatettajana. Etsin itselleni pitkän aikaa sopivan kapealinjaista päällystakkia, jossa olisi kevyt vuori viileämmille ilmoille.

Etsiminen tuotti tulosta Tampereen Kapteenskan poisto-osastolla, jossa oli sopivan kokoinen näytekappale Barbourin Stirrup-mallimerkinnän takista. Ensisijaisesti etsin laivastonsinistä takkia, mutta beige on yhtälailla monikäyttöinen.

Barbour Stirrup'ia saa kahdessa värissä; beigenä ja laivastonsinisenä. Kuva: Barbour
Barbour Stirrup’ia saa kahdessa värissä; beigenä ja laivastonsinisenä. Kuva: Barbour

Barbour Stirrup on tehty puuvillasta ja se on käsitelty niin, että se hylkii vettä riittävässä määrin. Mikään sadetakki kyseessä ei tietenkään ole, mutta ns. kaupunkikäytössä takki suojaa mainiosti kosteudelta. Kun tyylikin on kohdallaan, on Stirrupista tullut oma suosikkini.

Barbour Stirrup sateisena päivänä.
Barbour Stirrup sateisena päivänä.

Burberry “rainmac”

Burberry on niin ikään ikoninen vaatevalmistaja, jonka lähes kaikki tuntevat – jos ei muusta niin tartaanikuviostaan. Klassisen trenssin kehittäjä tunnetaan myös väljemmästä rainmac-päällystakistaan, jollaisen olen itselleni hankkinut käytettynä.

Burberryn vintage-ikäinen rainmac on ajaton valinta sateiseen päivään.
Burberryn vintage-ikäinen rainmac on ajaton valinta sateiseen päivään.

Oma takkini on arviolta 70-luvulta ja se on tehty täysin puuvillasta. Rainmacin hienous piilee siinä, että se kestää paitsi vettä, myös aikaa. Perusdesing ei ole muuttunut juurikaan ja väljänä se on helppo heittää puvun päälle sateen yllättäessä.

Burberryn vanhemman tuotannon hihat ovat järjestään nykymallistoja lyhyempiä, joten kaltaiseni lyhytkätisen miehen kannattaa ehdottomasti etsiä Burberrya käytettynä. Uutena Burberryn takkeja löytyy mm. Stockmannilta.

Yksi tunnetuimmista rainmacin käyttäjistä on tv:stä tuttu etsivä Columbo, jonka takin on valmistanut espanjalainen Cortefiel.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän