Tyyliniekan ja Miehistömedian yhteinen Road Trip suuntautui heinäkuun alussa aurinkoiseen Turkuun. Matkan tarkoituksena oli tutustua erityisen laadukkaisiin, kaupunkia määrittäviin kohteisiin sekä tietenkin nauttia näiden palveluista.
Päivän täytyttyä korkealaatuisista miehisistä harrasteista ja kiinnostuksen kohteista, illallispaikalta vaadittiin paljon. Paikan sijainnin tuli olla keskeinen, ravintolan piti edustaa rentoa ja välitöntä ruokakulttuuria, makujen oli oltava autenttisía ja ruoan tason tietenkin erittäin korkea.
Tuomiokirkkosillan kupeeseen huhtikuussa 2015 avattu Ovo – Osteria Romana täytti kaikki mainitut kriteerit täydellisesti. Niinpä koko Turku Road Trip -seurue paikallisvahvistuksineen suuntasikin heinäkuisena torstai-iltana kohti Aurajoen rannalla sijaitsevaa Ovoa.
Italialaista ilman kompromisseja
Salla-Maria ja Luca Platania määrittelivät jo aiemmin pikaruoan tason uudelleen Pizzariumillaan. Saman pariskunnan Ovo – Osteria Romana on aidon roomalais- ja eteläitalialaisen ruokansa osalta uniikki. Siinä missä normaali suomalainen italialaisravintola sovittaa ruokansa ns. “suomalaiseen makuun”, ei Ovo jarruttele missään kohdassa. Valtaosa raaka-aineista tuodaan Italiasta ja suurin osa niistä kantaa autenttisuuden takaavia DOP- ja IGP-merkintöjä. Sama alkuperäisyysaste jatkuu myös aluespesifisissä DOCP-viineissä.
Suosittelemme
Raaka-aineet eivät kuitenkaan laita itseään ruoaksi, olivatpa ne kuinka korkealaatuisia tahansa. Ovon keittiöväki onkin valtaosaltaan yhtä italialaista kuin heidän valmistamansa ruoka. Annokset ovat mauiltaan kompleksisia ja herkkiä, mutta silti tyyliltään perinteisiä. Makumaailma on aito ja nousee suoraan Italian maasta ja merestä.
Mikäli sydän halajaa pizzaa, ei Ovoa parempaa valintaa voi tehdä. Pizzariumin tapaan hapanjuuripohjaan leivotut, täytteiltään autenttiset pizzat eivät jätä mitään toivomisen varaa. Aidon pizzan ystävälle Ovo tarjoaa parasta mitä Suomesta saa.
Lompakon ei tarvitse ratkeilla saumoistaan ennen Ovoon astumista. Hintataso on suomalaisravintoloiden keskitasoa, alkuruokien maksaessa n. 6-16 ja pääruokien 16-29 euroa. Kyseessä on siis selkeästi oman rahan paikka.
Loistavaa ruokaa ja lämminhenkistä palvelua
Seurueemme päästyä paikalle meidät ohjattiin nopeasti pöytäämme, joka sijaitsi ravintolan kabinettisalissa. Kaikuva sali nostikin esille ainoan pienen ravintolaa koskevan huomautuksen. Mainittuamme asiasta tarjoilijalle hän vakuutti asian huomioidun ja korjautuvan tulevaisuudessa. Erinomaista!
Illallisvaihtoehdot – mainioilta kuulostaneet äyriäis- ja lihamenu – esiteltiin kattavasti. Valinnat seurueessamme jakautuivat ja arvelimme, ettei tällä kertaa annoskateudelta voisi välttyä kukaan. Onneksi osa seurueesta tiesi aiempien kokemustensa perusteella annokset niin runsaiksi, että jaettavaa kyllä riittäisi. Aperitiivina tarjottu Spumante-kuohuviini vei sujuvasti ajatukset kohti tulevaa ateriaa ja maistui myös alkupalojen painikkeena.
Antipastiannoksina pöytään saapui äyriäiset valinneille mozzarellan kera friteerattua kurpitsankukkaa, simpukoita ja kalmareita, lihan ystävien nauttiessa runsaista leikkele- ja juustolautasistaan. Kaikille yhteisiksi naposteltaviksi tuotiin leipää, kielen mukanaan vieviä lämpimiä, maustettuja oliiveja sekä hummustahnaa. Jo tässä vaiheessa esiin nousi lausahduksia, joiden mukaan illan seuraavaan etappiin siirryttäisiin kävelyn sijaan kierimällä.
Ensimmäinen pääruoka – italialaisittain primi – piti sisällään täyteläisen scampirisoton sekä perunagnocchit. Mainiot gnocchit löytyivät myös liharuoan valinneiden lautasilta tomaattisen pastan ohella. Henkilökunnan suositusten mukaan valitut valko- ja punaviinit osuivat ruoan makuihin täydellisesti. Seurueen tunnelma nousi tässä vaiheessa mukavasti Italian lämpimiin iltoihin.
Toisen pääruoan, secondin, vasikanpaistiannokset koottiin ruokailijoiden silmien edessä näyttävän lihanleikkuun siivittämänä. Merellisempien makujen ystävät nautiskelivat runsaasta äyriäisvalikoimasta, johon kuului klassisten rapujen sekä friteerattujen, erittäin mureiden mustekalarenkaiden ohella myös maultaan herkkää pallasta.
Vaikka illan olisi mainiosti voinut päättää myös napakoilla espressoilla, emme kuitenkaan voineet olla vilkaisematta jälkiruokalistaa. Niinpä eteemme kohta tuotiinkin tiramisuja, jogurttijäätelöä marjoilla sekä tietenkin grappaa ja limoncelloa.
Ovon salihenkilökuntaa voimme tuskin kehua kylliksi. Pöytäseurueemme oli jatkuvasti positiivisen hämmästynyt siitä erinomaisesta tasosta, jolla erilaiset tarpeemme huomioitiin. Tämän lisäksi jokaisesta ruoasta kerrottiin loistavasti sisällön lisäksi poimintoja annoksen alkuperästä. Myös mielipiteet annoksista kiinnostivat aidosti – tämä on aina merkki ravintolan halusta kehittyä vieläkin paremmaksi.
Mikäli ajattelee laadukkaiden ravintoloiden usein jättävän asiakkaansa nälkäisiksi, Ovon kohdalla pelko on turha. Ovo noudattaa italialaisisoäitien runsaiden annosten filosofiaa, eikä seurueestamme kukaan taatusti kaivannut samana iltana iltapalaa. Nälältään vähäisempien kannattaakin hivenen tinkiä suomalaisten perinteisestä “lautanen tyhjäksi” -ajatusmaailmasta, jotta pystyvät maistamaan kaikkia erinomaisia ruokalajeja, eikä annosten jakaminenkaan ole synti.
Road Tripin kruunu
Ovo tarjosi seurueellemme unohtumattoman illan. Autenttiset maut, loistava palvelu ja viehättävä ympäristö sopivat täydellisesti Road Tripin kaupungin helmiä poimivaan teemaan. Huomionarvoisena seikkana ravintola voitti koko porukkamme puolelleen – niin herkkäkielisimmät ruokasnobimme kuin rennon ja rouhean ruoan ystävätkin.
Kiitos, Ovo – Osteria Romana!
Ovo lyhyesti
Ovo – Osteria Romana
Pöytävaraukset ja tiedustelut:
046 9222488
Kenelle?
Pariskunnat, perheet, ystäväseurueet, työporukat
—
Kuvat: Jussi Häkkinen, Anu Rautalin