Öljykriisi naamalla

Kaupallinen yhteistyö: Shave Club Finland

Joskus näkee väitettävän, että parran kasvattaja pääsee pienemmällä vaivalla kuin siloposki. Tähän voin parin vuoden kokemuksella todeta, että paskan marjat. Aamulla kylppärissä kuluu enemmän aikaa kuin rouvalla ja kaappi on täynnä purnukoita ja puteleita.

Siloposkena riitti parranajo muutaman kerran viikossa. Itselläni kokoparran siistinä pitäminen vaatii tarkkaa rajojen siistimistä höylällä tai veitsellä vähintään yhtä usein, öljyämistä kerran päivässä, törröttävien individualistikarvojen napsimista ja parturissa ravaamista. Tämän lisäksi tulee parran pesu ja hoito vähintään joka toinen päivä, sillä naamakarvat keräävät huomattavasti enemmän epäpuhtauksia kuin hiukset. Kun lisäksi kasvojen iho protestoi säännöllisesti karvoja vastaan hilseilemällä ja kesimällä, olisi monin verroin vaivattomampaa ja edullisempaa vetää siloposkena.

Ja jos olet kironnut triplasuperturboplatinaterien menekkiä ja hintaa, suosittelen vilkaisemaan partaöljyjen ja -saippuoiden hintoja. Et tule yllättymään iloisesti. Kaiken kaikkiaan parran ja kasvualustan siistinä ja puhtaana pitämiseen saa helposti kulumaan 50-80€ kuussa. Ja tässä siis oletan, että Tyyliniekan lukijat eivät tavoittele naturellia, kirjepommeja metsämökissä väsäävän erakkoskitsofreenikon ajatonta tyyliä, vaan haluavat näyttää huolitellulta ja tyylikkäältä.

”Hei beibe. Haluutsä haistaa mun partaa?”

Aloitellaan partaöljyistä. Kun kokeilin ensimmäistä kertaa parran kasvatusta, ensimmäisenä tuotteena vastaan tulivat partaöljyt. Öljyt hoitavat kasvojen ihoa ja pitävät parran ja viikset terveenä, kiiltävänä ja mukavan tuntuisena. Partaöljy myös tuoksuu hyvältä ja tarjoaa mahdollisuuden lisätä öljyisen tyyliniekan iskurepertuaariin uuden, taatusti tehokkaan repliikin, ”Hei beibe. Haluut sä haistaa mun partaa?”

Öljy myös estää parran kuivumista ja kuulemma myös kaksihaaraisten muodostumista etenkin pitkissä parroissa. Koska öljyn valmistaminen on melko helppoa vaikkapa omassa keittiössä, on netti pullollaan erilaisia valmistajia joista suurin osa tuntuu vetoavan hipsterimiesten ironiantajuun. Brändeistä löytyy samanlaisia hassuja nimiä kuin käsityöoluista. Öljyjen etiketeissä on karhuperhettä, vihaista norjalaista, rehellistä amishia ja villiä williamia. Ja koska pelkästään Amazonista löytyy hakusanalla beard oil vajaa tuhat tulosta, valmistajia on satoja ja pienten purtiloiden hinnat heittelevät 15-50€ välillä, raapii aika moni noviisi kasvustoaan hämmentyneenä.

Suosittelemme

Jos nenän alla tuntitolkulla viipyilevä palavan rengastehtaan tai keski-ikäisen napolilaisen rattopojan kivespussien tuoksu ei miellytä, olet juuri vetänyt vessanpöntöstä pari kymppiä.

Hankintariski öljyjen kohdalla on myös korkeahko, sillä tuoksut voivat olla hyvinkin voimakkaita ja erikoisia. Jos nenä alla tuntitolkulla viipyilevä palavan rengastehtaan tai keski-ikäisen napolilaisen rattopojan kivespussien tuoksu ei miellytä, olet juuri vetänyt vessanpöntöstä pari kymppiä. Oma tuoksu löytyykin vain testailemalla eikä tähän ole oikotietä. Aikaa ja rahaa kuluu.

Partaöljyjä.

Kannattaakin aloittaa suurimpien valmistajien tuoteperheistä, koska näiltä löytyy useimmiten samasta tuoksuperheestä tuote sekä parran pesuun, hoitoon että viiksien vahaamiseen ja pidemmän parran muotoiluun. Omaa tuoksua voi näin lähteä etsimään vaikkapa piirun verran edullisimmista partasaippuoista. Tuoksumaailma on myös suuremmilla valmistajilla vähemmän räväkkä.

Partaöljyjen käytön harjoittelu kannattaa aloittaa neutraaleista tuoksuista. Tällaisia ovat mm. Beard Brandin Blank Slate ja Shave Clubin Natural. Neutraalin öljyn kanssa on helppo harjoitella käyttöä sekä etsiä itselle sopiva määrä ja käyttötiheys. Neutraalit öljyt ovat yleensä myös edullisempia. Tämän jälkeen ei sitten muu auta kuin aloittaa oman tuoksun ankara etsiminen. Onneksi tuoksuja on jo mahdollista testailla myös kotimaisten nettikauppojen kivijalkakaupoissa, joita alkaa löytyä jo suurimmista kaupungeista.

Partaöljyn käytöstä löytyy siitäkin YouTube-videoita suurin piirtein yhtä paljon kuin kissavideoita. Loppukädessä homma ei ole kovin vaikeaa. Annostelet kämmenkuppiin kokemuksesi mukaan sopivan määrän öljyä, lämmität öljyä hieromalla käsiä yhteen ja levität öljyn huolella. Tämän jälkeen voit harjata kammalla parran niin että öljy levittyy tasaisesti. Samalla kannattaa myös harjata kasvojen ihoa, jotta öljy levittyy kasvoille, herättelee verenkiertoja, kuorii ihon ja poistaa parrasta hilseen, ruoantähteet ja viikonlopun rientojen jälkeen partaan muuttaneet eliömuodot.

Öljyn määrä ja hoitokertojen määrä on sitten yksilöllistä. Joillekin riittää useissa ohjeissa mainittu viisi tippaa tai kolikon kokoinen määrä. Allekirjoittaneen parta ja etenkin kuivuva ja hilseilevä iho vaatii öljyä useammin ja enemmän.

Tulevissa jutuissa tulen kirjoittamaan hieman enemmän testejä eri öljyistä. Ensimmäisen käsittelyn saa alan pioneeri Beard Brand.

Juttusarja tehdään yhteistyössä Shave Club Finlandin kanssa.
Shave Club Finland

Lue lisää