Nopein britti-SUV on tässä – Jaguar F-Pacen pohjalta tehty Lister Stealth yltää 314 km/h:n huippuihin

Lamborghini Urus ja Bentley Bentayga Speed kuuluvat maailman nopeimpiin katumaastureihin kolmensadan paremmalle puolelle yltävien huippunopeuksiensa myötä. Nekin jäävät kuitenkin ihmettelemään brittispesialisti Listerin virittämän Jaguar F-Pacen takavaloja.

Jaguareja jo vuosikymmenten ajan tuunanneen Listerin uusin luomus on tehty F-Pacen huippuversion, eli mekaanisesti ahdetulla viisilitraisella V8:lla ryyditetyn SVR:n pohjalta. F-Pace SVR muuttuu virityspajan käsittelyssä Lister Stealthiksi, jonka luvataan olevan saarivaltakunnan nopein ja tehokkain SUV. Tehokatumaasturi jää harvinaiseksi herkuksi, koska autoja aiotaan valmistaa ainoastaan 100 kappaletta koko maailman markkinoille.

Hintakaan ei sovi ihan joka kukkarolle, koska Stealthista pyydetään Ison-Britannian kotimarkkinoillakin reilut 109 000 puntaa, eli yli 34 000 puntaa enemmän kuin vakiokuntoisesta F-Pace SVR:stä. Rahalle saa kuitenkin vastinetta ainakin teholukemien myötä, koska Lister Stealthissa on peräti 676 heppaa ja 720 newtonmetrin maksimivääntö. 126 hevosvoiman ja 40 newtonin lisäpotku on saatu aikaan ahtimen uusien hihnapyörien, paremman ilmansuodatuksen, räätälintyönä tehdyn välijäähdyttimen sekä uuden moottorinohjaussoftan avulla.

Lister lupaa, että Stealth pinkaisee 60 mailin tuntinopeuteen (96 km/h) vain 3,6 sekunnissa, ja huippunopeuttakin riittää 314 km/h:n verran. Vakioauton vastaavat arvot ovat 4,1 sekuntia ja 283 km/h, joten virityksen tulokset ovat konkreettisesti nähtävissä. Lisäksi Lister jätti äskettäin kiihdytyssuoralla taakseen Aston Martin DBX:n Lamborghini Uruksen ja Bentley Bentaygan ohella, joten tuning-pajan lupaukset eivät ole tuulesta temmattuja.

Suosittelemme

Kasvanut teho näkyy myös ulospäin, koska Stealthia varten on kehitetty hiilikuituinen korisarja. Se koostuu vakiota aggressiivisempien puskurien lisäksi lokasuojanlevityksistä, uusista sivuhelmoista sekä takanäkymiä dominoivasta isosta diffuusorista. Häijyä ulkonäköä on haettu myös Vossenin käsialaa olevien 23-tuumaisten pyörien avulla. Ne ovat Listerin mukaan Stealthin ainoa komponentti, jota ei ole valmistettu saarivaltakunnassa.

Asianmukaisista soundeista huolehtii hiilikuitupäillä höystetty pakoputkisto, joka on tehty ruostumattomasta teräksestä. Jarrujakin on kohennettu kasvaneiden voimavarojen ehdoilla, ja yksilöllisyys viimeistellään sisustan värivalikoimalla. Sisätiloihin on nimittäin tarjolla peräti 36 eri sävyä, kun taas mm. kojelaudassa, penkeissä ja ratissa kulkevat tikkaukset voi valita 90 eri värin joukosta.

LähdeCarscoops

Lue lisää