Kuukauden kynä: Montblanc 163 Classique Meisterstück Rollerball Pen Platinum Line

Kaupallinen yhteistyö: Care of Carl

Mustekynät ovat tyylikkäitä esineitä, jotka ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, mutta joihin syvällisempi perehtyminen on odottanut oikeaa hetkeä. Vaatteiden, kenkien ja kellojen tapaan kyseessä on minulle elämän pieni nautinto, jossa yhdistyvät käytännöllisyys ja pienen pieni, terveellä tavalla turhamainen oman tyylin esilletuominen. 🙂

Mustekynissä on tietynlaista kiehtovaa salaperäisyyttä, kun menemme kuulakärkikynän tuolle puolelle. Kuinka monelle meistä tulee sanasta “mustekynä” mieleen mustepullosta hankalasti täytettävä, teräväkärkinen kynä, jolla allekirjoitetaan sopimuksia ja jonka kanssa pitää olla tarkkana, jotta muste ei sotke valkoista paitaa? Aivan, mustekynällä on vahvat perinteet ja mielikuvat.

Kuukauden kynä: Montblanc 163 Classique Meisterstück Rollerball Pen Platinum Line

Mustekynien lyhyt oppimäärä

-- MAINOS --

Mustekynät voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri luokkaan. Näistä yleisin on meille kaikille tuttu ja turvallinen kuulakärkikynä. Nämä kynät ovat turvallisia juuri sen takia, että niiden vuotamista ei ole tarvinnut pelätä. Toisaalta tämä on johtanut siihen, että toisessa ääripäässä olevat mustetäytekynät ovat turhaan kärsineet maineesta, jossa tahroja on muuallakin kuin paperilla. Tähän väliin asettuu pallokärkikynä, jossa yhdistyy huolettomalla tavalla edellä mainittujen kynätyyppien parhaat puolet.

Mustekynien mallit haltuun: 

  • Kuulakärkikynä (ballpoint pen)
  • Pallokärkikynä (rollerball pen)
  • Täytekynä (fountain pen)

Tässä kohtaa haluan tuoda esille mustekynän ekologisen puolen. Toisin kuin voisi luulla, on laadukkaaseen mustekynään investointi ekoteko. Laatukynän ehdoton etu on pitkäikäisyys, sillä sitä voidaan huoltaa (yleensä runsas vesipesu riittää), siihen saa varaosia ja mustesäiliön voi joko täyttää tai vaihtaa. Tämä asia unohtuu helposti, jos on tottunut käyttämään kertakäyttöiseksi valmistettuja kyniä.

Montblanc 163 Classique Meisterstück Rollerball Pen Platinum Line

Kuukauden kynä -teeman aloittajaksi valikoitui yhden kynämaailman legendaarisimman valmistajan, Montblancin, 163 Classique Meisterstück Rollerball Pen Platinum Line, joka on nimensä mukaisesti pallokärkikynä. Syy valintaan on helppo lähestyminen mustekynien maailmaan laadusta tinkimättä.

Montblancin kynä on helppo tunnistaa kynän päässä olevasta logosta.

-- MAINOS --

Puristien mielestä täytekynä on ainoa oikea vaihtoehto ja olen itsekin osittain samaa mieltä. Löydän kuitenkin omassa maailmassani kynille erilaisia käyttötarkoituksia ja myös mielentiloja, joihin sopivat erityyliset kirjoitusvälineet. Lisäksi olen opetellut siihen, että minulla on varmuuden vuoksi mustekynä useamman puvuntakin povitaskussa, etten ole yllättävässäkään tilanteessa allekirjoituskyvytön.

Platinalla viimeistelty Montblanc 163 Classique Meisterstück Rollerball on oma valintani ns. arkikynäksi, joka pienikokoisena kulkee vaivattomasti mukana ja jonka kirjoitustuntuma on silkinpehmeä, suorastaan ylellinen. Omaan pieneen käteeni Classique-malli sopii mainiosti ja perinteiseen kuulakärkikynään verrattuna terä kulkee kuin itsestään paperilla jättäen tasaisen kauniin jäljen.

Montblacn 163 Classique Meisterstück Rollerball Pen Platinum Line
Montblacn 163 Classique Meisterstück Rollerball Pen Platinum Line on erinomainen käyttökynä.

Mikäli käteni olisi suurempi tai suosisin suurempaa kynäkokoa, suuntaisin katseeni isompikokoiseen Montblanc 162 Meisterstück Rollerball LeGrand Pen Platinum Line -pallokärkikynään.

Lyhyellä mustekynien oppimäärälläni olen oppinut kiinnittämään huomioni kynän ergonomiaan, eli miten luontevasti kynä asettuu käteen ja kuinka sopiva painopiste kynäotteessa on. Omassa kädessäni 163 Classique Meisterstück Rollerballin painopiste on hiuksenhienosti etupainoinen, joten minun ei tarvitse painaa terää paperia vasten, vaan teksti soljuu musteen tavoin vaivattomasti. Samanlainen onnistumisen tunne tulee, kun hallitset kymmensormijärjestelmän ja virheetöntä tekstiä syntyy näppäimistöön tai ruutuun katsomatta.

Montblanc 163 Classique Meisterstück Rollerball Platinum Line on valmistettu mustasta hartsista, jonka yksityiskohdat on platinoitu.
Montblanc 163 Classique Meisterstück Rollerball Platinum Line on valmistettu mustasta hartsista, jonka yksityiskohdat on platinoitu.

Montblancin kynän mukana tulee tyylikäs säilytysrasia.
Montblancin kynän mukana tulee tyylikäs säilytysrasia.

Omien kokemusteni valossa suosittelen Montblanc 163 Classique Meisterstück Rollerball -kynää kaikille, jotka arvostavat ylellistä kirjoitustuntumaa, laadukasta viimeistelyä ja huollettavuutta. Mikäli etsit ensimmäistä arvokynääsi, Montblanc on itseoikeutettu valinta. Montblancin kirjoitusvälineitä myy mm. Care of Carl.

Montblanc – kynämaailman Ferrari

Montblancin historia ylettyy vuoteen 1906, jolloin yrityksen perustajat aloittivat laatukynien valmistamisen. Legendaarisen nimensä yritys otti itselleen neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1910, kun yritys esitteli ensimmäisen Rouge et Noir -nimeä kantaneen kynämallinsa perään toisen kynämallin nimeltä Montblanc. Vuonna 1924 Montblanc otti käyttöön Meisterstück-nimen, jota käytetään yhä tänäänkin valmistajan korkealuokkaisimmissa ja arvokkaimmissa kynissä.

Montblanc valmistaa eri mallisia mustekyniä eri kokoluokissa (sekä laadukkaita tusseja), joista yleisimmät ovat hillitymmän kokoiset Classique-malliston kynät, sekä isompikokoiset LeGrand-kynät. Tämän lisäksi pallokärkikynissä on näiden väliin asettuva Midsize-kokoluokka. Montblanc-kynien numerointiin ei ole enää yksiselitteistä vastausta, mutta yksinkertaistettuna asian voi ilmaista “mitä isompi numero, sitä isompi kynä”. Tähän löytyy toki poikkeuksia. 🙂

Mustesäiliön vaihtaminen on tehty helpoksi.

Montblancin mustekynien maine perustuu osaltaan pysyvyyteen; vaikka uusia malleja tulee tasaiseen tahtiin, on vuosikymmeniäkin sitten ostettu kynä täysin kuranttia tavaraa, sillä siihen saa aina oikeanlaista mustetta (eri väreissä), uusia varaosia ja tarpeen vaatiessa myös huoltopalvelut.

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

1 KOMMENTTI

  1. Eikös se perinteisin mustekynä ole kuitenkin se mustepulloon kastettava malli, eikä mikään noista mainituista. Pitäisikö siis sanoa että mustekyniä on neljää eri sorttia, eikä kolmea?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tyylikäs paluu – Kämmen esitteli uusia käsineitä

Kämmen on Tyyliniekan pitkäaikainen ihastus, joka on viettänyt pari vuotta hiljaiseloa. Nyt Kämmen on tehnyt paluun uusilla käsineillään. Ne joille...

Crockett & Jones x Tärnsjö -kenkämallisto juhlistaa 10-vuotiasta Care of Carlia

Crockett & Jones x Tärnsjö -kenkämallisto juhlistaa miesten tyyliin erikoistuneen Care of Carl -verkkokaupan 10-vuotista taivalta. Juhlavuotensa kunniaksi Care of...

Sanders Tampere on tyylikäs nahkasaapas arkipukeutumiseen

Sanders Tampere on miesten vaateliike Herrainpukimon suunnittelema kenkämalli, joka sopii monipuolisesti miesten arkipukeutumiseen. Turkulainen Herrainpukimo tunnetaan laadukkaista mittavaatteistaan ja erilaisista...

Luottoneule

Jokaisella pitäisi olla luottoneule, joka menee päälle aina kuin mahdollista. Minulle se on suomalaisen Alpan alpakanvillainen Crew Neck Lite,...

Joensuun vaateliikkeet

Joensuu on yliopistokaupunki Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa. Koska Leevi and the Leavings laulaa tunnetussa kappaleessaan "vaihdan farkut verkkarihousuun", oli minulla aasinsiltamainen...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...
Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.