Kukkakimppu viikonlopuksi: työpajasta rentoutumista sekä kauneutta kotiin

Kaupallinen yhteistyö: Kukkahuone Rönsy

Miltä kuulostaisi mahdollisuus tehdä itse kukkakimppu? Varmasti monella muullakin kuin minulla on joskus käynyt mielessä kuinka hienoa olisi, kun osaisi tehdä itse kukka-asetelmia. Kukkahuone Rönsy päästää toteuttamaan näitä unelmia työpajoissa, joissa jokaisella on mahdollisuus oppia kimpunteon perusasioita ja rauhoittua hetki käsillä tekemisen äärellä.

Kukkahuone Rönsyn työtilat sijaitsevat floristi Riikka Valkeamäen kodin yhteydessä.

Kukkahuone Rönsyn Riikka Valkeamäen tausta kädentaitojen ohjaajana poiki idean työpajoihin. Ohjaaminen on vahva osa Riikkaa ja hän halusi jakaa käsillä tekemisen iloa ja tunnetta myös kukat materiaalina.

Työpajoihin osallistuminen on helppoa, sillä osallistumismaksu pitää sisällään kaiken materiaalin ja työskentelyvälineet.

Työpajoihin voi osallistua kuka tahansa kukista innostunut, vaikka aikaisempaa kokemusta kukkasidonnasta ei olisikaan. Osallistumismaksu pitää sisällään materiaalien lisäksi kaiken tarpeellisen työtarvikkeista pakkausmateriaaleihin. Tällä kertaa kurssilla oli myös mukana henkilöitä, jotka olivat osallistuneet jo aiemminkin ja halusivat uudelleen viettää hetken kukkien kauneuden äärellä.

Kukat ja materiaalit odottavat pöydällä kurssilaisia kukkareseptin kera.

Työpajoissa yleensä Riikka tarjoaa osallistujille kukkareseptin, jonka mukaan kukat poimitaan itselle työstettäväksi. Reseptissä on kuitenkin hieman joustonvaraa ja esimerkiksi omaan kimppuuni laitoin pari mustikanvarpua enemmän, jotta kimpusta tuli täyteläisempi.

Kimppuun päätyi myös hieman erikoisempi kukkia ja kasveja, kuten unikon siemenkotia.

Työpajoissa myös tutustutaan uusiin materiaaleihin ja kukkiin. Tällä kertaa esimerkiksi pöydältä löytyi kuivattuja lupiineja ja horsmia, jotka sopivat erittäin hyvin syksyisen kurssin teemaan. Kukat valitaan yleensä vuodenajan ja ajankohdan mukaan ja myös tästä syystä kurssien kasvit ja kukat vaihtelevat sekä pysyvät monipuolisena.  Lisäksi luonnon villikasvit ovat tärkeä osa Kukkahuone Rönsyn tyyliä. Tämä näkyi myös kurssin kukkareseptissä, sillä vihreää kimppuun toivat muun muassa mustikanvarvut ja vadelmanoksat.

Riikka esittelee työpajan materiaalivalintoja. Syksyiseen kimppuun sopii myös kuivatut lupiinit ja horsmat.
Kukkareseptin kukista kukin osallistua sai lähteä rakentamaan mieleistään kukkakimppua. Kukkahuone Rönsyn Riikka havainnoillistaa runsaat materiaalit pöydällä edessään.

Kukkareseptin kukista sai runsaan kukkakimpun, jossa oli monipuolisesti useita kukkia ja luonnonmateriaaleja. Jokainen osallistuja käsitteli materiaaleja eri tavalla ja omilla valinnoillaan muun muassa vaikuttivat kimpun muotoon ja katseenvangitsijoihin. Olikin erittäin hauska nähdä kuinka monenlaisia uniikkeja kimppuja osallistujat saivat aikaan samoista materiaaleista.

Suosittelemme

“Hyvänä lähtökohtana on käyttää kimpun perustana vihreästä muodostuvaa “pesää”, jonka ympärille kimppua lähteä kokoamaan”, ohjeistaa Riikka. Mustikanvarvut ovat kaunis luonnonmateriaali, joka sopii tehtävään loistavasti.
Napakka, mutta ei liian tiukka, ote on tärkeää, jotta kukkia pystyy työstämään, lisäämään ja poistamaan kimpusta. Spiraalimainen asettelu ei vielä itsellä luonnistunut mallikelpoisesti.

Sen lisäksi että Riikka järjestäjää kursseja, joihin kukin voi yksittäin ilmoittautua, Riikka pitää työpajoja myös yrityksissä ja työyhteisöissä. Omasta mielestäni kurssi olisikin oikein mukava lisäys esimerkiksi työkykyä ylläpitävään toimintaan. Lisäksi kursseja voi tilata vaikkapa kaveriporukalle esimerkiksi polttari-ohjelmaksi tai vaikkapa perheelle, jossa yhdessä tehdään perheen ajankohtaiseen juhlaan kukkakimppuja koristeiksi vaikka juhlapöytiin. Riikka liikkuu pitämässä kursseja ja työpajoja ympäri Pirkanmaata, ja joustavasti myös muualla päin Suomea.

Kurssilla opettelimme myös kimpun sidontanarun käyttöä. Sorminäppäryydellä sidonta onnistui, vaikka käsiä käytössä olisikin vain kaksi ja joista toinen piteli kimppua nipussa.

Mielestäni kurssi oli hauska kokemus. Sen lisäksi, että pääsee työskentelemään kukkien kanssa, mikä on monen pikkutytön haave, sai työpajassa hyviä perusvinkkejä. Opastusta saimme erityisesti spiraalimaisesta kukkien asettelusta. Spiraalin avulla on helppo hallita kimpun ilmavuutta ja eri kukkien tasoeroja asettelussa. Täytyy kyllä myöntää, että ainakin omalta kohdaltani spiraalit eivät ihan vielä luonnistuneet.

Kurssin päätteeksi kukin sai vielä pakata oman kimppunsa matkaan asianmukaisesti. Riikka antoi vinkin silkkipaperin käytöstä tuomaan finessia viimeistelyyn.

Tämän lisäksi opimme kuinka kimppu sidotaan kiinni sidontanarulla sekä tekniikkaa varsien leikkaamiseen ja viimeistelyyn. Lopuksi vielä saimme vinkkejä kukkien paketoimiseen, silkkipaperilla kaunistaen.

Siinä se on – valmiina matkaamaan kohti kotia!

Työpajaan oli varattu aikaa noin kaksi tuntia, mutta pääsääntöisesti noin reilussa tunnissa kaikki olivat kimppunsa saaneet valmiiksi.  Erityisesti kiireisen viikon jälkeen, täysi keskittyminen vain edessä oleviin kukkiin tyhjensi hyvin päässä pörräävät ajatukset ja mielen ylikierrokset. Työpaja toimi hyvänä rentoutumishetkenä.  Lisäksi elämys on myös pitempiaikainen, sillä tekemänsä kimpun saa luonnollisesti mukaan kotiinsa ilahduttamaan ja kaunistamaan kotia.

Riikan työhuoneen edusta kotonaan on myös somistetu kauniisti erilaisin kasvein.

Kukkahuone Rönsy on perustettu kesällä 2017. Floristi Riikka Valkeamäki toimii omassa kotistudiossaan Lempäälässä, mikä mahdollistaa joustavan asiakkaiden palvelun sekä perheen yhdistämisen yrittämiseen. Rönsyn sidontatyöt ovat luonnollisia ja vapaita. Ne rönsyilevät ilmavasti Suomen luonnon materiaaleja hyödyntäen ja vuodenaikoja seuraten.  Jokainen Rönsyn sidontatyö on uniikki, tilaajan toiveiden mukaan suunniteltu ja toteutettu. Rönsy tarjoaa myös viikkopukettipalveluita niin yrityksille kuin yksityisille, juhlakukkasomistuksia myös Pirkanmaan ulkopuolelle ja kimpputyöpajoja yksityisten kurssi-iltojen lisäksi yrityksille ja yhteisöille.

Lue lisää