Kokoa juustotarjotin ja herkuttele, juhlaan tai arkeen

Juustotarjotin on erinomainen joulun herkutteluihin, mutta yhä useampi kokoaa juustotarjottimen myös arkena.  Kävin haastattelemassa Juustosopin Eija Ahvenjärveä kootakseni teille parhaat vinkit juustotarjottimen koostamiseen.

Juustoista on tullut myös entistä suositumpi lahja, ja laadukkaalla juustolla voi hyvin korvata perinteisen joulukukkatervehdyksen. Juustot aseteltuna tarjoiluastialle juustoveitsien kera on loistava lahjaidea, josta voi nauttia isommallakin porukalla.

Suomalaisten juustotietous ja myös erilaisten juustojen kulutus on lisääntynyt.  Kun tuntemus lisääntyy, myös uskallus kokeilla uusia juustoa lisääntyy. Usein myyntitiskille asiakas tuleekin kysyen ”Mitäs uutta?”, ja tämän kysymyksen todistin myös itse monesti haastattelun lomassa.

Suosittelemme

Juustotarjottimen koostamisessa helppo ohjesääntö on ”ei se määrä, vaan se laatu”. Usein jopa yksikin laadukas juusto riittää.  Sopiva määrä juustoja tarjottimelle on maksimissaan 3-5. Enempää ei kannata esille laittaa kerralla, koska makupalettikin menee helposti sekaisin. Juustotarjottimen koostamisessa voi olla mielessä myös tietty teema, kuten valita juustot tietyn maan mukaan. Usein mielletään, että tarjottimella tulisi olla sekä kovia että pehmeitä juustoja, mutta esimerkiksi sinihomejuuston voi aivan hyvin jättää pois, mikäli se ei ole omaan makuun sopiva.

Tällä kertaa juustotarjottimelle valikoitui kotimainen Juustoportin Viinitarhurin juusto vuohenmaidosta, lampaan raakamaidosta tehty ranskalainen Ossay-Iraty, tryffelituorejuustotäytteinen tryffeli-brie, englantilaista champagne cheddaria lehmänmaidosta sekä ranskalaista roquefort papillon -sinihomejuustoa. Lisukkeena oli muun muassa Hommanäsin hyytelöitä ja Bonvallisin ohutta hunajahunnutettua leipää.

Myös esillepanolla on suuri merkitys. Kun on valittu laadukkaat juustot, kannattaa myös satsata tarjoiluun. Iloisen Keittiön tarjoiluastiat ja juustoveitset kruunasivat juustonautinnon.  KitchenCraftin Artesànin nykyaikainen liuskekivinen tarjoilualusta sekä veitset ovat setti, joka on erityisesti tarkoitettu juustojen tarjoiluun. Setistä löytyy kolme erilaista puukahvaista veistä, erilaisille juustoille.

Tämän lisäksi saman sarjan liuskekivikerrostarjotin tuo kerroksellisuutta esillepanoon. Tarjottimessa on myös metallinen nostokahva. Tämä on yleisestikin sekä kaunis että kätevä lisä tarjoilupöytään. Kaksikerroksiseen tarjottimeen kuuluu lisänä lasikupu sekä akaasiapuusta oleva alusta. Tarjottavat saa näin helposti suojattua kuvulla tarvittaessa. Liuskekiven rouhea ilme sekä ilmeikäs musta väri sopii tyylikkäästi juustojen tarjoiluun. Sekä tarjotin-veitsi -setti ja kerrostarjotin tulevat tyylikkäissä pakkauksissa, ja ovat myös yksittäin hyvä lahjaidea.

Erilaisten hillojen ja hyytelöiden tarjoiluun sopii pienet, reilun desin, lasipurkit. Silikonitiivisteisen kannen ansiosta purkin saa suljettua ilmatiiviisti helposti ja tarjottavat on kätevät nostaa kylmään kansien kanssa tarjoiluastioissaan.

Juustotarjotinta kootessa tulee juustoille antaa pääosa. Juustotarjotin ei välttämättä kaipaa lisukkeita ja esimerkiksi kovat juustot eivät kaipaa leipää ja keksejä kaverikseen. Piparkakut ovat kuitenkin suosittuja tähän vuodenaikaa sini- ja valkohomejuustojen kaverina. Erityisesti suolakeksejä Juustosopin Eija neuvoo tarjottimen lisukkeena välttelemään, sillä suola varastaa liikaa huomiota juustojen maulta.  Eijan suositukset juustotarjottimen lisukkeiksi ovat hillot ja hyytelöt, hedelmistä kypsä päärynä ja hunajameloni sekä lisäksi pähkinät.

Joulu on Suomessa juustojen suurinta sesonkia ja tarjolla myös on hurja määrä sellaisia juustoja, joita ei muina sesonkeina saa. Paras hetki ajoittaa juustojen osto on kuitenkin mahdollisimman lähellä varsinaista herkutteluhetkeä. Tarjoiluun vinkkinä, että juustot tulee temperoida ennen tarjoilua. Tämä tarkoittaa suomeksi, että juustot tulee nostaa huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Kypsät kovat juustot kaipaavan eniten temperointiaikaa, tuorejuustot puolestaan vain hetken. Onkin hyvä pohtia ennen tarjoilua, paljonko juustoa todennäköisesti syödään ja nostaa huoneenlämpöön vain se määrä.

Maisteluraatimme suosikiksi tarjottimen juustoista nousi Ossay-Iraty. Erityisiä huokailuja synnytti viikunasinapin ja juuston yhdistelmä. Oma ihastukseni viikunasinappiin syntyi viime kesänä Saksassa ja onneksi reilun viikon takaiselta Frankfurtin matkalla löysin viikunasinappia kotiin tuomiseksi. Juustosopin Eija vinkkasikin, että joulunaikaan omatekoisia sinappeja kannattaa maustaa ennakkoluulottomasti myös juustojen seuraksi.

Haluamme toivottaa kaikille oikein maukkaita herkutteluhetkiä juustojen parissa!

 

Juustosoppi on vuonna 1989 perustettu juustojen erikoismyymälä. Tampereen Kauppahallin myymälä on päämyyntipaikka, mutta tämän lisäksi voit ostaa juustoja heidän myyntiautostaan tai Matkahuollon toimituksella. Juustosopin valikoimista löytyy niin kotimaisia kuin ulkomaisia tuotteita, myös pientuottajilta, sekä oivia kavereita juustolle, kuten hilloja ja hyytelöitä. Asiantunteva henkilökunta auttaa valitsemaan juuri sinulle sopivat vaihtoehdot ja esimerkiksi kaikki juustotarjottimen tarjottavat löydät helposti yhdellä käynnillä Juustosopista.

Iloinen Keittiö maahantuo keittiö-, leivonta- ja ruuanlaittovälineitä sekä liikelahjoja Iso-Britannista ja Saksasta.  Verkkokaupan lisäksi ostoksia pääsee tekemään erilaisten tapahtumien, kuten messujen, yhteydessä ja lisäksi heidän jälleenmyyjiään löytyy ympäri Suomen. Iloisen Keittiön juuret ulottuvat vuoteen 2006, jolloin insinööri lähti pohdiskelemaan mitä sitä loppuelämän työkseen tekisi. Myyntipaikat ja aikataulun löydät Iloisen Keittiön nettisivuilta. Esimerkiksi jouluun asti Iloisen Keittiön tuotteita löydät Lempäälän Ideaparkin Pop-Up myymälästä. Verkkokaupasta löydät herkutteluhetkiin muun muassa juustoveitsisettejä. Mikäli ihastuit artikkelin tarjottimiin, ota yhteyttä sähköpostitse iloinen.keittio (a) gmail.com tilauksen tekemiseksi.

 

 

Lue lisää