Kirja-arvostelu: Essentialismi

Kiireinen nykyihminen kärsii lukemattomien houkutusten ja itselleen asettamien mahdottomien vaatimusten alla. Elämässä olisi kaikkea kivaa johon haluaisi sotkeutua, mutta vuorokauden tunnit eivät riitä. Töiden lisäksi pitäisi venyä puolison, lasten, ja ystävien vaatimuksiin, sekä ehtiä antaa aikaa tärkeille harrastuksille. Liikkua ja nukkuakin pitäisi. Mikä neuvoksi kaaokseen?

Ensi täytyy tietää mikä oikeasti on itselleen tärkeää, ja siihen voi löytyä apua Basam Booksin uutuuskirjasta Essentialismi. Alunperin vuonna 2014 julkaistu kirja on noussut bestsellerin asemaan, ja on tarjolla nyt myös suomenkielisenä versiona. Kirja lupaa paljon: essentialistista elämäntapaa noudattava kykenee keskittymään itselleen tärkeisiin asioihin ja saavuttamaan niissä haluamiaan tuloksia – sen sijaan, että pomppisi jatkuvasti muiden vaatimusten mukaan.

Kyseessä ei ole bisneskirja

Essentialismi -kirjan takaa löytyvä Greg McKeown luennoi essentialistisesta johtamisesta ja elämäntavasta yleensä nimekkäille suuryrityksille. Siitä huolimatta kirja ei ole bisneskirja. Essentialismia voi hyödyntää mitä ikinä haluaakaan saavuttaa, koskevatpa tavoitteet sitten liike- tai perhe-elämää, kunnon kohottamista, tai vaikkapa kello- tai sikarikaapin tasonnostoa. Essentialisti kysyy itseltään mikä on oleellista, pystyy sen ansiosta keskittymään oleelliseen ja saavuttaa siten väistämättä päämääränsä.

Essentialismi, ISBN: 9789527240977

Essentialismin ydin on keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Jos normipäivänä säheltää puolihuolimattomasti kymmentä eri askaretta, ei niistä yhdessäkään saa aikaan kuin minimaalista kehitystä. Kun keskittyy kerralla vain yhteen, kaikkein tärkeimpään asiaan, saa siinä aikaan huomattavaa kehitystä – etenkin päivästä toiseen toistettuna.

Ensimmäinen tehtävä on tietenkin miettiä mitä oikeasti haluaa. Mikä minusta tulee isona? Millaisia haluan lasteni olevan aikuisina? Millaisen terveydentilan haluan ja mitä olen valmis tekemään sen eteen? Keskitynkö vaatekaapin rakentamisessa laatuun vai määrään?

Essentialisti tietää mitä haluaa, jonka jälkeen eteen tulevat valintatilanteet ovat helppoja. Essentialisti keskittyy päämääräänsä, ja sanoo KYLLÄ ainoastaan niille asioille, jotka vievät maalia kohti. Kaikille muille asioille sanotaan jämäkästi EI. Vaikka sosiaalinen paine pakottaisi tekemään jotain, essentialisti pysyy jämäkkänä. Ei, en halua tätä työtä, vaikka palkka onkin houkutteleva, sillä se ei vie minua kohti tavoitettani. Ei, en lähde tänään jatkoille, koska minulle on tärkeämpää nukkua hyvin kuin hillua baarissa pilkkuun asti. Ei, en osta lähes aitoa rantarolexia vaikka halvalla saisi, vaan säästään aitoon ajannäyttäjään.

Konkreettisia työkaluja

Kirja antaa konkreettiset työvälineet essentialistiseen elämäntapaan. Vinkit tulevat vankan rautalangan muodossa, joten tästä on helppo ottaa opikseen. Uskon kirjan sopivan lähestulkoon jokaiselle, koska kyse on niin yleispätevistä neuvoista. Esimiesasemassa olevat arvostavat kymmensivuista liitettä essentialistisesta johtamisesta.

Pidin kirjasta, jonka suorastaan ahmin läpi kahdessa illassa. Sen sisältö on suurelta osin tuttua monista muista 2010-luvulla ilmestyneistä kirjoista, mutta monia niistä ei valitettavasti ole suomennettu. Bisnespuolelta asiaa lähestyvän kannattaa tutkia tätä esimerkiksi yhdessä Ray Dalion Principles:in kanssa jos vain englannin kieli taittuu.

Kirjansa suomeksi lukevan kannattaa tutustua tähän myös erinomaisen suomennoksen takia. Pari insinöörin silmään osunutta sanavalintaa voi antaa anteeksi, sillä kokonaisuus on mainio etenkin vaivaa nähdyn lähdeluettelon ansiosta. Suomentaja Antti Immonen on korjaillut vääriksi havaitsemiaan lähteitä, mikä kertoo asianmukaisesti omistautumisesta aiheelle.

Yhteenveto

Essentialismi on erinomainen ja selkeä paketti, jota säännöllisesti tutkimalla pysyy essentialismin kapealla polulla. Suosittelen kirjaa varauksetta ihan kaikille. Jos nakkilista on pitkä kuin nälkävuosi, töitä ei ehdi tehdä palaveripaljouden takia, tai siviilielämän tavoitteisiin pääseminen tuntuu mahdottomalta, niin Essentialismista on varmasti apua.

Arvosana: 5/5

Koodilla TYYLINIEKKA saat 20% alennuksen Essentialismista ja koko Basam Booksin valikoimasta osoitteessa www.basambooks.fi. Koodi on voimassa 21.2.2021 saakka.Joose Luukkanenhttp://sahkoautokirja.fi
Sähköautoileva Huippumyyjä tarinoi Teslan ratin takaa matkakokemuksia ja raportoi uusista jutuista sähköautorintamalla. Alfamer julkaisi syyskuussa 2020 Joosen kirjan Sähköautoista. Hyödynnä alekoodi TYYLINIEKKA tilatessasi kirjan allaolevasta linkistä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.