Kengät jalkaan

Laadukkaat nahkakengät kuuluvat tyylikkään miehen vaatekaappiin, tai tarkemmin sanottuna jalkaan. Suomalaisessa kulttuurissa tämä on vielä helppo ja lähestulkoon varma tapa erottautua positiivisesti, sillä hyvin hoidetut kengät nostavat pukeutumisen tasoa ja se myös huomataan. Tällaisella ajatuksella aloin rakentamaan omaa vaatekaappiani, sillä en omistanut yksiäkään aidosti laadukkaita kenkiä.

John Lobb
John Lobbin tuplamunkkikengät.

Laatukenkien tunnusmerkkejä

Ensimmäinen kysymys koskee tietysti laatua, eli mitkä ovat laadukkaan kengän tunnusmerkkejä? Oma valintani oli klassisen tyylin mukaisesti selkeä, eli (osittain) käsityönä tehdyt nahkakengät, joissa on ns. goodyear welt -rakenne.

Tämä rakenne mahdollistaa kengänpohjan vaihtamisen kun se on kävelty loppuun. Kengänpohjien uusiminen on lisäksi ekoteko, sillä laadukkaan nahkakengän päällisosa kestää koko ihmisiän ja ne ikääntyvät kauniisti, joten hyviä kenkiä ei tarvitse heittää pohjien kulumisen takia pois.

Huollettavuus on välttämätöntä siinäkin mielessä, että tyylikkäimmissä kengissä on lähtökohtaisesti nahkapohjat, jotka kestävät aikansa ja sen jälkeen ne pitää vaihtaa.

Nahkapohjan kulumista vastaan voi jonkin verran taistella esimerkiksi puolipohjauksella, lisäämällä kärkiraudat ja käyttämällä kalosseja sateella, talvella ja loskalla. Kalossien käyttöäkään ei kannata enää pelätä, sillä nykyään ne ovat tyylikkäitä kuin sika pienenä.

Onko tässä mitään järkeä?

Omaan kysymykseeni vastaten voin todeta sen, että merkittävä osa maailman parhaista nahkakengistä tehdään Englannissa, jossa sää – miten nyt kauniisti sanoisi – ei suosi sen enempää kuin Suomessa. Laadukas kenkä kyllä kestää kovaakin käyttöä, kunhan ne vain huoltaa käytön jälkeen asianmukaisesti. Toiseksi kenkiä on hyvä olla useita eri käyttötarkoituksia varten, koska yhdet kengät eivät sovi kaikkiin olosuhteisiin. Rehellisissä maasto- tai talvikengissä kannattaa suosia kumipohjaisia vaihtoehtoja, joita on lukuisia.

Suosittelemme

Tampere on mesta paikka ostaa kenkiä

Tampereella asuvana ilahduin suuresti kun sain selville, että englantilaisen laatuvalmistajan Loaken kenkiä sai Tullintorilla sijaitsevasta Juhlagalleriasta. Lyhyen pohdinnan jälkeen suuntasin liikkeeseen tutustumaan tarjontaan ja sovittamaan eri kenkämalleja.

Loake Savoyt suoraan laatikosta
Loake Savoyt suoraan laatikosta

Omaa silmääni miellytti erityisesti ruskea kuvioitu nahkakenkä, viralliselta termiltään full brogue oxford. Tämä kenkä erottautui positiivisesti ja koska käyttökenkiä olin hakemassa ja ruskea on mielestäni käyttökelpoisin väri kengissä, päätin tilata itselleni Loaken parhaasta 1880-mallistosta Savoy-mallimerkintäiset kengät siihen sopivine lepolesteineen. Toimitusaika näille oli muutamia viikkoja.

Ensimmäiset oikeat kenkäni

Kun sain kengät käsiini, olin intopinkeänä. Tästä se alkaa. Ennen kuin vedin kengät jalkaani ja lähdin baanalle, oli kengille tehtävä perushuolto. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että puhdistin kengät mahdollisesta pölystä, jonka jälkeen kosteutin nahan sille tarkoitetulla rasvalla.

Loake Savoyt käyttöönottohuollon jälkeen
Loake Savoyt käyttöönottohuollon jälkeen

Tämä olikin tarpeen, sillä saamani kengät olivat selvästi olleet varastossa jonkin aikaa ja niiden nahka oli kuivanpuoleista. Tämän jälkeen tein huolellisen kiillotuksen, jonka jälkeen nauhoitin kengät ja sovitin niitä jalkaani. Hyvältähän ne tuntuivat. 🙂

Ennen varsinaista käyttöönottoa pidin kenkiä kotona jalassani iltaisin parin illan ajan, jotta kengät ehtisivät vähän muotoutua jalkaani. Tällä pyrin välttämään hiertymien ja rakkojen syntymistä jalkoihini.

Kun ensimmäinen sisäänajo oli tehty ja kengät tuntuivat edelleen hyviltä, kävin tekemässä niillä pienen iltakävelyn vaimoni kanssa. Kävelyn lopuksi sain pienet hiertymät jalkoihini, mutta tämä kuuluu usein asiaan uusien nahkakenkien sisäänajovaiheesssa. Toisen iltakävelyn jälkeen hiertymistä ei enää tapahtunut, joten kengät olivat valmiina tosikäyttöä varten.

Mopon keulimista havaittavissa

Loaken tuplamunkkikengät käytössä
Loaken tuplamunkkikengät käytössä

Nälkä kasvoi kuitenkin syödessä, eli yksillä kengillä ei päässyt alkua pidemmälle. Nahkakenkien kohdalla hyvä nyrkkisääntö on, että niiden tulee levätä asianmukaisesti vähintään saman verran, kuin mitä niitä on käytetty. Eli jos pidän kenkiä päivän jalassa, tulee niiden levätä lepolesteissä seuraavan päivän ajan.

Toiseksi nälkää lisäsi esteettinen tarpeeni saada lisää kenkiä. Tässä vaiheessa aloin ymmärtämään, miksi naiset ovat hulluina kenkiin, sillä oma moponi oli ottanut juuri ensimmäiset kierrokset ja keula alkoi nousemaan.

Loaken kengät maksoivat tuolloin alle 200 euroa, mikä ei ole laadukkaista uusista nahkakengistä järjetön summa. Mutta olihan tässä melkoinen kipukynnys ylitetty, kun sitä edelliset kalleimmat kenkäni olivat smokkia varten ostetut lakeerikengät, joista maksoin pitkin hampain reilun satasen.

Tässä vaiheessa onnekseni huomasin, että laatukengillä on hyvät jälkimarkkinat.

Ostaisinko käytetyt kengät?

Käytettyjen kenkien ostamisessa on järkeä, kunhan ostamisessa käyttää järkeä. Paras paikka löytää uusia ja käytettyjä kenkiä on ehdottomasti eBay, jossa tarjontaa on lähes rajattomasti. Itse en heti uskaltautunut tähän leikkiin, vaan aloitin kotimaisen Keikari.comin foorumilla, jossa on rekisteröityneille käyttäjille oma osto- ja myyntipalstansa.

Crockett & Jonesin kengät
Crockett & Jonesin kenkä

Foorumilta löysin useamman sivun takaa erittäin hyvännäköiset huippuvalmistajan tekemät keskiruskeat nauhakengät, jotka olivat käytännössä käyttämättömät ja olivat klassisen tyylikkään yksinkertaiset ja sitä kautta monikäyttöiset. Sain sovittua kaupat myyjän kanssa ja kengät vaihtoivat omistajaa Helsingissä työmatkani yhteydessä.

Kyseessä olivat Crockett & Jonesin käsintehdyt kengät, termiltään cap-toe oxford, joita pidin myöhemmin poikani ristiäisissä. Ei liene sattumaa, että samaiset kengät ovat lempikenkäni muutenkin. Pienenä anekdoottina mainittakoon, että nykyään James Bond käyttää Crockett & Jonesin kenkiä, koska näyttelijä Daniel Craig on mieltynyt kyseiseen valmistajaan.

Kenkiä ei ole koskaan liikaa

Seuraavaksi pohdin nauhattomien kenkien hankintaa ja hankin edullisesti pennyloaferit, jotka osoittautuivat kuitenkin liian pieniksi ja myin ne eteenpäin. Tässä vaiheessa päätin hankkia ryhmätilauksen kautta ruskeat tuplamunkit, eli tuplasolkiset kengät Loakelta. Nämä kengät olivat todella kauniit ja istuivat jalkaani erinomaisesti.

Samassa yhteydessä ostin hyvällä diilillä kahdet kesäiset mokkanahkaiset loaferit, niin ikään Loakelta. Näistä vaaleanruskeita käytin kesällä ahkerasti, sinisten ollessa vähän ahtaat ja jääden hyllyyn pölyttymään. Nämä siniset kengät lahjoitin myöhemmin pikkuveljelleni, jolle ne sopivat mainiosti.

Viimeistään nyt olet varmasti tuskastunut siihen, että mikäs akkojen blogi tämä on kun kenkien ostamisesta kirjoitetaan näin monisanaisesti, niin pyydän anteeksi. Kengät nyt vaan ovat kriittinen osa pukeutumista. 🙂 Eikä sovi unohtaa sitä tosiasiaa, että kun seisomme ja kävelemme merkittäviä aikoja elämästämme, niin onhan se mukavampaa olla kunnon kenkien päällä.

Kenkäkokoelmani kesäkuussa 2012
Kenkäkokoelmani kesäkuussa 2012

Lankeaminen eBayn pauloihin

Tämä oli odotettavissa. Tarkoitan siis sitä, että tuli ostettua yhdet kengät eBaysta. Ja sitten toiset. Ja lopulta kolmannet. Se vaan tapahtui, ihan vahingossa aamuyöllä. Mutta ne tulivat tarpeeseen, ihan oikeesti.

Florsheimin loaferit
Florsheimin loaferit

eBay on ostajan paratiisi. Kenkätarjonta on huikea ja hyvillä hakuominaisuuksilla pystyy hakemaan itselleen sopivia kenkiä kattavasti. Kun sopivat kengät löytyvät, alkaa julmettu odotus siitä meneekö oma tarjous läpi ja jos ei mene, niin sitten ketuttaa.

eBayssa onneksi pätee totuus, että aina tulee samanlaisia diilejä eteen, eli hävittyä tarjousta ei kannata jäädä suremaan.

Itse selvisin eBayn osalta vähillä oppirahoilla. Ostamistani kengistä yhdet myin sopimattomina eteenpäin, muuten kengät ovat jääneet käyttöön. Itse asiassa yhdet näistä kengistä, Florsheimin loaferit pääsevät viikon kahden sisällä ensimmäistä kertaa ulos kanssani. Ja kyllä, vaimoni ymmärtää minua. 🙂

Järjenkäyttö kenkien kohdalla on sallittua, jopa suotavaa

Kokeilepa tuota perustelua puolisollesi? Ilme on yleensä moninainen. Mutta totta se on. Kenkiin on helppo hullaantua ja oman kokemukseni myötä ymmärrän kyllä miksi. Onneksi lompakko asettaa hulluttelulle rajansa, jolloin järki astuu peliin. Tai sitten realisoit muuta omaisuutta, jotta voit ostaa vielä yhden parin kenkiä.

Minulla on käynyt asian suhteen tuuri, sillä vastaan on tullut melkolailla oikeaan aikaan sopivia tarjouksia juuri sen tyyppisistä kengistä, joita olen itselleni harkinnut ostaa. Vähän käytettyinä olen säästänyt pitkän sentin ja toisaalta myyjä on monesti saanut minimoitua tappioita, sillä moni jälkimarkkinoilla oleva kenkäpari on päätynyt eteenpäin siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat olleet ostajalleen vääränkokoiset tai -malliset.

 Millaisella kenkäarsenaalilla tällä hetkellä kuljen?

Crockett & Jonesin tohvelit
Crockett & Jonesin tohvelit

Kenkäpareja minulla on tällä hetkellä laskujeni mukaan 13, sekä yhdet oranssit mokkanahkaiset tohvelit, joita pidän pääasiassa sunnuntaisin. Näillä kengillä pärjään arjessa ja juhlassa, joten hakusessa on sopivan tarjouksen kohdalle sattuessa enää viidet tai kuudet erilaiset kengät.

Tällä hetkellä korkeammalla tärkeyslistalla ovat erilaiset irtotakit ja housut, joista kirjoitan tarkemmin seuraavassa bloggauksessa.

Osa kenkäkokoelmastani toukokuussa 2013
Osa kenkäkokoelmastani toukokuussa 2013

Lue lisää