Italialaista tyyliä ranteeseen: Panerai Radiomir Quaranta

Quaranta on italiaa ja tarkoittaa numeroa 40. Näin simppelisti on italialaiset juuret omaava Panerai nimennyt mallisarjansa, joka tuo maskuliinisesta kokopolitiikastaan tunnetun valmistajan lähemmäksi niille käyttäjille, jotka etsivät pienempikokoista “Pannua” ranteeseen.

Quaranta sijoittuu kokonsa puolesta Panerain kokohierarkiassa keskikokoisten kellojen sarjaan, sijoittuen Submersible-, Luminor- ja Radiomir -mallistojen, sekä Panerain naistenmallistona lanseeraaman Luminor Duen väliin. Quaranta on puolestaan eri mallistot läpäisevä sarja kelloja, joita yhdistää nimenomaisesti 40 millimetrin koko. Tästä hyvänä esimerkkinä on aiemmin esittelemämme Luminor Quaranta, joka oli 40 millimetrin versiointi suositusta Luminor Marina -mallisarjasta.

Historiaknoppeja

Luminor-mallisto esiteltiin vuonna 1993, jonka tunnusomaisia piirteitä ovat cushion-mallinen kellonkuori, patentoitu vetonupin suojamekanismi, sekä selkeät tunti-indeksit. Samaan aikaan esitelty Luminor Marina -mallisarja toi kello yhdeksän kohdalle sijoitetun pikkusekuntitaulun. Tämä pikkusekuntitaulu pysyi pitkään Marinan yksinoikeutena, mutta myöhemmin se on esiintynyt myös muissa malleissa. Tästä syystä pikkusekunti löytyy myös Submersible-mallistosta, joka oli ennen “itsenäistymistään” Luminor-malliston mallisarja. Ennen vuotta 2019 tuotetut Submersiblet tunnistaa kellotaulussa olevasta LUMINOR SUBMERSIBLE -tekstistä”.

Luminor Due -malliston esittely vuonna 2016 oli ensimmäinen askel kohti hienostuneempaa tyyliä, jossa karrikoidusti tuotiin kellomallisto ihmisille, jotka pysyttelivät tiiviisti pois vedestä, huvijahdin kannella jos mahdollista. Panerain ensimmäisenä naistenmallistona esitelty Luminor Due oli kuitenkin unisex-mallisto, joka tarjosi ensimmäistä kertaa alati runsastuvan valikoiman kelloja hyviä tyylejä arvostaville.

Panerai-puristeille tämä oli tiukka paikka, sillä Italian laivaston taistelusukeltajille alkujaan suunniteltu Panerai hyppäsi ulos vakiintuneesta lokerostaan – ja etenkin sukeltajankellolle ominaisesta vesitiiviydestään, joka oli Duessa 30 metriä. Tässä kohtaa moni unohti toki sen seikan, että taistelusukeltajille suunniteltu kellomalli oli Radiomir ja Luminor tuli markkinoille vasta vuonna 1993, mutta harppaus syvästä päädystä uima-altaan reunalle (tai huvijahdin kannelle) oli ilman muuta rohkea veto.

Mutta pandoran lipas oli avattu ja markkinat osoittivat, että myös pienemmille Panerai-kelloille oli kysyntää. Tästä rohkaistuneena Panerai esitteli vuonna 2021 Quaranta-mallisarjan, josta aiemmin kerroin. Tässä sarjassa vesitiiviys oli Panerai-puristeillekin riittävä 100 metriä. Nyt esitelty Radiomir Quaranta koettelee jälleen rajoja alkujaan Duesta tutulla 30 metrin vesitiiviydellään, joka on noussut onneksi 50 metriin.

Suosittelemme

Panerai Radiomir Quaranta

Sanotaan se heti kärkeen; Radiomir Quaranta on lifestyle-henkinen rannekello, jonka käyttäjä todennäköisesti tykkää kauniista asioista ja hyvistä tyyleistä – sekä Paneraista. Olen usein verrannut Bulgarin edustavan italialaista eloisaa elämäntyyliä, dolce vitaa, ja jotain samaa koen olevan Radiomir Quarannassa ja myös Luminor Duessa.

Panerai Radiomir-Quaranta (PAM01293) laatikossa.

Radiomir Quaranta sisältää sukeltajankellolle vaadittavaa vesitiiviyttä lukuunottamatta Panerai Radiomirin tärkeimmät tunnuspiirteet, eli cushion-muotoisen kellonkuoren, lankakorvakkeet, sekä suuret indeksit sisältävän sandwich-kellotaulun. Kellossa on kolmen vuorokauden käyntivaran sisältävä P.900-automaattikoneisto, kello yhdeksässä sijaitseva pikkusekuntiosoitin sekä kello kolmessa sijaitseva päivyri. Rannekkeena on pehmeä alligaattoriranneke terässoljella.

Kellosta on olemassa kuusi eri mallia, joista kultakuorinen vaaleatauluinen malli esiteltiin keväällä Genevessä Watches & Wonders -tapahtumassa. Neljä teräskuorista mallia (musta, sininen, vaalea, vihreä) esiteltiin messujen jälkeen pienemmällä rummutuksella, joista vihreätauluinen malli (PAM01386) on harmillisesti 500 kappaleen verkkokauppamalli. Tämän lisäksi tarjolla on kultakuorinen vihreätauluinen malli.

Oma sydämeni läikähti vahvasti omaan ranteeseen sopivalle kokoluokalle ja lempivärilleni siniselle siinä määrin, että pienen pähkäilyn jälkeen päädyin ostamaan itselleni sellaisen Panerain jälleenmyyjänä toimivalta Lindroosilta.

Panerai Radiomir Quaranta

Kuten aiemmin mainitsin, on Quaranta-malleissa kaikki Radiomirin tunnuspiirteet. Radiomirin työkalumaisuuden yläpuolelle Quaranta-mallit nousevat hillitymmän kokonsa lisäksi kultaisilla osoittimillaan ja samaan sävyyn sointuvilla tunti-indekseillä, jotka tuovat kelloille eleganttia ilmettä. Osoittimissa ja indekseissä on myös reilut loistemassaukset, joten sukeltajankelloille elintärkeä luettavuus tuo pukukäyttöönkin sopivaan Quarantaan oman lisänsä. Omaa silmää viehättää myös aurinkohiotun kellotaulun mukanaan tuoma kaunis sävynvaihtelu riippuen, mistä kulmasta kelloa katselee.

Mitä muuttaisin?

Mutta on kellossa asioita, jotka mietityttävät. Ensimmäinen näistä on jo aiemmin mainittu vesitiiviys, joka on sukeltajankellon dna:n omaavalle kellolle vaatimaton. 50 metrin vesitiiviys on valtaosalle riittävä, mutta sadan metrin vesitiiviys olisi Radiomir-nimeä kantavalle mallisarjalle enemmän kuin paikallaan. Edellytykset tälle pitäisi olla olemassa, etenkin kun kellosta löytyy ruuvilukittava vetonuppi. Panerain lupaus on toki se, että kello kestää takuulla sen 50 metriä.

Panerai Radiomir Quaranta

Toinen hieman pohdituttava asia on kellon hinta. 6100 eurolla saa paljon kelloa useilta eri valmistajilta, toki myös Panerailta. Kellon automaattikoneisto on ns. peruskauraa, joka on toisaalta täysin riittävä valtaosalle käyttäjistä. Kolmen vuorokauden (eli 72 tunnin) käyntivara on tänäkin päivänä kelloalalla keskivertoa parempi, joka arkielämässä tarkoittaa sitä, että kellon veto riittää viikonlopun yli kellolaatikossa ollessaan.

Positiivinen kokemus

Kun kellon hyvät puolet ja puutteet kerää yhteen, ja peilaan niitä omiin tarpeisiin ja tyyleihin, sekä brändin houkuttelevuuteen, on fiilikseni lopulta kuitenkin selkeästi positiivinen. Jopa niin positiivinen, että tämä päädyin ostamaan sinitauluisen mallin, koska se istuu omaan käyttötarpeeseen ja tyyleihin niin hyvin, että kellosta maksettava hinta kirpaisi vain hetken aikaa.

Kellon ostamisen jälkeen yllätyin vielä positiivisesti, kun huomasin Panerain siirtyneen järkevään pakkauspolitiikkaan, eli kello toimitettiin kompaktissa (lue: pienessä ja kevyessä) pakkauksessa, jonka sisällä kello on omassa matkakotelossaan. Kun juttelin aiheesta nopeasti kellon myyneen Lindroosin myyjän kanssa, hän totesi kanssa pienempien laatikoiden olevan mahtava asia, koska samalla pienenee myös varastotilan tarve. Eli näin ne isotkin kellomerkit kulkevat hitaasti kohti järkevämpiä toimintatapoja.

Omaan pieneen kellokokoelmaan uusin Radiomir Quaranta on tullut jäädäkseen, sillä siinä yhdistyy Panerain omaleimainen muotokieli riittävän formaaliin kokoon ja ulkonäköön, jolloin se on enemmän kuin kotonaan omissa tyyleissäni. Joten eikun Pannu ranteessa espressoa nauttimaan. 🙂

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Panerai
 • Mallisarja: Radiomir Quaranta
 • Mallinumero: PAM01293
 • Koneisto: P.900 -automaatti
 • Käyntitaajuus: 28 800 A/h
 • Käyntivara: 72 tuntia
 • Kellon kuori: ruostumaton teräs
 • Kellon halkaisija: 40 mm
 • Paksuus: 10,15 mm
 • Lasi: kupera safiiri
 • Vesitiiviys: 50 m (5 bar)
 • Rannekkeen leveys: 24 mm
 • Ranneke: tummansininen alligaattorinnahka
 • Hinta: 6100 €
 • Takuu: 2 vuotta, joka on laajennettavissa Pam.Guard-palveluun rekisteröitymällä 8 vuoteen. Rekisteröinti on maksuton. Lisäksi Lindroos tarjoaa yhden vuoden lisätakuun.

Lue lisää