Iloa keittiössä: helposti upeaa tarjottavaa

”Ihania kokkaus- ja leivontakuvia – osaisinpa itsekin ja olisipa aikaa!” Näin tulee aika usein huokailtua kun seuraa vaikkapa sosiaalisen median uutisvirtaa. Kukapa meistä ei haluaisi ilahduttaa itseään, perhettään tai esimerkiksi vieraitaan upeilla tarjottavilla.

Hmm… Jospa siis minäkin yrittäisin. Tartuin toimeen ja otin yhteyttä Iloisen Keittiön Susaniin hankkiakseni hyvät vinkit helposti valmistuviin herkkuihin, jotka sopivat myös joulun sesonkiin, ja löytääkseni muutaman hyvän apuvälineen leivontapuuhiin.

Valitsimme testattavaksi kolme tuotetta: sarvimuotit, minimuffinivuokapellin ja kaksikammioisen pursotinpussin.  Sitten päädyinkin leivontapuuhiin ja kokeilemaan kuinka tällainen ”ei-niin-leivonta-orientoitunut” hommassa pärjää.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen kermasarvimuottien avulla tehdyt leivonnaiset pääsivät vieraiden ihastelulistalla korkealle. Täytteeksi sarviin sopii niin makeaa kuin suolainenkin, riippuen minkälaista tarjottavaa haluat esille.

Suosittelemme

Sarvien valmistus oli todella helppoa. Itse tein sarvet valmiista torttutaikinasta. Käyttää voit myös lehti- tai voitaikinaa. Jos käytät valmistaikinaa, kauli taikinalevyä noin puolet valmislevyä ohuemmaksi. Tämän jälkeen leikkaa taikinasta ohuita, noin 1,5 -2cm, suikaleita, jotka kierretään muotin ympärille. Mikäli haluat hieman ruskeampaa pintaa, voitele sarvet munalla ennen uuniin laittoa. Muotti kannattaa irrottaa paistamisen jälkeen, kun sarvi on hieman jäähtynyt.

Sarvet voi mainiosti tehdä jo etukäteen valmiiksi, vaikka jo edellisenä päivänä ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Täten sarvet ovat helppo vierasvara joulun pyhiksi ja tilanteen mukaan täytteeksi voi valita makeaa tai suolaista.

Itse tein makean version luumukermasta eli kermavaahdosta ja luumuhillosta. Suolainen purtava sai täytteeksi härkämoussen, joka syntyi helposti laittamalla blenderiin kaikki ainekset: (noin-mittoina) 1dl kermaa, 200g mustapippurituorejuustoa, 200g härkäleikkeleitä, suolakurkkuviipaleita ja mausteeksi muun muassa mustapippuria.

Birkmannin minimuffinivuokapelti osoittautui todella monikäyttöiseksi. Sillä syntyi näppärästi minisuklaakakut, suolaiset mini-quichet ja piparkakkukupposet.

Suolaisiin quiche-tyylisiin piirakoihin käytin gluteiinitonta valmispiirakkapohjapakastetta. Täytteeksi pohjan päälle lisäsin nyhtöpossua, paprikaa, suolakurkkua ja juustoraastetta.  Päälle kaadettiin munamaito, johon käytin 3 munaa, reilun desin ruokakermaa, noin desin maitoa ja mausteiksi tahmeaa BBQ-kastiketta ja mustapippuria.  Nopea ja herkullinen tapa tehdä ruokaisa piirakka isommassakin vuoassa.

Piparkakkukupposista tuli itselleni tämän joulusesongin suosikki. Piparkakut eivät ole muutamaan vuoteen oikein maistuneet, mutta tällä uudella tavalla tarjottuna ja valmistettuna löysin uuden piparkakkuhimon.

Valmispiparkakkutaikinasta kupposet syntyivät helposti ja pienellä vaivalla. Sen sijaan, että pipari paistettaisiin pellillä, kupposissa pipari asetellaan vuokaan, jolloin se paistettaessa saa kuppimaisen muodon.

Piparikupposet ovat myös kätevä tehdä valmiiksi kaappiin odottamaan ja hyödyntää sitä mukaan kun niitä käytetään. Itse täytin kupposet kaksoispursotinpussilla, jossa toisena täytteenä oli maustamaton kermavaahto ja toisena glögikermavaahto. Glögikermavaahtoon lisäsin mauksi glögitiivistettä ja väriä vahvensin punaisella elintarvikevärillä.

Täytetyt piparkakkukupposetovat mainioita suupaloja, ja jos tykkään hieman pehmeämmästä piparista, nämä kupposet säilyvät täytettynä myös seuraavaan päivään, kunhan täyte ei ole juoksevaa. Itseasiassa se pehmennyt piparkakkukupposen maustui omaan makuun jopa paremmalta. Piparikupposet ovat loistavat lisä myös juustotarjottimelle perinteisten piparkakkujen sijaan.

Koska idea oli tehdä mahdollisimman vaivattomasti herkkuja, suklaakakkuset tein myös valmisaineksista. Gluteiinittomaan Farinan suklaakakku-jauhoseokseeen lisättiin vain margariinia ja munaa ja se oli valmis uuniin. Itse lisäsin taikinamassaan vielä lisäksi rouhittua suklaata. Minimuffinivuokapellille asetin suklaakakkusia paistettaessa erilliset paperivuoat. Pursotuksessa käytin maustamatonta kermavaahtoa sekä suklaapiparminttuvaahtoa, johon lisäsin kaakaojauhetta ja muutaman tipan piparminttuesanssia. Nämäkin herkut katosivat syöjien suihin nopeasti. Itsekin täytyy antaa yllättyneenä 10/10 pistettä valmiille taikinasekoitukselle. Tästä syntyy varmasti myös meidän joulun leivonnaiset, sillä tuote vakuutti äärimmäisellä helppoudella ja herkullisella maulla.

Sekä suklaakakkusten ja piparkakkukupposten pursottamiseen käytin Birkmannin kaksikammioista pursotinpussia. Pursottaminen ei kuulu omiin erikoisosaamisalueisiin, mutta oikeilla tuotteilla tästäkin selvisi melkein kiitettävin arvosanoin. Kertakäyttöiset kaksikammioiset pursotuspussit ovat loistava keino saada aikaan näyttävät kaksiväriset pursotukset helposti. Hyvä kikka, kun haluaa tehdä vaikutuksen leivonnaisten ulkonäöllä – varsinkin, jos pursotustyylit ja välineistö ovat vajavaisia, kuten itselläni. Pussien käyttöä varten tarvitsee myös adapterin.

Vinkkinä! Kermavaahdon pursottavuutta ja muodossa pysyvyyttä sekä jämäkkyyttä auttaa, jos vaahtoon lisää vatkausvaiheessa vaniljakreemijauhetta siivilän läpi (noin 1 rkl vaniljakreemijauhetta 2 ½ dl kermaa kohden). Vaniljakreemijauhetta löytyy isojen markettien maustehyllystä.

Testissä olleet tuotteet helpottivat ehdottomasti näyttävän tarjoilupöydän suolaisten ja makeiden antimien teossa. Yksi avainsana on myös helppous, koska välttämättä aina ei ole äärettömän paljon aikaa tarjottavien valmistamiseen ja näpertämiseen. Esimerkiksi valmistaikinoiden avulla loihtii vaivattomasti maistuvia herkkuja pöytään nopeastikin ja muutamia näppäriä välineitä käyttäen herkut myös näyttävät hyvältä.  Mahtoikohan tästä alkaa oma leivontainnostukseni?

Sinäkin ehdit vielä tehdä oman tilauksesi jouluksi ja loistia herkkuja nautittavaksi. Viimeistään 18.12.2017 tehdyt tilaukset saapuvat jouluksi.

Iloinen Keittiö maahantuo keittiö-, leivonta- ja ruuanlaittovälineitä sekä liikelahjoja Iso-Britannista ja Saksasta. Iloisen Keittiön juuret ulottuvat vuoteen 2006, jolloin insinööri lähti pohdiskelemaan mitä sitä loppuelämän työkseen tekisi.   Verkkokaupan lisäksi ostoksia pääsee tekemään erilaisten tapahtumien, kuten messujen, yhteydessä ja lisäksi heidän jälleenmyyjiään löytyy ympäri Suomen. Myyntipaikat ja aikataulun löydät Iloisen Keittiön nettisivuilta. Esimerkiksi jouluun asti Iloisen Keittiön tuotteita löydät Lempäälän Ideaparkin Pop-Up myymälästä.

 

Lue lisää