Hameen vihaajasta rakkaustarinaksi – poimi vinkit talteen ja ihastu itsekin

Hameet ovat olleet se vaate, johon itselläni on ollut vuosia viha-rakkaus –suhde, ilman sitä rakkautta. Mekkojen ahkeraksi käyttäjäksi päädyin muutama vuosi takaperin, mutta jotenkin hameet ja minä emme vaan osanneet kuulua samaan yhtälöön. Noin vuosi sitten kuitenkin päätin, että nyt on aika ottaa hameet reissunaisen garderobiin ja lähdin seikkailemaan ostoksille.

Tampereen suurimmat liikkeet läpijuosseena kuitenkin jouduin pettymään. Siis eikö todellakaan tässä maailmassa ole olemassa hametta, joka istuisi päälle ja imartelisi kantajaansa?  Ihan en tuolloin vielä tajunnut miksei sitä mieluista hametta löytynyt, mutta näin jälkikäteen analysoituna syyt olivat selvät:

 • Kaikki tarjolla olleet hameet oli aivan liian lyhyitä. Fiksummassa pukeutumisessa ei tuntunut oikealta vilautella puolta reittä.
 • Istuvuuteen ei juurikaan oltu kiinnitetty huomioita, sillä suurin osa hameista oli pelkkiä ”pötköjä”  – takapuolesta hameet kiristivät ja vyötäröstä lörpöttivät.
 • Hameiden vuorikankaat kiristivät ja ahdistivat, samalla edesauttaen, että hame ei istunut päälle.

Next Tailoring -malliston lempihameessani on käytännöllinen mitta, sekä tarpeeksi joustoa ollaakseen miellyttävä päällä.

En kuitenkin halunnut luovuttaa helpolla, koska verkkokalvoilleni oli piirtynyt kuva tyylikkäästä bisnesnaisesta hameessa. Päädyn kokeilemaan onneani luottomerkkini suhteen ja tilasin pari hametta Marks & Spencerilta. Nämä hameet olivat erittäin onnistuneet ostokset ja aktiivisessa käytössä edelleen.

Näin hameista on muodostunut viimeisen vuoden aikana vaatekaappini luottovaatteita, erityisestä edustusreissuihin. Muutamalla jakulla, topilla ja hameella saa aikaan jo lukemattomia erilaisia asuyhdistelmiä. Parhaimmillaan hame on eri yläosia yhdistelemällä luottokumppani niin päivän kokouksissa business-pukeutumiseen kuin rennompiin illanviettoihin. Omat tämän hetkiset suosikkimerkkini siistimpien hameiden hankintapaikkana ovat Marks & Spencer ja Next sekä todellinen yllättäjä halvemmista ketjuista, Orsay.

Jos et vielä ole hameiden ystävä, lähde kokeilemaan uutta tuttavuutta näillä vinkein, jotka itse olen hyviksi todennut:

 • Malli: Kynähame on yksi parhaista valinnoista siistimpään pukeutumiseen ja sopii hyvin eri kehonmalleille. Muista hametta valitessa, että hameen alahelman on hyvä olla myös istuva ja hieman kapeneva. Tämä tuo huomattavasti siromman ja kevyemmän kokonaisilmeen. Kapenevalla hameenhelmalla on myös pidentävä vaikutus. Tukevampikin nainen saa kapeasta helmasta siroutta ja linjakkuutta. Monissa hameissa hameenhelman leveys pysyy alas asti samana ja näin saat aikaan takuuvarmasti ”täti-lookin”.

Valitse hame, jonka helma kapenee hieman. Kapenevalla hameenhelmalla on pidentävä vaikutus. Samalla figuuri pysyy sirompana ja linjakkaampana.

 • Materiaali: Itse suosin sellaista materiaalia, jossa on mukana hieman strechiä. Saattaa tuntua oudolta business-pukeutumisen materiaalina, mutta pieni määrä strechiä tekee ihmeitä istuvuudelle ja käyttömukavuudelle, varsinkin jos istut pitkiä päiviä kokouksissa, ja matkalaukussakin hame pysyy yleensä rypyttömämpänä. Jopa paksut jersey-tyyliset hameetkin menevät oikein hyvin business-pukeutumisessa, jos ne vain laadukkaasti tehtyjä, laadukkaasta kankaasta ja hyvin istuvia. Tässä tapauksessa – älä siis vierasti strechiä!
 • Unohda vuori! Jos sinulla on haasteita löytää istuvaa hametta, jätä vuoritetut hameet ostamatta. Usein hameiden päälliskankaassa on pienoinen määrä strechiä, mutta vuoressa ei. Tällöin hame ei tunnu mukavalta päällä eikä istu nätisti. Mikäli päädyt vuorettomaan hameeseen, muista kuitenkin valita tarpeeksi paksu kangas – paksumpi kangas on ryhdikkäämpi ja antaa paremmin anteeksi myös mahdollisen selluliitin, kun se ei näy läpi niin selkeästi. Muista myös, että ompelija voi helposti poistaa hameen vuoren, jos satut löytämään muuten mieleisen hameen.

  Paksumpi jersey-tyylinen hamekin voi olla oiva valinta, jos kangas ja valmistusjälki on laadukasta. Jousto hamemateriaalissa luo mukavuutta varsinkin kun agendalla on pitkä päivä kokouksessa istumista.
 • Pituus: Suomessa pääsääntöisesti olen törmännyt kaupoissa vain liian lyhyisiin hameisiin. Siistissä business- ja edustuspukeutumisessa reidet on hyvä peittää. Älä siis sorru liian lyhyisiin hameisiin. Usein suositeltava hameen mitta on juuri polven yläpuolelle ja polvitaipeisiin ulottuva ns. klassinen mitta. Oma suosikkimittani on sellainen, joka peittää polvet. Lisää pohdintoja hameen pituudesta voit lukea tästä artikkelista.

Kynähameen ei tarvitse olla yksinkertainen ja tylsä. Marks & Spencer on yhdistänyt tässä hameessa sekä kiiltävää että mattaa mustaa kangasta ja lisännyt laskosyksityiskohdan vyötärölle.

 • Väri: Aloita hamevaraston kokoaminen mustasta tai tummansinisestä hameesta. Nämä ovat hyvät perusvärit siistin edustuspukeutumisen pohjaksi ja monikäyttöiset varsinkin reissun päällä, jolloin matkalaukun sisältö täytyy harkiten valikoida.
 • Älä unohda sukkahousuja! Mukavan hamekokemuksen kruunaa miellyttävät ja istuvat sukkahousut. Omat luottosukkahousuni löytyvät Cubukselta. Erityisen kuumilla keleillä, usko tai älä, sukkahousuilla on myös viilentävä vaikutus, joten jos joudut hikoilemaan siistimmissä vaatteissa helteillä, kannattaa kokeilla sukkahousuja hameen alla. Ei hikoile sisäreidet yhteen!

Hamepukeutujan luottotoveri on istuvat ja mukavat sukkahousut.

 

Joko sinä olet hameiden ystävä? Millaisia vinkkejä sinulla on jakaa hameen käyttöön ja valintaan?

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tässä on uusi Nivus – VW:n pieni coupé-crossover tulee myöhemmin Eurooppaankin

Volkswagen toi viime vuonna markkinoille Polon pohjalta tehdyn T-Crossin täydentämään saksalaisvalmistajan T-kirjaimella alkavien katumaasturien mallistoa. Nyt T-Cross saa kunnian...

Voutilainen X Leijona Heritage -mallisto sai uuden sinitauluisen Urho-kronografin

Suomalaisille ikoninen kellomerkki Leijona koki syksyllä 2019 historiansa suurimman kasvojenkohotuksen, kun Oy Perkko esitteli Voutilainen x Leijona Heritage -malliston,...

Nissanin sporttilegenda saa jatkoa – tässä ovat ensimmäiset tiiserikuvat uudesta Z-urheiluautosta

Nissan osui varsinaiseen kultasuoneen varsinkin Amerikan markkinoilla, kun se lanseerasi vuonna 1969 epäluotettavat brittisportit haastaneen 240Z:n. Japanilaismerkin Z-urheiluautojen tarina...

Geneva Watch Days järjestetään – ajankohdaksi vahvistettiin 26.-29.8.2020

Geneva Watch Days on Baselworldin ja Watches & Wondersin peruuntumisten jälkeen vuoden 2020 ainoa usean kellomerkin yhteenkokoava messutapahtuma.  Uutisoimme maaliskuun...

Kuka ostaisi tämän pätkäksi lyhennetyn Mazda 323:n?

Facebookin Marketplace -kauppapaikalla on miltei vuoden päivät kaupiteltu kaksioviseksi muutettua Mazdaa, joka ei taatusti ole kaikkien makuun. Kyseessä voisi äkkiseltään...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...