Jos minulta kysytään – vastaus on kyllä! Voisin kuvailla itseäni hameenmittapoliisiksi. Olen juuri se henkilö, joka toteaa vaistomaisesti kauhuissaan, usein jopa ääneen ”voi kauheeta” kun näen naisen hameenmitassa, joka on vain sattuman päässä peppuposken vilautuksesta. Itse kuulun siihen koulukuntaan, joka erityisesti työ- ja edustuspukeutumisessa odottaa naiselta konservatiivista hameenmittaa. Joku voi nyt todeta nutturani vain olevan liian kireällä, mutta tyylikkäässä ja uskottavassa pukeutumisessa on olemassa oikea hameen mitta.
Tyylikäs ja siisti pukeutuminen on yksi käyntikorteistamme. Pukeutuessaan hameeseen ei ole lainkaan yhdentekevää minkä mittaisen hameen valitsee. Omaa profiiliaan ammattilaisena ei kannata heikentää pukeutumalla liian lyhyeen hameeseen.
Mikä se oikea hameen mitta sitten on? Työ- ja business-pukeutumisessa sopiva mitta noin polven kohdalla. Hame voi olla hieman polven yläpuolella, polvimittainen tai jopa puolipohkeeseen, joka onkin tullut myös muodikkaaksi pituudeksi. Klassinen tyyli on hieman polven alapuolelle ylettyvä hame, joka sopii hyvin monenlaisille vartalotyypeille ja eripituisille henkilöille.
Itse pidän erityisesti tästä mitasta: polvet peittyvät, mutta mittasuhteiltaan pituus pysyy vielä sirona eikä luo lyhentävää vaikutelmaa. Itse olen hobitin mitoissa, ja en todellakaan ole päätynyt siihen jonoon, jossa kauniita ja sipsakoita kahden metrin jalkoja jaettiin, mutta tämä klassinen mitta sopii erinomaisesti myös minulle.
On myös muita syitä, miksi tästä mitasta tykkään. Mitta on tarpeeksi pitkä, jotta vilauttelusta ei ole pelkoa edes istuessa. On hyvä huomioida, että hameen helma nousee aina jonkin verran kun istahtaa. Monelta tämä seikka jää huomioimatta – ja kun istahtaa, hameen helma saattaa nousta kiusallisen ylös. Muista siis tehdä myös istumatesti pukukopissa, kun olet hameostoksilla!
Suosittelemme
Mitta on myös helppo, vaikka pitäisi hieman kyykistellä lattialle esimerkiksi poimimaan tippunutta omaisuuttaan. Lisäksi uusi suosikkimittani on midi. Tämä mitta kyllä kuitenkin vaatii ehdottomasti kaverikseen oman vartaloni mitoilla siron yläosan ja korkokengät.
Päädyin kysymään hameen sopivasta mitasta myös toimituksemme miesväeltä ja innolla odotin mitä heillä olisi asiaan kommentoitavana. Tulihan se ”mitä lyhyempi sen parempi” –kommenttikin, mutta perään kyllä totesivat lausahduksen olevan heitetty vitsillä. Täytyy kyllä sanoa, että näin naisnäkökulmasta, meidän toimituksen miehillä oli yllättävän asiantuntevat kommentit! No mutta mitäpä miehet olivat asiasta mieltä:
”Jos puhutaan vain pituudesta, välittämättä siitä mikä tilaisuus on kyseessä, niin mielestäni naisen muodot ja jalkojen pituus vaikuttaa valintaan ja sen onnistumiseen.”
”Jätkämäisesti voisi sortua sanomaan, että mitä lyhempi sitä parempi, mutta omaan silmään sopii parhaiten noin 10cm polven yläpuolelle päättyvä hame.”
”Nuoret likat voi pitää kesällä miniä, mutta kyllä naiselle sopii se pikkasen pidempi.”
Kevennykseksi vielä tämäkin ihastuttava kommentti:
”Ihmisten ilmoilla sivistyneesti ja makuukamarihamoset sitten erikseen.”
Muistakaahan siis naiset, että se makuukamarihamonenkin pitää olla sitten erikseen! Tästä voisi tehdä kuitenkin johtopäätöksen, että noin polvimittainen hame on siis myös toimituksemme miesten makuun.
Erityisesti nettikaupoissa tilatessa on hyvä pistää korvan taakse eri mittojen englanninkieliset kuvailut. Tässä jutussa esitettyyn sopivaan mittaan sopii kuvaukset, ”above the knee”, ”knee length” ja “midi”. Usein pituudet ilmoitetaan tuotekuvauksissa myös senteissä tai tuumissa, joten on hyvä tunnistaa mikä mitta on omalle vartalolle ja pituudelle hyvä myös mittayksiköissä. Itse käytän usein englantilaisia merkkejä kuten Marks & Spencer ja Next, jolloin tuumamittojen tunnistaminen pituuden hahmottamisessaan on tarpeen. Ylläkuvaillut mitat ovat noin 170cm pitkällä henkilöllä 23-29 tuuman väliin, oma suosikkinimittani on noin 26 tuumaa.
Millaisia ajatuksia sinulle herää hameen mitasta? Mitä lyhyempi sen parempi? Vai viekö voiton klassinen mitta?