Onko hameen pituudella väliä? Myös miesten ajatuksia sopivasta hameen pituudesta

Jos minulta kysytään – vastaus on kyllä! Voisin kuvailla itseäni hameenmittapoliisiksi. Olen juuri se henkilö, joka toteaa vaistomaisesti kauhuissaan, usein jopa ääneen ”voi kauheeta” kun näen naisen hameenmitassa, joka on vain sattuman päässä peppuposken vilautuksesta. Itse kuulun siihen koulukuntaan, joka erityisesti työ- ja edustuspukeutumisessa odottaa naiselta konservatiivista hameenmittaa. Joku voi nyt todeta nutturani vain olevan liian kireällä, mutta tyylikkäässä ja uskottavassa pukeutumisessa on olemassa oikea hameen mitta.

Tyylikäs ja siisti pukeutuminen on yksi käyntikorteistamme. Pukeutuessaan hameeseen ei ole lainkaan yhdentekevää minkä mittaisen hameen valitsee. Omaa profiiliaan ammattilaisena ei kannata heikentää pukeutumalla liian lyhyeen hameeseen.

Yksi suosikkihameistani on ostettu Next Tailoring -mallistosta. Mitta on hieman polven alapuolelle. Klassisen tyylin mitta olisi tästä noin 1-2 senttiä lyhyempi, joka ulottuisi tällöin tarkoituksenmukaisesti juuri jalkalinjan kapeimpaan kohtaan.

-- MAINOS --

Mikä se oikea hameen mitta sitten on? Työ- ja business-pukeutumisessa sopiva mitta noin polven kohdalla. Hame voi olla hieman polven yläpuolella, polvimittainen tai jopa puolipohkeeseen, joka onkin tullut myös muodikkaaksi pituudeksi.  Klassinen tyyli on hieman polven alapuolelle ylettyvä hame, joka sopii hyvin monenlaisille vartalotyypeille ja eripituisille henkilöille.

Itse pidän erityisesti tästä mitasta: polvet peittyvät, mutta mittasuhteiltaan pituus pysyy vielä sirona eikä luo lyhentävää vaikutelmaa. Itse olen hobitin mitoissa, ja en todellakaan ole päätynyt siihen jonoon, jossa kauniita ja sipsakoita kahden metrin jalkoja jaettiin, mutta tämä klassinen mitta sopii erinomaisesti myös minulle.

Sopivalla hameen mitalla vältät vilauttelut myös istuessa.

On myös muita syitä, miksi tästä mitasta tykkään. Mitta on tarpeeksi pitkä, jotta vilauttelusta ei ole pelkoa edes istuessa. On hyvä huomioida, että hameen helma nousee aina jonkin verran kun istahtaa. Monelta tämä seikka jää huomioimatta – ja kun istahtaa, hameen helma saattaa nousta kiusallisen ylös. Muista siis tehdä myös istumatesti pukukopissa, kun olet hameostoksilla!

Mitta on myös helppo, vaikka pitäisi hieman kyykistellä lattialle esimerkiksi poimimaan tippunutta omaisuuttaan.  Lisäksi uusi suosikkimittani on midi. Tämä mitta kyllä kuitenkin vaatii ehdottomasti kaverikseen oman vartaloni mitoilla siron yläosan ja korkokengät.

-- MAINOS --

Yksi uusi suosikkipituuteni on noin pohkeeseen ulottuva midi. Midi sopii erityisesti pitkille naisille. Midin kaveriksi kannattaa valita mahdollisimman siro yläosa sekä korkokengät. Kuvan hame on ostettu Marks & Spencerilta.

Päädyin kysymään hameen sopivasta mitasta myös toimituksemme miesväeltä ja innolla odotin mitä heillä olisi asiaan kommentoitavana. Tulihan se ”mitä lyhyempi sen parempi” –kommenttikin, mutta perään kyllä totesivat lausahduksen olevan heitetty vitsillä. Täytyy kyllä sanoa, että näin naisnäkökulmasta, meidän toimituksen miehillä oli yllättävän asiantuntevat kommentit! No mutta mitäpä miehet olivat asiasta mieltä:

”Jos puhutaan vain pituudesta, välittämättä siitä mikä tilaisuus on kyseessä, niin mielestäni naisen muodot ja jalkojen pituus vaikuttaa valintaan ja sen onnistumiseen.”

”Jätkämäisesti voisi sortua sanomaan, että mitä lyhempi sitä parempi, mutta omaan silmään sopii parhaiten noin 10cm polven yläpuolelle päättyvä hame.”

”Nuoret likat voi pitää kesällä miniä, mutta kyllä naiselle sopii se pikkasen pidempi.”

Kevennykseksi vielä tämäkin ihastuttava kommentti:

”Ihmisten ilmoilla sivistyneesti ja makuukamarihamoset sitten erikseen.”

Muistakaahan siis naiset, että se makuukamarihamonenkin pitää olla sitten erikseen! Tästä voisi tehdä kuitenkin johtopäätöksen, että noin polvimittainen hame on siis myös toimituksemme miesten makuun.

Omat suosikkimittani ovat polvipituus, hieman polven alapuolelle ja midi (puoleen sääreen/pohkeeseen ulottuva). Mittakuvailu kannattaa kuitenkin aina tarkistaa myös varsinaisesta mitasta tuumissa tai senteissä.

Erityisesti nettikaupoissa tilatessa on hyvä pistää korvan taakse eri mittojen englanninkieliset kuvailut. Tässä jutussa esitettyyn sopivaan mittaan sopii kuvaukset, ”above the knee”, ”knee length” ja “midi”. Usein pituudet ilmoitetaan tuotekuvauksissa myös senteissä tai tuumissa, joten on hyvä tunnistaa mikä mitta on omalle vartalolle ja pituudelle hyvä myös mittayksiköissä. Itse käytän usein englantilaisia merkkejä kuten Marks & Spencer  ja Next, jolloin tuumamittojen tunnistaminen pituuden hahmottamisessaan on tarpeen. Ylläkuvaillut mitat ovat noin 170cm pitkällä henkilöllä 23-29 tuuman väliin, oma suosikkinimittani on noin 26 tuumaa.

Millaisia ajatuksia sinulle herää hameen mitasta? Mitä lyhyempi sen parempi? Vai viekö voiton klassinen mitta?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tyylikäs paluu – Kämmen esitteli uusia käsineitä

Kämmen on Tyyliniekan pitkäaikainen ihastus, joka on viettänyt pari vuotta hiljaiseloa. Nyt Kämmen on tehnyt paluun uusilla käsineillään. Ne joille...

Crockett & Jones x Tärnsjö -kenkämallisto juhlistaa 10-vuotiasta Care of Carlia

Crockett & Jones x Tärnsjö -kenkämallisto juhlistaa miesten tyyliin erikoistuneen Care of Carl -verkkokaupan 10-vuotista taivalta. Juhlavuotensa kunniaksi Care of...

Sanders Tampere on tyylikäs nahkasaapas arkipukeutumiseen

Sanders Tampere on miesten vaateliike Herrainpukimon suunnittelema kenkämalli, joka sopii monipuolisesti miesten arkipukeutumiseen. Turkulainen Herrainpukimo tunnetaan laadukkaista mittavaatteistaan ja erilaisista...

Luottoneule

Jokaisella pitäisi olla luottoneule, joka menee päälle aina kuin mahdollista. Minulle se on suomalaisen Alpan alpakanvillainen Crew Neck Lite,...

Joensuun vaateliikkeet

Joensuu on yliopistokaupunki Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa. Koska Leevi and the Leavings laulaa tunnetussa kappaleessaan "vaihdan farkut verkkarihousuun", oli minulla aasinsiltamainen...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...
Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle kerran päivässä koosteen uusimmista julkaisuistamme.

Lähetämme sinulle kerran päivässä koosteen uusimmista julkaisuistamme. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.