Grand Seikon 9S-kaliiperin juhlamallisto täydentyy kahdella GMT-mallilla

Vuosi 2023 on Grand Seikolle juhlavuosi. Vuonna 1998 julkaistiin Grand Seikon kehittelemä 9S-koneistosarja, joka lopullisesti sinetöi Grand Seikon maineen horologiseen kärkikaartiin koneistonvalmistuksen osalta. Tätä 25. juhlavuotta varten Grand Seiko julkaisi alkuvuodesta jo kaksi juhlakelloa, mutta nyt Grand Seiko kääntää katseensa GMT-kelloihin.

Grand Seikon SBGJ275 ja SBGM253 kellot
Iwate-vuoren estetiikkaa lainaavat myös seuraavat 9S-juhlamallit SBGJ275 (vasemmalla) ja SBGM253 (oikealla)

9S-koneistosarja on Grand Seikon historian merkkitapaus

Grand Seiko Caliber 9S on hyvästä syystä merkkipaalu Grand Seikon historian varrella. Koneistosarja on nostanut kellotalon maailmanmaineeseen niin laatustandardiensa, kuin suunnittelufilosofiansa ansiosta. Kirjoitimme koneiston taustasta enemmän alkuvuonna kaksi ensimmäistä juhlamallia esitelleessä artikkelissamme Grand Seikon 9S-koneistojen voittokulku.

Samoin kuin aiempia juhlamalleja, myös uusia GMT-malleja yhdistää Grand Seikon Shizukuishin studioiden takana kohoavan Iwate-vuoren estetiikka ja sen lumoava sinisyys. Estetiikka on ollut läsnä myös Grand Seiko 9S-sarjaan kuuluvassa Watches & Wondersissa esitellyttä Grand Seikon ensimmäisessä mekaanisessa kronografissa Tentagraphissa.

Grand Seiko SBGJ275 lähikuvassa
SBGJ275 on näyttävän minimalistinen sporttinen GMT-kello.

Paneudutaan syvemmälle uusien juhlamallien olemukseen. Grand Seiko Sport -mallistoon tuleva SBGJ275 tuo muutoin hillittyyn urheilullisten kellojen mallistoon uskaliaampaa tauludesignia ja Elegance-mallistoon kuuluva SBGM253 jatkaa modernin ja perinteisen linjan laajentamista Iwate-vuoren sinisyyteen tyylikkään minimalistisella ilmaisulla.

Grand Seiko Sport Collection
Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition: SBGJ275

Grand Seiko SBGJ275 sivulta
Tyylikäs sporttisuus ja Grand Seikolle ominainen huikea tasapaino samassa kellossa.

Grand Seiko SBGJ275:n värimaailma on saanut inspiraationsa Iwate-vuorella aamun valjetessa leijuvista pilvilautoista. Iwate-vuorelle tyypillinen ilmiö syntyy kun yön kosteudesta raskas ilma tiivistyy matalalla leijuviksi pilviksi, jotka ajelehtivat vuoren alarinteillä majesteettisen kauniina.

Taulun sininen sävy edustaa taivaan sineä ennen kuin aurinko on saanut pilvet hälvenemään. Sinisen ja valko-hopeinen taulu on Grand Seikoa kauneimmillaan. Peilikiiltäväksi zaratsu-kiillotetut indeksit takaavat luettavuuden, sillä muutoin katse saattaisi jäädä vangiksi taulun yksityiskohtiin.

Suosittelemme

SBGJ275 taulu lähikuvassa
Grand Seiko SBGJ275:n taulu vangitsee syvyyksiinsä.

Taulun sinisessä sävyihin jaetussa kiinnitysrenkaassa on 24 tunnin asteikko sinivalkoisella viimeisteltyä GMT-osoitinta varten. Sama väritys toistuu voimakkaalla kontrastilla safiirilasilla pinnoitetussa kellokehässä, jonka 24 tunnin asteikko mahdollistaa kolmannen aikavyöhykkeen käytön kellossa.

Minimalistinen kellokehä myös tasapainottaa ensisilmäyksellä katsottuna runsaampaa taulua ja katse tasoittuu kauemmas huomaamaan että kokonaisuus on huomattavan harmoninen.

SBGJ275:n taulu makrokuvassa.
Kellokehän väritys lämmittää suomalaista sydäntä.

Kellon takakannen läpi näkyvä titaaninen vetopaino on anodisoitu toistamaan samaa taivaansinistä sävyä. Samalla SBGJ275 on ensimmäinen läpinäkyvällä takakannella varustettu Grand Seikon mekaaninen kello, jossa on 200 metrin vesitiiveysluokitus.

Koneistona kellossa on luonnollisestikin 9S-sarjaan kuuluva korkeataajuinen Hi-Beat automaattikaliiperi 9S86. Käyntitaajuudella 36 000 A/h tikittävä koneisto tarjoaa 55 tunnin käyntivaralla tasaista tarkkuutta tarkkuudella +5/-3 sekuntia päivässä.

SBGJ275:n anodisoitu titaaninen vetopaino lähikuvassa
Anodisoidun titaanin sävy toistaa samaa Iwate-vuoren sinistä.

Kelloa valmistetaan 2000 kappaleen rajoitettu erä ja se tulee syyskuussa myyntiin Grand Seikon Online Boutiqueen ja Grand Seiko Boutique -myymälöihin ja valituille jälleenmyyjille myöhemmin lokakuussa. Suomessa kelloa kannattaa kysellä Lindroosilta.

Grand Seiko Elegance Collection
Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition: SBGM253

Grand Seiko SBGM253
Grand Seiko SBGM253:n hillitty charmi puree pukukellojen ystäviin.

Samaa visuaalista linjaa jatkava klassisten pukukellojen Elegance-mallistoon tuleva SBGM253 on Grand Seikon suunnittelufilosofiaa kiteyttävä kaunotar. Pelkistetty runko, missä zaratsu-kiillotetut viisteet ja harjatut yksityiskohdat tuovat katseen kohdistavaa rytmiä, toimii täydellisenä alustana hienovaraiselle sinisen sävyissä leikittelevälle designille.

Usein GMT-toiminnolla varustettuja pukukelloja vaivaava levottomuus ei ole läsnä Grand Seikon 9S -sarjan SBGM253:ssa. Iwate-vuoren ylle kaartuvan taivaan väriä mukaelevan aurinkohiotun taulun GMT-indeksit on toteutettu samalla syvemmän sinisellä kuin GMT-osoitin ja kokonaisuus on levollinen.

 

Grand Seiko SBGM253:n taulun kauneus lähikuvassa
Erisävyiset siniset ovat jälleen peräisin Iwate-vuoren kauneudesta.

Syvän sininen sävy on lainattu Iwate-vuorten laaksojen hämystä ja toistuu myös titaanisessa vetopainossa, samalla tavalla anodisoituna kuin SBGJ275:ssä. 

SBGM253:n tummansininen titaaninen vetopaino
SBGM253:n vetopaino on anodisoitu syvän sinisellä tyylikkäästi.

Kellon lasi on kuorimallille tyypillinen boxed-safiirilasi, joka ulottuu aina tauluun saakka. Sivusta katsottuna tämä tuo kellon kuoreen tyylikästä kontrastia hienoisella vintage-vivahteella ja tarjoaa katseelle lisää yksityiskohtia mihin kiinnittyä.

Kellon hienoisesti kaartuvat korvakkeet takaavat mukavan istuvuuden ja myös niissä harjatut ja kiillotetut särmät tuovat kiinnostavaa vaihtelua.

SBGM253:n boxed linssi sivukuvassa
Boxed-lasi tuo kelloon tasoja ja vintage-charmia.

Koneisto on Grand Seiko 9S-sarjan kaliiperi 9S66, joka on tavallisemmalla 28 800 A/h käyntitaajuudella varustettu automaatikoneisto, joka tarjoaa samalla +5/-3 sekuntia päivässä tarkkuudella käyntivaraa korkeataajuista koneistosisartaan pidemmän 72 tunnin käyntivaran.

Kelloa valmistetaan 1700 kappaleen rajoitettu erä ja se tulee lokakuussa myyntiin Grand Seiko Boutique -myymälöihin ja valituille jälleenmyyjille myöhemmin lokakuussa. Suomessa tätäkin kelloa kannattaa kysellä Lindroosilta.

 

Grand Seiko SBGM253:n taulu makrokuvassa.
SBGM253:n taulu on hillitty mutta näyttävä aurinkohionnan ja zaratsu-kiillotettujen indeksien yhdistelmä.

Grand Seikon 9S mallisarja saa ansiokkaita uusia tulokkaita. Grand Seikolle tyypilliseen tapaan niissä yhdistyvät tinkimätön viimeistely ja japanilaisesta luonnosta lainaava estetiikka. Juhlavuoden Iwate-vuorelta lainatut värit toimivat edelleen loistavasti ja juhlamallit ovat visuaalisesti yhteensopivia designiltaan ja juhlistavat historiallista koneistosarjaa ylpeästi. 

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Grand Seiko
 • Malli: Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition: SBGJ275
 • Mallisto: Grand Seiko Sports Collection
 •  Koneisto: 9S86
  • Käyntitaajuus: 36 000 A/h
  • Käyntivara: 55 tuntia
 • Kellon kuori: teräs
 • Kellon halkaisija: 44,2 mm
 • Paksuus: 14,8 mm
 • Magneettisuojaus 4800 A/m
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 8600€ (Euroopan suositushinta)

 

 • Malli: Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition: SBGM253
 • Mallisto: Grand Seiko Elegance Collection
 • Koneisto: 9S66
  • Käyntitaajuus: 28 800 A/h
  • Käyntivara: 72 tuntia
 • Kellon kuori: teräs
 • Kellon halkaisija: 39,5 mm
 • Paksuus: 13,7 mm
 • Magneettisuojaus 4800 A/m
 • Lasi: ‘boxed’ safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 30 m (3 bar)
 • Ranneke: teräs
 • Hinta: 6300€ (Euroopan suositushinta)

Grand Seikoa jälleenmyy Suomessa Lindroos.

 

Lue lisää