Grand Seiko Evolution 9 Tentagraph – Korkeataajuista ajanottoa tyylillä

Watches & Wonders 2023

Grand Seiko julkisti Watches & Wondersissa Evolution 9 Tentagraph SLGC001 -kellon myötä ensimmäisen mekaanisen kronografinsa. Kolmen päivän käyntivaralla Tentagraph on pisimpään käyvä kymmenesosia mittaava mekaaninen kronografi.

Grand Seiko julkisti Watche & Wondersissa uuden Evolution 9 -muotoilufilosofiaa noudattavan urheilukellon Grand Seiko Evolution 9 Tentagraph SLGC001:n. Kyseessä on hi-beat automaattikronografi, jossa on kolmen päivän käyntivara ja tarkkuus on Grand Seikon standardien mukaisesti huippuluokkaa.

Nimi Tentagraph tulee Grand Seikon mukaan sanoista Ten eli kymmenen, mittaustarkkuuden mukaan, three kolmen päivän käyntivaran takia, automatic chronograph koska automaattivetoinen kronografi. Nimi kuvaa kellosta teoriassa kaiken olennaisen. Nimi on iskevä, mutta todellisuudessa kellon olemuksesta se tavoittaa vähän. SLGC001 Tentagraph on suunniteltu Grand Seikon Evolution 9 -muotoilufilosofian mukaan ja tulos näkyy.

Grand Seiko Evolution 9 Tentagraph vaakatasossa pöydällä
Grand Seiko Evolution 9 Tentagraph on täysiverinen urheilukello mekaanisella kronografilla.

Yksi Evolution 9:n peruskivistä on luettavuus ja Tentagraphissa on kiinnitetty erityistä huomiota luettavuuteen.  Taulun elementit on suunniteltu luettaviksi liikkeessä ja symmetriasyistä kalenteri on sijoitettu puoli viiteen. Pikkutaulujen sommittelussa ja niiden mittaradoissa on selkeyttä ja harmoniaa, joihin katse tarttuu.

Taulu itsessään lainaa värimaailmaa ja pinnanmuotoa majesteettiselta Iwate-vuorelta, niinkuin Grand Seikon Studio Shizukuishin kellot usein tekevät. Taulun uurteet muistuttavat vuoren rinteiden ja laaksojen siluettia öisessä kuunvalossa. Vaikka kauneus ei olekaan urheilullisen Tentagraphin keskiössä, kokonaisuus on uskomattoman kaunis, energinen ja tyylikäs.

Tentagraph on teknologinen edelläkävijä

Grand Seiko Evolution 9 Tentagraph kädessä
Tentagraph on ensimmäinen Grand Seikon mekaaninen kronografi.

SLGC001 on myös Grand Seikon ensimmäinen mekaaninen kronografi. Siinä on koneistona  Grand Seikon uusi Caliber 9SC5 -automaattikoneisto. Sen käyntitaajuus on 36000 A/h eli sen mittaustarkkuus on 1/10 sekuntia. Kahdella jousikotelolla ja ‘dual impulse’-käyntilaitteella varustettu kronografikoneisto edustaa Grand Seikon koneistoteknologista huippuosaamista. Julkaisuhetkellään maaliskuussa 2023 Grand Seiko SLGC001:n 72 tunnin käyntivara on markkinoiden pisin 1/10 mittavissa automaattikronoissa.

Suosittelemme

Kronografikoneisto on totetutettu tolpparelliratkaisulla, mikä on alunperin Zenithin kehittämä ratkaisu automaattikronografeihin. Tolpparelli on ratkaisuna elegantti ja käyttötuntumaltaan pehmeämpi, olkoonkin että se on monimutkaisempi valmistaa. Se ei kuitenkaan ole Grand Seikon koneistopajalle ongelma vaan mahdollisuus.

Caliber 9SC5 -koneisto takakannen lävitse katsottuna.
Caliber 9SC5 edustaa Grand Seikon uusinta koneistotuotantoa.

Tolpparellin ansiosta kronotoimintojen käyttö on sujuvaa ja tarkkaa. 9SC5:ssä kronokoneiston kytkin toimii pystysuunnassa, perinteisen vaakasuuntaisen kytkimen sijaan. Tällä on eliminoitu osoittimien hyppääminen käynnistettäessä, mikä on aina ollut mekaanisten kronojen ongelmana.

Materiaalitekniikka osana muotoilua.

Kestävyys on myös yksi Evolution 9 perusteeseistä ja Tentagraphin materiaalivalinnat on tehty kestävyyttä ja naarmuntumisensietoa silmällä pitäen. Kuori ja ranneke on valmistettu Grand Seikon sanoin ‘High-intensity’ titaanista, joka on 30 prosenttia ruostumatonta terästä kevyempää ja ja naarmuja kestävämpää.

Grand Seiko Tentagraph kädessä.
Ruostumatonta terästä 30% paremmin naarmunsietokykyinen ‘high-intensity’ titaani ja keraami suojaavat kelloa urheilun aikana.

Kellokehä on valmistettu hyvin naarmuja sietävästä keraamista. Kellon lasike ja takakansi ovat luonnollisesti safiiria. Tentagraphin tapauksessa on harmi, että Grand Seikon tolpparelli on kätkettu koneiston sillan alle, joten valitettavasti toteutusta ei pääse seuraamaan, vaikka kellossa onkin läpinäkyvä takakansi.

Viime vuoden Watches & Wonders -messuilla julkistetut Evolution 9 urheilukellot olivat tervetullut uudistus Grand Seikon mallistoon ja tuovat eleganssin vastapainoksi lisää dynaamisuutta ja nuorekasta energiaa. Tänä vuonna esitellyssä Tentagraphissa tämä sporttinen energia on jalostunut entisestään ja kello istuu täydellisesti omaan rooliinsa Grand Seikon mallistossa. Tyylikäs ja harmoninen kuin pukukello, urheilukellon dynaamisuudella ja energialla.

Grand Seiko Tentagraph pöydällä.
Evolution 9 -muotoilufilosofia istuu hienosti Grand Seikon uusiin urheilullisen dynaamisiin kelloihin.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Grand Seiko
 • Malli: SLGC001
 • Koneisto: 9SC5
 • Käyntitaajuus: 36 000 A/h
 • Käyntivara: 72 tuntia
 • Magneettisuojaus: 4800 A/m
 • Tarkkuus +5/-3s päivässä
 • Kellon kuori: ‘High intensity’-titaani, kellokehä keraamia
 • Kellon halkaisija: 43,2 mm
 • Paksuus: 15,3 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 23 mm
 • Ranneke: ‘High intensity’-titaani

 

Lue lisää