Esittelyssä titaaninen TAG Heuer Monaco Chronograph

TAG Heuer esitteli Formula 1 -sirkuksen 80. Monacon GP:n kunniaksi titaanisen Monaco-kronografin kolmessa eri värissä, jossa on upeasti toteutettu skeleton-kellotaulu.

Monaco on yksi kellomaailman suurimmista ikoneista, jonka tunnistettava neliön muotoinen design puhuttelee etenkin autourheilun ystäviä. Monaco on yhdistetty aikojen saatossa niin Porscheen, Gulfiin kuin Steve McQueenin, mutta tähtipölyn se on saanut nimensä mukaisesti Monacosta – jossa vuosittain järjestettävä F1-osakilpailu on autourheilumaailman suurimpia klassikkoja.

Oli siis enemmän kuin paikallaan esitellä 80. Monaco Grand Prix -kilpailun kunniaksi uusi Monaco-kellomalli, joka on omasta mielestäni muutamia vuosia sitten uudistuneen, Heuer 02 -koneistoja käyttävän, malliston toistaiseksi paras.

TAG Heuer Monaco Chronograph

Heti kärkeen on todettava, että Heuer 02 -koneistoon perustuvat Monaco-mallit noudattavat koneiston teknisestä arkkitehtuurista johtuen kronografien perinteistä asettelua vetonupin ja ajanoton painikkeiden osalta, eli ne sijaitsevat kaikki kellonkuoren oikealla puolella.

TAG Heuer Monaco Chronograph -mallisto.

Alkuperäisen Monacon ja kellon osaltaan ikonisoineen Le Mans -elokuvan nähneet puristit joutuvat näin ollen hieman sulattelemaan asiaa, mutta asiaa voi lähestyä myös siitä näkökulmasta, että Monacosta on kautta vuosikymmenten tehty malleja, joissa on sama asettelu painikkeiden osalta.

Suosittelemme

TAG Heuer Monaco Chronograph - painikkeet

Toinen kosher-seikka on tietysti kellotaulun merkintä, jossa alkuperäistä painikeasettelua noudattelevat mallit (joissa on siis erillinen kronografimoduuli, joka mahdollisti tunnistettavan painikeasettelun) ovat Heuer-logolla ja sitten normaalilla painikeasettelulla toimivat Monacot ovat saaneet kellotauluun TAG Heuer -logon Monaco-tekstin seuraksi. Mutta tämä historiasta.

Inhousea ja titaania

Nyt esitelty Monaco Chronograph on toteutettu Heuer 02 -koneiston ympärille, joka tarjoaa kellolle 80 tunnin käyntivaran. Kellonkuoren koko on totuttu 39 millimetriä, jossa on kohollaan oleva safiirilasi. Kellon takakansi on niin ikään safiiria, jotta kauniisti viimeisteltyä koneistoa pääsee tarvittaessa ihastelemaan.

TAG Heuer Monaco Cronograph - safiirinen takakansi

Uutuuden kellonkuori sekä painikkeet on tehty grade 2 -luokan titaanista, joka tekee Monacosta huomattavan kevyen ranteessa, käytännössä sen olemassaoloa ei juuri huomaa. Tämä tekee kellosta vielä hitusen paremmin ranteeseen istuvan, vaikka kyseessä on omien kokemusten valossa muutenkin yksi parhaiten ranteeseen istuvista kulmikkaista rannekelloista.

Onnistunut design

Kellon toinen juju on skeleton-kellotaulu, joka on poikkeuksellisen onnistunut. Onnistunut siinä mielessä, että se huokuu moottorihenkisyyttä ja mikä tärkeintä, ajanotosta ja kellonajasta saa hienosti selvää. Tämä kun ei ole skeleton-kelloissa itsestään selvää. Luettavaan lopputulokseen on päästy kunnon kokoisilla osoittimilla sekä sillä, että pikkutaulut on jätetty skeletonisoinnin ulkopuolelle.

Monacon luettavuus hämärässä on myös hyvä, mutta se mitä jäin kaipaamaan on ajanoton sekuntiosoittimen sekä pikkutaulujen osoittimien lumetta. Lumemassaus on tehty tunti- ja minuuttiosoittimiin, tunti-indekseihin, päivyrin taustaan sekä skeletonisoidun kellotaulun “siltoihin”.

TAG Heuer Monaco Chronograph - sininen titaani

Mieltäni lämmittää aina se, kun päivyri sijaitsee harmonisesti joko kello 6:ssa tai kello 12:ssa, joista vast’ikään markkinoille tullut Carrera Chronograph “Glassbox” tarjosi molemmat vaihtoehdot. Monacossa päivyrin paikka on kello 6:ssa ja design-mielessä kokonaisuudesta tekee oivaltavan sen, että kellotaulun ulkoreunaa kiertävä päivämääräkiekko on kellotauluun hyvin maastoutuvasti mattamusta ja päivämäärä nousee esille kellotaulussa olevan päivyrin muotoisen lumemassatun alueen kohdalla.

Omaan ranteeseen (noin 17-17,5 cm) Monaco on ollut aina hienosti istuva, mutta titaanisena istuvuus on vielä aavistuksen parempi. Tuntumaa tukee hienosti Monacossa ensimmäistä kertaa esiintyvä nahkapäällystetty kumiranneke taittolukolla.

Hinta ja saatavuus

Uutuuksien hinta on kahdessa mallissa 10.850 euroa ja mustaksi dlc-pinnoitetussa mallissa 11.400 euroa. Kyseessä on ns. boutique-mallisarja, joten Suomessa ne ovat saatavilla Helsingissä sijaitsevassa TAG Heuer -brändimyymälässä.

Lue lisää