Esittelyssä Seiko Prospex Shogun Titanium SPB191J1

Kaupallinen yhteistyö: Oy Perkko

Seiko Prospex Shogun Titanium SPB191J1 on aiemmin Japanin markkinoille suunnatun Shogun-nimeä kantavan malliston globaali ensiesiintyminen.

Kun Seiko pari vuotta sitten ilmoitti siirtyvänsä globaaliin mallistostrategiaan, alkoivat monet fanit odottamaan vesi kielellä pelkästään Japanin markkinoille suunniteltujen kellomallistojen maailmanvalloitusta saarivaltion ulkopuolelle. Odotus palkittiin mm. Alpinist-malliston myötä – ja nyt vuorossa on hieman harvinaisempi, kulttimaineessa oleva Shogun-kellomallisto.

Musta ja valkoinen “kenraali” – SPB189J1 ja SPB191J1

Uusi titaanikuorinen mallisto käsittää tässä kohtaa kaksi eri mallia, joista esittelyssä on valkotauluinen SPB191J1. Tämä eroaa SPB189-sisarmallista kellotaulun ja kellonkehän, sekä rannekkeen osalta. Kellotaulu on sisarmallissa musta ja kellonkehän merkinnät ovat vaaleat. Sisarmallissa ranneke on kellonkuoren tapaan titaania.

Seiko Prospex Shogun SPB191J1
Seiko Prospex Shogunin rannetuntuma on erinomainen. Kuvan neule: Alpa

SPB191J1 on näyttävä sukeltajankello, jossa huomion varastaa posliinimainen kellotaulu, josta kohollaan olevat kevyesti vihertävät indeksit nousevat kauniisti esille. Tämä saa pohtimaan, että miten harvinaisia valkotauluiset kellot tänä päivänä oikeastaan ovatkaan. Oli syy mikä hyvänsä, niin Seikon ansioksi on laskettava lumivalkoisen kellotaulun oivallinen yhdistäminen titaanikuoreen, josta löytyy niin harjattuja kuin kiillotettuja viisteitä ja pintoja. Shogunin kellonkuori erilaisine yksityiskohtineen on oivallinen osoitus siitä, mistä Seiko haluaa tulla tunnetuksi.

Shogunissa esitelty Seikon uusi silikoniranneke on markkinoiden parhaimmistoa.
Shogunissa esitelty Seikon uusi silikoniranneke on markkinoiden parhaimmistoa.

Tämä hillityn hehkuva yhdistelmä toimii mitä parhaiten Seikon uuden ja erittäin – siis erittäin – miellyttävän mustan silikonirannekkeen kanssa. Usein silikonirannekkeet ovat jollain tapaa epämukavia ja hiostavia – suorastaan kovia, mutta Seiko on pusertanut rannekkeen, joka tuntuu käytössä miellyttävältä. Ilahduttava uutinen onkin se, että Shogunissa esitelty silikoniranneke on jatkossa Seikon standardiranneke. Maininnan arvoinen yksityiskohta on rannekkeen jämerä solki ja lenkki, joista löytyy kuoren tapaan kiillotettua ja harjattua pintaa kauniilla viimeistelytasolla.

Käyttökokemus

Seikon sukeltajankellot ovat  tunnettuja hyvästä luettavuudestaan, eikä SPB191J1 tee tässä poikkeusta. Kellossa on isokokoiset ja erinomaisella lumeella varustetut osoittimet, sekä indeksit. Persoonallisena yksityiskohtana Shogunissa on kello kolmen kohdalla päivyrin suurennuslasi, joka herättää mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Kellotaulua kelpaa ihailla heijastesuojatun safiirilasin läpi.

Suosittelemme

Seiko Prospex Shogun Titanium on mittojaan (kuoren halkaisija 43,5 mm ja paksuus 13,3 mm) pienemmän tuntuinen, joka johtuu titaanin tuomasta keveydestä. Itselläni on noin 17 senttimetrin kokoinen ranne, johon kello istuu 51 millimetrin korkeudestaan huolimatta hyvin. Kello asettuu ranteeseen oikeaan kohtaan, joka kielii hyvästä muotoilusta – ja keveydestä, jonka takia kello ei “valu” ranteen ylä- tai alareunaan.

Seiko Prospex Shogun SPB191J1

Jo aiemmin mainitussa silikonirannekkeessa on pituutta isompaankin ranteeseen, joten jos rannekkeesta pitää jotain sanottavaa keksiä, on se minulle hieman liian pitkä. Toisaalta kyseessä on sukeltajankello, jolloin rannekkeessa täytyykin olla pituutta, jotta sen voi asettaa kumipuvun hihan päälle. Mutta noin käytännön tasolla kello yksinkertaisesti sopii hyvin isompaan ranteeseen kokonsa ja rannekkeensa puolesta.

Ruuvilukittavan vetonupin tuntuma on moitteeton ja sen asettaminen kierteilleen tapahtuu vaivattomasti. Nupissa on pientä väljyyttä, jonka huomaa minuuttiosoitinta siirtäessä. Mutta kun osoittimen on saanut kohdistettua, ei se hievahda vetonuppia alas painaessa. Koneistona SPB191J1-mallissa on 70 tunnin käyntivaran tarjoava 6R35.

Seiko Prospex Shogun SPB191J1

Shogunin vastapäivään pyörivä, titaanista valmistettu kellonkehä on tunnokas, eikä sitä saa vahingossa kovinkaan helposti naksumaan paikaltaan. Arvostelukäytössä olleessa yksilössä on myös kellonkehän kohdistus kellotaulun merkintöihin nähden kohdallaan.

Shogunissa on Prospex-sarjan mukainen 200 metrin vesitiiviys.

Yhteenveto

Seiko SPB191J1 on vahva keihäänkärki Shogun-malliston maailmanvalloitukselle. Kellon tyyli ja tekniikka ovat 1.450 euron suositushintaansa nähden hyvin kohdallaan. Titaanikuoren ansiosta kellon paino silikonirannekkeella on vain 99 grammaa, joten kyseessä on todella miellyttävä tuttavuus päivittäiseen käyttöön.

Kelloa myyvät Seiko Elite -jälleenmyyjät.

Lue lisää