Esittelyssä Ranneaika – käytettyjen arvokellojen kauppaa neljän vuoden ajan

Imatralta käsin käytetty arvokello kerrallaan Suomea valloittava Ranneaika on toiminut markkinoilla neljän vuoden ajan, osoittautuen harrastajaystävälliseksi ja mutkattomaksi kauppakumppaniksi, joten otin firman yrittäjänä toimivan Jarkko Lipposen haastatteluun kysellen miten luottamus on ansaittu ja miltä tulevaisuus näyttää.

1. Perustit Ranneajan vajaa neljä vuotta sitten, jolloin haastattelin sinua aloittaneena yrittäjänä. Tänä päivänä olet täysipäiväinen kelloalan kauppias. Miten tässä näin kävi?

Alunperin sivutoimisena aloittamalleni Ranneajan kaltaiselle yritykselle tuntui olevan vieläpä selvästi kovempi kysyntä mitä olin yrittäjäurani alkutaipaleella osannut arvioidakaan. Toki muitakin vastaavan kaltaisia toimijoita oli jo markkinoilla ennestään, mutta ajoituksen puolesta päätös perustaa käytettyjä arvokelloja tarjoava yritys oli oikea – tämän jälkeen kilpailu on kiristynyt Ranneajan jälkeen aloittaneiden toimijoiden myötä entisestään, joskin myös markkina on ollut yhä toistaiseksi kasvava.

Aiemmin Ranneajan ohella tekemäni päätyö IT-alalla alkoi 13 vuoden uran jälkeen olemaan jo mielestäni siinä määrin nähty, että oman yritykseni asiakaskunnan, sekä tilausmäärien vakaan kasvun myötä päätin jättää päivätyöni ja panostaa oman kompetenssini täysin Ranneaikaan.

2. Mikä on muuttunut toiminnassasi kuluneiden vuosien aikana?

Konkreettisimpana esimerkkinä lienee päivätöistä luopumisen myötä vapaus oman ajankäytön suhteen, joka on mahdollistanut laajemmin esimerkiksi reissaamisen asiakastapaamisiin sekä erilaisiin kelloalan tapahtumiin. Koen myös, että tällä alalla on mahdollista oppia joka päivä jotain uutta, mikäli vain mielenkiintoa sekä halua oppimiseen riittää.

S.U.F Helsinki Myrsky aka Mörsky

Oppiminen sekä opiskelu on luonnollisesti tuonut kokemuksen kautta varmuutta yhä haastavampien kellomallien sekä -yksilöiden jälkimarkkinoiden arviointiin. Myös asiakastuntemukseni on kehittynyt selvästi, jonka myötä on yhä helpompaa ohjata asiakasta hänelle itselleen sopivimpaan kellovalintaan. Vuosien saatossa toteutunutta verkostoitumista sekä yhteistyökumppaneiden arvoa ei myöskään sovi unohtaa, sillä alati karttuvan kontaktiverkoston kautta toimintani on tehostunut entisestään.

Suosittelemme

3. Miten kelloala on muuttunut? Vai onko?

Julkisuus sekä tietoisuus aiheen ympärillä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti ja erilaisia julkaisuja sekä lähdetietoa löytyy tänä päivänä liki rajattomasti. Oman toimintani suhteen tämä näkyy entistä määrätietoisempina, sekä pohjatiedoiltaan selvästi osaavampina asiakkaina.

Asiakaskunta on myös vuosien saatossa huomattavasti laventunut, sillä myös naiset sekä nuoret henkilöt ovat löytäneet tämän upean harrastuksen. Nykyään myös erilaisia tapahtumia järjestetään pitkin Suomea monessa mittakaavassa, niin kaupallisessa kuin harrastajavetoisessakin kontekstissa – ja erittäin hyvä niin. Erilaiset tapahtumat ovat laskeneet huomattavasti rimaa osallistua tapahtumiin, verkostoitua sekä aloittaa kelloharrastaminen. Harrastus, joka ehkä aiemmin miellettiin ainoastaan rikkaiden snobien huviksi, jota se ei todellakaan ole!

4. Mitkä koet olevan sinun vahvuutesi alalla?

Merkittävimmät vahvuuteni alalla ovat halu kehittyä sekä oppia koko ajan lisää, sillä uusia kellomalleja, teknisiä ratkaisuja sekä valitettavasti myöskin lieveilmiöitä kehitetään todella kovaa vauhtia, ja näistä tulee olla koko ajan hereillä.

Itsekin kelloharrastajana sekä harrastuksesta ammatin luoneena yrittäjänä minulle on tärkeää toimituksien laatu aina sivujeni myyntikuvasta asiakkaan ranteeseen saakka. Valtaosan toiminnastani etäkauppana tekevänä yrittäjänä minulle on ehdottoman tärkeää, että asiakkaani tietää jo kotisohvaltaan käsin yhteyttä ottaessaan millaisen kellon hän kanssani asioidessaan tulee saamaan.

Panostan paljon kellon kunnon, alkuperäisyyden sekä toimituksen kokonaisuuden tutkimiseen, laatuun sekä näiden markkinointiin. Myös objektiivisesta myyntityöstäni olen saanut hyvää palautetta – en pyri myymään omia mieltymyksiäni tai sitä minulle kannattavinta kauppaa, vaan luen sekä tunnustelen asiakkaan tarpeita ja pyrin vastaamaan siihen mahdollisimman tarkasti.

5. Miten varmistat, että myymäsi kellot ovat aitoja?

Aitouden puolesta en ota riskejä ja teen kotitehtävät erittäin huolella. Erityisesti itselleni uusien kellomallien kohdalla on tärkeää tutustua mallin ominaisuuksiin sekä yksityiskohtiin todella huolellisesti. Toisinaan se vie runsaasti aikaa, mutta maksaa itsensä varmasti aina takaisin – on aina parempi katsoa kuin katua.

PATEK PHILIPPE Nautilus 5711/1A-010

Koneiston mekanismin tuntemus on myös aitouden arvioinnissa avainasemassa ja usein myös kellon takakansi on otettava auki sen aitouden sekä kunnon määrittämiseksi. Feikkikellojen lisäksi päänvaivaa aiheuttavat alati yleistyvässä mittakaavassa aitojenkin kellojen ohessa vastaan tulevat feikkipaperit – niin takuukortit, takuupaperit kuin huoltopaperitkin. Alkuperäisillä papereilla sekä todistettavissa olevalla huoltohistorialla kun voi olla varsin merkittäväkin arvo.

6. Missä näet, että Ranneaika on parin vuoden kuluttua?

Näen että Ranneaika jatkaa yhtenä Suomen tunnetuimmista sekä suurimmista käytettyjen kellojen kauppiaista, eikä vakiintunut toiminta todennäköisesti tule muuttamaan täältä Suomen antikellomekasta Imatralta minnekään.

Uudet, parhaillaan remontissa olevat toimistotilat ovat myös työn alla ja ne on tarkoitus saada käyttöön maaliskuun aikana. Toimistotilat mahdollistavat erinomaiset puitteet entistä tehokkaampaan työskentelyyn, paikallisten- sekä myöskin Imatralle muilta paikkakunnilta saapuvien asiakkaiden tapaamiseen. Myös toiminnan volyymit ovat kasvaneet vuosi vuodelta, enkä näe sille jatkossakaan esteitä – etenkään kun tarkoitus on kasvattaa myyntiä ulkomaille huomattavasti.

7. Millaisia neuvoja antaisin ensimmäistä arvokelloa ostavalle?

Valitse kelloksi juuri sellainen kello, joka sinua itseäsi kiinnostaa – älä kuuntele muiden harrastajien tai medioiden mieltymyksiä/suosituksia. Kiinnitä huomiota kellon estetiikkaan, malli- ja/tai yksilötason historiaan sekä mahdollisesti myös sen teknisiin seikkoihin, mikäli ne ovat mielestäsi valinnan suhteen merkittäviä.

Kannustan aina asiakkaitani tekemään valinnat sydän, tai horologinen konteksti edellä ennemmin kuin kellon arvon säilyvyyttä tai sijoitusaspektia ylipäätään miettien. Ensimmäisen kellon tulee olla juuri käyttäjänsä näköinen, mieleinen sekä tuntuinen – muuten kello unohtuu liian helposti pöytälaatikkoon ja kelloharrastus saattaa loppua ennen kuin se kunnolla on ehtinyt alkaakaan.

Sarpaneva Korona Winter

Arvokellolle en myöskään itse aseta mitään varsinaista hintarajaa, sillä tietty kelloyksilö voi olla käyttäjälleen korvaamattoman arvokas vaikkapa tunnearvollisesti. Ensimmäistä kelloaan ostavalle aloittavalle harrastajalle siitä harrastuksen pariin sysäävästä kellosta voi myös tulla todella merkittävä yksilö, jota on sitten vuosien tai jopa vuosikymmenten jälkeen mukava katsella sekä muistella kellokokoelman kartuttua, että “tästäpä kellosta se harrastukseni tuolloin vuosia sitten alkoi!”

8. Se perinteinen, mitä sinulla on tällä hetkellä ranteessa ja miksi?

Ranteessani on tällä hetkellä Rolex Explorer II, referenssi 16570 valkoisella taululla. Kyseinen kello on omasta kokoelmastani ja ranteeseen se päätyi rannekekokeilun myötä, sillä sovitin siihen kokeeksi alkuperäisen ontoin keskilinkein varustetun oyster-rannekkeen tilalle uudemman umpipaloin varustetun jubilee-rannekkeen – ja hienosti tuntuu istuvan!

Rolex Explorer II jubilee-rannekkeella

Kannustankin harrastajia rikkomaan rajoja erilaisilla rannekekokeiluilla. Niillä on myös helppoa sovittaa se mieleisin kello tilanteen vaatimaan, tai vaikkapa ihan muuten vain yllä olevaan asukokonaisuuteen.

Ranneajan kellovalikoima löytyy osoitteesta ranneaika.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Oris X Bracenet – kalaverkkoa kellotauluun

Bracenet-järjestön ja Oris-kellomerkin yhteistyön tuloksena syntynyt Aquis Date -malliston sukeltajankello on ainutlaatuinen teos, jonka kellotaulu on valmistettu merenpohjasta kerätyistä kalastusverkoista. On arvioitu, että vuosittain...

Esittelyssä TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche

TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche juhlistaa Carrera-kellomallin ja Porsche 911 -automallin kuuden vuosikymmenen mittaista taivalta.  Sveitsiläiskellovalmistaja TAG Heuer tunnetaan useista ikonisista kellomallistoistaan, joista tänä...

Älykellon ranneke täydentää tyylisi

Kello on paljon enemmän kuin pelkkä ajanmittari. Se on myös osa yksilöllistä tyyliä. Älykellot ovat tuoneet perinteiseen kelloon modernin ulottuvuuden sekä uutta monipuolisuutta. Yksi...

Grand Seikon 9S-kaliiperin juhlamallisto täydentyy kahdella GMT-mallilla

Vuosi 2023 on Grand Seikolle juhlavuosi. Vuonna 1998 julkaistiin Grand Seikon kehittelemä 9S-koneistosarja, joka lopullisesti sinetöi Grand Seikon maineen horologiseen kärkikaartiin koneistonvalmistuksen osalta. Tätä...

Tyyliniekan uusimmat