Esittelyssä mikrobrändi Aevig, osa 1

Kiitos erään innokkaan Kelloharrastajan sain haltuuni kaksi mikrobrändi Aevigin kelloa – pronssisen Valkyrin ja mustan Corvidin. Kellot ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta niitä molempia yhdistää yhtäältä klassinen muotoilu ja toisaalta mielenkiintoiset ja ennakkoluulottomat ratkaisut. Kaksiosaisen juttusarjan ensimmäisessä osassa tutustumme pronssiseen järkäleeseen nimeltä Valkyr.

Aevig on hollantilaisen Chip Yuenin luomus. Aikansa keräiltyään erikoisempia kelloja – pääosin 70-luvun erikoisuuksia ja vanhoja Seikoja – päätti hän kanavoida intohimoista kellorakkauttaan omien kellojen suunnitteluun. Tarina sai alkunsa aktiivisen watchUseek.comin projektikellokilpailuun osallistumisesta, ja erinäisten vaiheiden jälkeen Aevig näki päivänvalon. Aevigin mallistoon kuuluu tällä hetkellä muutama eri kello, suunnitelmia repertuaaria laajentumiselle on paljon. Pienet valmistuserät osaltaan vaikuttavat siihen, että kellot myydään yleensä loppuun.

Nimi Aevig on muunnelma hollannin kielen sanasta eeuwig – ikuinen. Yeun halusi kellolleen nimen josta voi ammentaa eri mallien nimiä. Valkyr juontaa nimensä niinikään hollannin kielestä (haukka) ja kellon muotoilu mukailee linnun siipiä.

Millainen kello Valkyr sitten oikein on? Kello ottaa esikuvansa ja inspiraationsa 70-luvun racing-kelloista. Keskeinen ominaisuus kellossa on sen pronssinen, jopa järkälemäinen kuori. Muotoilussa ollaan mielestäni onnistuttu erittäin hyvin, sillä järkälemäisyydestään huolimatta kello ei vaikuta erityisen isolta ja se istuu ranteeseen oikein hyvin. Kokoa on nykystandardien vähemmän eli 39mm, mutta toisaalta kello ei tunnu “niin pieneltä”. Valkyria saa myös teräksisenä ja kolmella eri tauluvaihtoehdolla. Pronssinen kuori ottaa itseensä patinaa ajan kuluessa, omassani on oikein hieno elävä pinta. Rannekkeen valinnan kanssa kannattaa olla kärsivällinen, mukana tuleva tumma ranneke tekee kellosta ehkä jopa liian raskaan värimaailmaltaan. Punaiseen taittuva (vaalean)ruskea toimii ainakin itselleni parhaiten; logo kellotaulussa sekä nupissa on punainen, kuten myös sekuntiviisari. Aevigilla on valikoimissa mielenkiintoinen vanhoista paloletkuista tehty ranneke, jota Suomessa myy Kellotarvike. Vahva suositus!

Tästä päästäänkin kellon tauluun. Omani on mattavihreä, joka sopii erittäin hyvin pronssisen kuoren kanssa. Bezel on niinikään vihreä, kellotaulussa oleva valkoinen asteikko sekä jännästi asteikon ja bezelin väliin jäävä pronssinen sisäpinta tuovat tarvittavaa kontrastia vihreään teemaan. Päivyrittömän kellotaulun kohotetut merkinnät sekä kohotettu punainen Aevigin logo tekevät taulusta yksityiskohtineen oikein hienon; tyyli on klassinen, mutta mielenkiintoiset ratkaisut tekevät tervetulleita poikkeuksia. Onko mattavihreä jopa liian yksiulotteinen…hetkittäin toivoisi kellotaulun antavan lisää syvyyttä. Tämä tietenkin riippuu kulloinkin valon määrästä.

Suosittelemme

Kellon koneistona on mikrobrändien suosiossa oleva japanilainen Miyota ja tarkemmin automaattikaliiperi 9015. Nupin vetotuntuma voisi olla parempikin, mutta ainakin se vetää vertoja aiemmin arvioimani Straits Foundry Expeditionin Miyota-koneistolle. Koneisto lienee Miyotan valikoiman paremmasta päästä, sillä sitä voi myös itse vetää ja koneisto pysähtyy ajan asettamisen ajaksi. Kierrettävällä nupilla ja 10 ATM:n vesitiiviydellä Valkyrin kanssa voi huoletta läträtä vedellä.

Aevig Valkyr on klassinen racing-kello, jonka veikeät yksityiskohdat ja rohkeat värivalinnat saavat sen erottumaan saman hintaluokan kilpailijoista. Kilpailu mikrobrändimarkkinoilla on kovaa, sillä valmistajat tuntuvat käyttävän samoja koneistoja ja komponentteja. Tällöin muun muassa muotoilu, värimaailma ja tarina merkin ja mallien taustalla ovat aivan keskeisiä menestymisen näkökulmasta.

Seuraavassa osassa esittelemme Aevigin fliegerin nimeltään Corvid. Stay tuned!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat