Seikkailijan kello Singaporesta

Mikrobrändien sarjassa tutustumme tällä kertaa singaporelaiseen mikrovalmistajaan nimeltä Straits Foundry ja sen Expedition-kelloon.

Straits Foundry on Singaporeen asettuneen amerikkalaisen insinöörin Mitch Krogmanin luomus. Merkki valmistaa tällä hetkellä kahta eri automaattikelloa, Maiden Voyagea ja Expeditionia. Maiden Voyage on kellomerkin ensimmäinen malli (johon nimikin viittaa) ja Expedition on sekin nimensä mukaisesti seikkailijan kello. Straits Foundry nimenä viittaa vahvasti Singaporeen ja siihen miten se toimii ihmisten ja kulttuurien sulatusuunina. Expeditionin nimi tulee niinikään Singaporesta; sieltä käsin on mahdollista tehdä seikkailuja kaikkialle Itä-Aasiaan viidakkoon, vuorille tai vaikka pinnan alle sukeltamaan.

Expedition on pelkistetty, vanhoista pilottikelloista inspiraationsa saanut vankkarakenteinen kello moneen – tai melkeimpä kaikkiin – tilanteisiin ja tilaisuuksiin. Kelloa on saatavilla joko kromipinnoitettuna, hiekkapuhallettuna tai mustalla PVD-pinnoituksella. Valitsin itselleni hiekkapuhalletun version; valmistaja kertoi kokeilleensa myös harjattua viimeistelyä, mutta hiekkapuhallettu valittiin sen kestävyyden takia. Expedition on suunniteltu nimenomaan seikkailuun, jossa naarmujakin voi ja saa tulla. Kokoa kellolla on sopivat 40mm ilman nuppia. Vesitiiviyttä luvataan 10 ATM.

Kellon kuoren muotoilu on mielenkiintoinen; Pyöreät muodot tuovat mieleen sormuksen muotoilun, ja kädessä paksuhko kellon profiili tuntuu melkeimpä samalta kuin pitäisi ranteessaan Suomen armeijan kompassia! Päivyrin puuttuminen ei minua haittaa, päinvastoin, yleensä pyrin välttämään moista toimintoa kelloissani.

Suosittelemme

Expeditionissa on paljon hienoja yksityiskohtia. Kellotaulu on pitkälti pilottikellon kaltainen minuuttimerkinnöin ja kärkikolmioin. Viisarit tuovat kuitenkin tyylikkään lisän dauphine-muotoilullaan ja kiiltävällä pinnallaan. Sekuntiviisarin päässä on pieni lume-pallura. Straits Foundryn logo viittaa Singaporeen Leijonan kaupunkina. Logo löytyy myös kierrettävästä nupista sekä takakannesta. Läpinäkyvän takakannen kautta pääsee ihailemaan Miyotan automaattikoneistoa.

Kellossa on siis Miyotan 82S0-automaattikoneisto. Tähän koneistoon päädytiin luotettavuuden ja tietenkin myös kustannusten perusteella – huoltovarmuus lienee vaikuttanut myös valintaan. Mioytaa on laajalti käytössä aasialaisissa kelloissa. Koneistoa ei saa pysähtymään aikaa asetettaessa, ja käsivedossa tuntuma on melko heppoinen; se on melko tyypillistä tämän hintaluokan koneistoille.

Kellon mukana tulevaan välineistöön on myös osattu panostaa. Kellokotelo on isohko kiiltolakattu puulaatikko, sisällä on (keino)nahkainen sisus ja mukana tulee sekä musta että oranssi natoranneke laadukkaan ruskean nahkarannekkeen lisäksi. Rannekkeen saa kätevästi vaihdettua quick release -jousitapeilla. Nahkaranneke on erityisen laadukkaan tuntuinen.

Kaiken kaikkiaan Expedition on varsin toimiva paketti hintaluokassaan. Valmistusmäärät ovat sen verran pienet, että toista vastaavaa ei varmasti heti tule vastaan. Mihin suuntaan Straits Foundryn tarina tulee kehittymään, sen aika näyttää. Kilpailu on kovaa myös mikrobrändimarkkinoilla ja erottuminen sen myötä ison työn takana. Muotoilussa ja yksityiskohdissa ollaan mielestäni onnistuttu koneiston ollessa se kellon heikoin lenkki, mutta sen myötä hinta on saatu varsin edulliselle tasolle – hintaa Expeditionilla on 295 dollaria.

Lue lisää