Esittelyssä Baume & Mercier Classima 10484

Kaupallinen yhteistyö: Baume & Mercier

Sveitsiläinen Baume & Mercier on luksustuotteisiin erikoistuneen Richemont-konsernin edullisempaan hintaluokkaan kuuluva kellonvalmistaja, jonka kelloissa laatu ja hinta ovat hyvässä tasapainossa keskenään. Olen aiemmin esitellyt valmistajan Baumatic– ja Clifton Club -mallistoon kuuluvia kelloja ja seuraavaksi vuoron saa yksi kiinnostavimmista tämän vuoden uutuuksista, eli Classima 10484 -nimeä kantava ns. complete calendar -rannekello.

Baume & Mercier Classima 10484 – Chronograph Complete Calendar

Sinitauluinen ja toimintoihinsa nähden sopusuhtaisen kokoinen, tasan 42 millimetriä, Classima 10484 herätti kiinnostukseni tuoreeltaan alkukesästä, kun Baume & Mercier esitteli kyseisen kellon osana kolmen mallin täydennystä Classima-mallistoonsa. Nyt esiteltävän Chronograph Complete Calendarin lisäksi valmistaja esitteli Dual Time ja Small Seconds -mallit – kaikki teräs- ja nahkarannekkeisina versioina.

Baume & Mercier Classima 10484

Kiinnostukseni syynä oli kolme seikkaa; erilaisten komplikaatioiden määrä, toiseksi kellon koko ja kellotaulun onnistunut design miten komplikaatiot on saatu siihen istutettua, ja kolmantena hyvinkin kohtuullinen hintalappu toimintoihin nähden.

Komplikaatiot ja niiden käytettävyys

Isoin syy kiinnostukselleni oli kellon lukuisat kalenterikomplikaatiot, josta on periaatteessa vain kaksi askelta ylöspäin; annual calendar ja perpetual calendar, joista jälkimmäinen löytyy myös Baume & Mercierin valikoimista kultakuorisena Baumatic-mallina – hintalapun ollessa noin 24 tuhatta euroa.

Tavan kuolevaiselle complete calendar -toiminnoilla varustettu rannekello on hintansa ja myös saatavuutensa puolesta otollisin, koska tällöin puhumme hieman komplikaatioista riippuen muutamista tuhansista euroista ylöspäin alkavista kelloista, valmistajastakin riippuen. Baume & Mercierin kohdalla tämä hinnan ja laadun välinen suhde on kenties parhaita, mitä ainakin Suomesta saa.

Baume & Mercier Classima 10484

Classima 10484:n kohdalla komplikaatioita on kattavasti; kuukausi, viikonpäivä, päivämäärä, kuunkierto, kronografi ja 24 tunnin näyttö. Tästä pääsemmekin komplikaatiokellon ehkä haastavimpaan ominaisuuteen, eli se, miten kaikki edellä mainitut toiminnot saadaan – ajanottoa lukuunottamatta – säädettyä täsmällisesti kohdalleen. Ja miten ne pidetään kohdallaan. Onneksi Baume & Mercier on tehnyt tämän käyttäjälleen varsin helpoksi.

Complete calendarin ja annual calendarin välinen eroavaisuus tulee siinä, että missä annual calendar tarvitsee kohdistaa vain kerran vuodessa helmikuun lopussa, complete calendar pitää kohdistaa niinä kuukausina ainakin päivämäärän osalta, jolloin kuukauden pituus on vähemmän kuin 31 päivää. Perpetual calendar on tätä valoa vasten kaikista monimutkaisin kello, koska se ”muistaa” eri pituiset kuukaudet, myös karkausvuodet, jolloin viikonpäivä ja päivämäärä ovat aina synkronissa.

Baume & Mercier Classima 10484

Kellon eri toiminnallisuuksia hallitaan viikonpäivää lukuunottamatta vetonupilla sen eri asennoissa. Tällaisia toiminnallisuuksia ovat kellonajan siirtämisen lisäksi kellon ulkokehällä olevan päivämäärän pikasiirto, jonka ”ympäripyöräyttämällä” hallitaan myös kuukauden vaihtamista. Samoin kuunkiertoa hallitaan vetonupin kautta. Viikonpäivän siirtoa varten kellossa on kello 10:n kohdalla kuoressa painonappi, jota varten kellon mukana tulee siihen tarkoitettu pieni työkalu.

Baume & Mercier Classima 10484

Toimintojen eriyttäminen on tehty ajatuksella, sillä tällä tavalla vältytään turhalta säätämiseltä päivämäärän siirtämisen yhteydessä kuun vaihteessa. Jos kyseessä on helmikuu tai jokin muu alle 31 päivän mittainen kuukausi, riittää pelkkä päivyrin pikasiirto. Tai jos kello on päässyt pysähtymään, ei sitä tarvitse säätää aikaan pyörittämällä kellon osoittimia perinteiseen tapaan – ellei kello ole ihan hiljattain pysähtynyt, jolloin se on tietenkin helpoin tapa.

Suurin vaiva pysähtyneen kellon saattamisesta oikeaan aikaan on oikeastaan kuunkierron täsmäyttäminen, joka ei sekään ole vaikeaa, kunhan vain tietää missä asennossa kuu on.

Baume & Mercier Classima 10484

Kellon vetonupin käyttötuntumasta mainitsemisen arvoisia asioita ovat varsin rouhean tuntuinen vetotuntuma, joka poikkeaa merkittävästi valmistajan Baumatic-koneiston silkinpehmeästä tuntumasta. Tämä on Valjoux-koneistoa käyttäneille tuttu asia, mutta jos kellolaatikosta löytyy Baumatic-koneistolla toimiva Baume & Mercier, huomaa eron selkeästi.

Kellon design

Kellonkuori on 42 millimetrin kokoinen ja paksuutta kellolla on 13,25 millimetriä, joka ei ole pienimmistä pienin, mutta käytettyyn koneistoon (Valjoux 7751) paketoitujen toimintoihin nähden se on varsin kompaktin kokoinen.

Classima 10484:n ja sen teräsrannekkeisen 10485-sisarmallin kellotaulu ei ole toimintojen määrästä huolimatta sekava, sillä sen suunnittelussa on yhdistetty useita toiminnallisuuksia pieniin apunäyttöihin, esimerkiksi viikonpäivä, kuukaudet ja ajanoton 30 minuutin laskuri on sijoitettu samaan pikkunäyttöön.

Baume & Mercier Classima 10484

Kellotaulu on omaan silmääni kauniin ja tasapainoisen näköinen, johon on saatu sopivaa eloa erilaisilla kuvioinneilla. Kellotaulun keskellä on kaunis, monista Longinesin kelloistakin tuttu ohramaissikuviointi (eng. barleycorn motif). Ainoa moitteeni kellotaulun suhteen ovat rodium-pinnoitetut osoittimet, jotka eivät ole tietyssä valaistuksessa optimaaliset kellonajan lukemisen kannalta.

Tyylin näkökulmasta

Jos keskitymme puhtaasti kellon tyyliseikkoihin, ovat ne mallillaan. Kellon koko ja muotoilu on sellainen, että se istuu useimpiin ranteisiin vaivattomasti, jonka lisäksi se sujahtaa hienosti myös kauluspaidan hihan alle. Eleganssia kellolle tuo laadukas musta alligaattorinhanasta tehty ranneke, jossa on laadukas kiillotettu perhoslukko.

Baume & Mercier Classima 10484

Baume & Mercier Classima 10484

Kellon sporttisuus puolestaan laventaa sen käyttötarkoitusta rennompaan business casual -henkiseen pukeutumiseen, joten Classima 10484 on monipuoliselle bisneshenkiselle pukeutujalle oivallinen valinta arkikelloksi. Tämä kuvastaa samalla hyvin Baume & Mercierin tyypillistä käyttäjää.

Yhteenveto

Baume & Mercier tarjoaa mallistosta riippumatta tyylikkäitä rannekelloja 1-5 tuhannen euron hintaluokassa, eikä nyt esitelty Classima 10484 tee poikkeusta. Valmistajan asemointi Richemontin ”entry leveliin” on harkittu ja sopii hyvin suomalaisen kuluttajan kukkarolle.

Suomessa Baume & Mercierin rannekelloja myy Lindroos-Mikonkulta ja Salkari.

Pähkinänkuoressa

 • Malli: Baume & Mercier Classima 10484
 • Koneisto: Valjoux 7751 automaatti
 • Käyntitaajuus: 4 Hz (28 800 A/h)
 • Käyntivara: 48 tuntia
 • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 42 mm
 • Kellon paksuus: 13,25 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 50 m
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: musta alligaattorinnahka perhoslukolla
 • Hinta: noin 4 100 euroa
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Pirkan Kello on loikannut käytettyjen kellojen markkinoille

Pirkan Kello on perinteinen kello- ja kultasepänliike Tampereelta, jonka toimintaan tuli reilu vuosi sitten uusia raikkaita tuulia, kun Kultasepät...

Vastinetta rahalle: edulliset kvartsikoneistoiset kronografikellot

Kronografikelloissa on kellonajan näyttämisen lisäksi ajanottotoimintoja, joiden tuloksia voidaan tarkastella erillisillä osoittimilla ja apunäytöillä. Yleensä kronografi on helppo tunnistaa...

Ensiesittelyssä Bell & Ross BR V2-94 Aeronavale Bronze

Bell & Ross esitteli maaliskuussa pronssikuorisen BR V2-94 Aeronavale Bronze -kronografiuutuuden, jonka värimaailma on saanut inspiraationsa Ranskan merivoimien univormusta....

Baselworld on virallisesti peruttu, eikä paluuta vanhaan ole

Vuoden 2021 Baselworld on peruttu ja samalla se tarkoittaa maailman suurimman kelloalan messutapahtuman kuoppaamista nykymuodossaan.  Maailman suurin kelloalan messutapahtuma Baselworld...

Seiko 5 Sports Brian May Limited Edition rokkaa

Japanilainen Seiko on tuonut markkinoille Queen-kitaristi Brian Mayn nimeä kantavan rajoitetun erän kellomallin, Seiko 5 Sports Brian May Limited...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...