MAINOS: Hovisepät

EUREKA!

Hamilton-kellot
nyt Hovisepiltä.

Tutustu ja ihastu

Credor Locomotive ja Gérald Gentan tuntematon perintö

Credor, joka on pitkään ollut Seikon vähemmän tunnettu mestarinäyte – Japanin haute horlogerien kärkibrändi, jonka mestariluomukset haastavat sveitsiläiset kelloalan megaliitit kaikilla osa-alueilla. Nyt Credor tuo takaisin yhden Gérald Gentan unohdetuista mestaritöistä, Locomotiven, joka palaa mallistoon modernilla otteella. Uusi vihreätauluinen Locomotive on tribuutti menneelle, mutta myös vahva signaali tulevasta: Credor on valmis astumaan luksusurheilukellojen kilparadalle.

Credor Locomotive vihreällä taustalla

Viime vuonna Credor julkaisi äärimmäisen rajoitetun erän uudelleensuuunnitellusta Credor Locomotivesta, jolla juhlistettiin Credorin 50-vuotista taivalta. Gérald Gentan suunnitteleman alkuperäisen Locomotiven henkeä vaalinut tribuuttikello on saanut jatkoa, mikä nostattaa aaltoja niiden keskuudessa, jotka tietävät.

Credor ja Gérald Genta ovat kaksi nimeä jotka jokaisen kelloihin intohimoisesti suhtautuvan tulisi tuntea. Gérald Genta on kellohistorian jättiläinen joka on jättänyt horologiaan huomattavan syviä jälkiä ja Credor edustaa Japanin korkeinta haute horlogerietä.

Credor – Seikon salattu jalokivi

Seiko-konserniin kellobrändeistä kuluttajille tutuin lienee Seiko, siinä missä harrastajat tuntevat Rolexin ja Omegan kanssa samassa sarjassa painivan Grand Seikon, mutta todelliset asianharrastajat tunnistavat myös Seikon kolmannen brändin Credorin.

Suosittelemme


Locomotiven taulu lähikuvassa

Credor on Japanin vastaus sveitsiläiselle haute horlogerie -perinteelle. Seikon todelliseksi lippulaivaksi kutsuttu Credor keskittyy huippukäsityönä valmistettuihin mekaanisiin kelloihin, joiden kompleksisuus ja valmistuksen taituruus vertautuu pikemminkin sellaisiin kellomaailman megaliitteihin kuin Patek Philippe ja Vacheron Constantin. Credorin valmistukseen keskittyneen Micro Artist Studion mestarikellosepät edustavat Japanin korkeinta kellonvalmistustaidetta.

Suomen verrattain pienessä kelloskenessä Credorin äärimmäisen eksklusiiviset piensarjat ovat Patek Philippen kellojakin harvinaisempia. Useimmiten Suomessa liikkuvia Credor-kelloja esitellään suljettujen ovien takia tarkkaan valikoidulle listalle asiakkaita. Tyyliniekka pääsi osallistumaan muutama vuosi taaksepäin Helsingissä järjestettyyn Credorin malliston esittelyyn. Siitä voit lukea tästä artikkelista.

Credor Locomotive pystykuvassa

Gerald Genta ja Credor Locomotive

Gérald Genta (1931–2011) oli sveitsiläinen kellosuunnittelija, joka tunnetaan modernin luksusurheilukellon isänä. Hänen työnsä määritteli 1970-luvun ikonisen muotoilun ja loi pohjan monille nykyisille arvostetuille kelloille. Gerald Gentan kynästä ovat syntyneet mm. sellaiset kellotaivaan ikonit kuin Patek Philippe Nautilus ja Audemars Piguet’n Royal Oak.

Miehen omaa nimeä kantaneet kellot olivat niin ikään haute horlogerien tuulisen huipun tuntumassa mitä tulee tekniseen ja muotoilulliseen taituruuteen. Christie’s huutokauppa on käyttänyt Gérald Gentan työstä ilmausta “Kellojen Fabergé”.

Gérald Gentan 70-luvulla suunnittelema Credor Locomotive on yksi harvoja designin mestarin ei-sveitsiläisiä töitä ja siksi merkittävä jo itsessään, eikä sitä tunnisteta kovin laajalti. Locomotive oli kuitenkin yksi luksusurheilukellon ikonisista esi-isistä yhdessä Royal Oakin ja Nautiluksen kanssa.

Credor Locomotiven ranneke

Gérald Gentan kädenjälki näkyy vahvasti kaikissa kolmessa kellossa integroidun rannekkeen, geometrisen muotoilun, näkyvien kiinnityselementtien ja viimeistelyn kautta. Vaikka Locomotive ei ole yhtä tunnettu kuin Royal Oak tai Nautilus, se edusti samaa design-filosofiaa japanilaisella näkökulmalla ja teki siitä ainutlaatuisen osan Gentan design perintöä.

Credor Locomotiven liike jatkuu kohti tulevaisuutta

Junista ja liikkeen jatkuvuudesta inspiroitunut Locomotive sai viime vuonna tribuuttimallin, jota valmistettiin ainoastaan 300 kappaletta maailmanlaajuisesti. Sen tunnistettava Gérald Gentan DNA kuusikulmaisine muotoineen sai ostajat liikkeelle ja Credorin pohtimaan jatkoa. Nyt julkaistu uusi Locomotive, kuusikulmaista kennostoa muistuttavalla vihreällä taululla julkaistu kello on signaali tulevasta.

Kellossa on koneistona Credorille yksinoikeudella valmistettu kaliiperi CR01, joka tarjoilee 45 tunnin käyntivaran alle 9 millimetrin paksuisella koneistolla. Titaaninen kello on ainoastaan 8,9 millimetriä paksu ja sen sirous on yksi sen keskeisiä muotoiluelementtejä.  Titaanirunko loistaa kiillotettujen ja harjattujen yksityiskohtien kontrastilla ja eri elementeissä toistuva kuusikulmion muoto on elegantisti sovitettu kokonaisuuteen. Kaikesta huomaa, että kyseessä on Gérald Gentan suunnitelmien pohjalta luotu kello.

Locomotiven taulun vihreä kennorakenne

Gérald Gentan perintö näkyy Credor Locomotivessa selvästi, mutta siinä yhdistyvät myös japanilaisen estetiikan hienovaraisuus ja insinööritaidon täsmällisyys. Kuusikulmion muotoinen kennokuviointi muistuttaa japanilaista asanoha-kuviota, jota on käytetty perinteisessä käsityössä jo vuosisatojen ajan. Tämä geometrinen kuvio symboloi kestävyyttä ja kasvua, mikä sopii täydellisesti Locomotiven teemaan – liikkeeseen ja jatkuvuuteen.

Kellokehän kuusikulmaiset ruuvit ja kruunu heijastavat samankaltaista mekaanista tarkkuutta kuin japanilaiset rautatiejärjestelmät, joissa insinööritaidon ja estetiikan yhdistäminen on viety äärimmilleen. Locomotiven nimi viittaa Gentan alkuperäisen vision lisäksi myös Japanin legendaariseen rautatiekulttuuriin, jossa tehokkuus ja kauneus kulkevat käsi kädessä.

Credorin viimeistelemät Locomotiven kiinnitysruuvit

Yhteenveto

Kello jää Credorin mallistoon ja aloittaa uuden mallisarjan jota todennäköisesti päivitetään tulevaisuudessa. Seikon kehittämästä “high-intensity titaanista” valmistettu kello tuo titaanin esille Credorin mallistossa aiempaa selvemmin. Credor on käyttänyt titaania aiemmin, mutta Locomotive on ensimmäinen malli, jossa se on merkittävä osa brändin uutta designidentiteettiä.

Aiemmin lähinnä jalometalleja käyttänyt ja pukukelloja valmistanut Credor viestii Genta-muotoilullaan ja materiaalivalinnallaan, että se on astunut mukaan haute horlogerien leveämpään uomaan, missä luksusurheilukellojen suuret kalat uivat. Gérald Gentan muotoilusta ammentaminen tarjoaa Credorille laajan designperinnön, minkä ansiosta huippueksklusiivinen Credor voi olla haute horlogerien ystävien ulottuvilla tulevaisuudessa laajemminkin.

Gerald Gentan muotoilema kellokehä

Suomeen Credor Locomotive ei ole tulossa myyntiin, kyseessä on edelleen siinä määrin harvinainen tapaus. Kuitenkin kokotitaaninen kello, joka pohjautuu Gentan designiin ja on viimeistelty Credorin pieteetillä, herättää kiinnostusta jota voi lähteä jopa kauempaa hakemaan. Sen hinta on ominaisuuksiin ja prestiisiin suhteutettuna edullinen tapa nousta haute horlogerien kuningasluokkaan myös kellon omistajana.

Credor Locomotive pähkinänkuoressa:

  • Malli: Credor Locomotive
  • Referenssinumero: GCCR997
  • Koneisto: automaatti
  • Kaliiperi: CR01
  • Käyntivara: 45 tuntia
  • Kuoren materiaali: High-intensity titaani
  • Kuoren halkaisija: 38,8 mm
  • Kuoren paksuus: 8,9 mm
  • Vesitiiviys: 10 ATM (100 m)
  • Ranneke: integroitu high-intensity titaaninen
  • Hinta Euroopassa: 14500 euroa

Lue lisää