Classic Motor Show 2019: Kauppaneuvoksen entinen Amerikanrouva on vetreä 61-vuotias.

Classic Motor Show veti tänäkin vuonna Lahteen kutkuttavan kokoelman autoja laidasta laitaan. Ameriikanherkkuja tarjoiltiin heleänsinisen 61-vuotiaan Oldsmobile 88 Dynamic 4D Sedanin muodossa. 50-luvun kromikaunotar oli ikäisekseen varsin siistikuntoinen tapaus. Kyseessä ei ole mikä tahansa valtamerilaiva, vaan ihkaoikea kauppaneuvoksen entinen bisnesauto. Oldsmobile on nimittäin toiminut uutena Lahden seudulla Tuomisen pukutehtaan patruunan Jalmari Tuomisen käytössä.

Amerikkalaiset autot luokiteltiin usein Suomessa herraintason kuljettimiksi, vaikka lähtömaassaan samaa autoa olisi myyty hintansa puolesta ihan perusduunareillekin. Tämä Oldsi siirtyi aikanaan perikunnan haltuun, jossa auto jatkoi elämäänsä uusissa tehtävissä. Se hyvä puoli Jenkkiautojen kovasta hinnasta maassamme on ollut, että niitä on osattu arvostaa moneen halvempaan autoon nähden. Elämänsä aikana Oldsin majapaikkoja ovat olleet tehtaan autotalli, sekä useat muut tallit Lahden seudulla.

Auto on niin vahvasti leimaantunut Lahteen, että se nähtiin parisen vuotta sitten ilmestyneessä Lemmenlatu-dokumenttielokuvassakin, joka kertoo Lahden yli 100-vuotiaasta historiasta. Tuolloin auto oli jo nykyisen omistajan Timo Pirttilahden hellässä huomassa, joka osti perikunnalta auton vuonna 2016, jolloin auton sijoituspaikkana oli Antin automuseo Vesivehmaalla. Ostohetkellä mittarissa oli ikään nähden varsin vaatimattomat 66.000 mailia, eli hiemat reilut 100.000 kilometriä.

Suosittelemme

Timo kehaisee auton olevan pääosin hyvässä alkuperäiskunnossa, joskin pientä pintaremonttia, ja jokunen raskaampikin huolto on täytynyt tehdä. Auton iän huomioon ottaen tämä ei ole varsinaisesti ihme, ja tällaista katseenkääntäjää roplailee varmasti mielellään pidempäänkin. Museorekisterissä auto on ollut jo vuodesta 1997 lähtien, ja Timon vakaana tarkoituksena on pitää autosta jatkossakin hyvää huolta. Tulevina vuosina miehen tarkoituksena on kiertää Suomea yhdessä Oldsin kanssa. Suur-Saimaa on jo kierretty onnistuneesti kahteen kertaan, joten tänäkin kesänä karttuu varmasti yhteisiä kilometrejä lisää mailimittariin. Ja mikäli on hommaamassa elinkautista, niin Pirttilahti ajaa myös hääkeikkoja hienolla kaunottarellaan, vink, vink!

Lue lisää